DHL Ekspres’in satışlarında dünya birinciliği var

Elif Yılmaz / İşletme 2003 / DHL Ekspres Türkiye Bölge Satış Müdürü

Aile şirketlerinde pişer, Londra’da eğitimi sırasında yarı zamanlı lojistik sektöründe çalışır. Elif, üç yıl önce girdiği DHL Ekspres’de bu birikimlerinden faydalanarak iki defa dünya birincisi olur.

Ortaokuldan itibaren aile şirketi Jutesan’da iş hayatını tecrübe etmeye başlayan Elif, üniversitede de burada çalışmayı sürdürür. Ayakkabı yan sanayisinde faaliyet gösteren aile şirketinde üretim sonrası satış aşamasında aktif rol alır ve kişiliğinin satışa yatkın olduğunu fark eder. Bu dönem ayrıca Dow Chemicals şirketinde staj yapan Elif, bu çalışmaların profesyonel hayatta çok faydasını görür. Üniversiteyi bitirdikten sonra da bir yıl aile şirketinde çalışır, daha sonra master eğitimi için Londra’ya gider. Londra’da yarı zamanlı olarak Stanley And Redford Logistics’de çalışır ve lojistik sektörü ile tanışır.

Master eğitimini tamamladıktan sonra 2006 yılından 2008 yılına kadar diğer bir aile şirketi Kamel CD’de satış ve pazarlama departmanın yöneticisi olarak çalışan Elif, bu dönem Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşları ve film şirketleriyle çalışmalar yapar. Ardından farklı bir tecrübe olacağını ve iş hayatında avantaj sağlayacağını düşündüğü için özel sektörde global ve kurumsal bir şirkette çalışmaya karar verir. Lojistik sektöründeki deneyiminin de etkisiyle 2008 yılında DHL Ekspres Türkiye’de saha satış müdürü olarak işe başlar.

Üç yıldır çalıştığı DHL Ekspres Türkiye’de aylık ve senelik hedef çalışmaları yaparak bu hedeflere ulaşmak için fırsat yönetimi yapıldığını söyleyen Elif, asıl amacın hedef üstü gelir elde etmek olduğunu vurguluyor. Bu süreçte ekspres hava taşımacılığında bir çok detaya hakim olmak ve gelişmeleri çok iyi takip etmek gerektiğine dikkat çeken Elif, dünyadaki her türlü doğal afetin, siyasi ve ekonomik gelişmelerin ekspres sektörünü etkilediğini, bu nedenle yaşanabilecek sıkıntıları öngörüp önlemleri müşterilerle paylaştıklarını söylüyor. Müşterilerle çok yakın ilişkiler içinde olduklarını, bunun market lideri olmalarını sağlayan bir kriter olduğunu belirten Elif, ayrıca rakip analizleri yaptıklarını, yeni satış teknikleri geliştirdiklerini, düzenli olarak satış eğitimleri alarak, yurtdışından gelen kişisel gelişim gurularıyla motivasyonu artırdıklarını dile getiriyor.

Masanın iki tarafını da tecrübe etti

Belli aralıklarla globalden gelen yöneticilere yıllık sunumlar da yaptıklarını söyleyen Elif, ayrıca dünyada gelişmekte olan “pipeline managment” sistemini yürüttüklerini, bütün iş fırsatlarını online olarak takip ederek, güncellediklerini belirtiyor. Bugünki başarısında, iş hayatına atıldığı yıllardan bu yana müşterilerle sürekli kontak halinde olmasının çok büyük etkisinin olduğunu düşünen Elif, “Aile şirketimde çalışırken koltuğun diğer tarafındaydım ve nasıl bir bakış açısına sahip olunduğunu çok iyi biliyorum. Müşterinin neler isteyebileceğini, nelerin müşterileri memnun edebileceğini çok tecrübe ettim. Ayrıca Londra’da lojistik sektöründe çalışmış olmam, işin teknik kısmında deneyim sahibi olmamın da avantajını gördüm” diyor.

Bugüne kadar çalıştığı şirketlerde hayata geçirdiği önemli projelerden de söz eden Elif, Kamel CD’de çalışırken Türkiye’deki korsan CD üreticileri ile mücadele eder. Haksız rekabet ve yasal olmayan satışı engellemek için reklam kampanyaları yürütür. Bu mücadelede esas amacın, tüketicinin bilincini artırmak olduğunu söyleyen Elif, daha sonra Doğan Medya Grubu’yla Çanakkale CD’yi o dönemde çok düşük bir fiyatla, 6,99 TL’ye satışa sunar. Elif, bu projenin çok büyük ses getirdiğini ve çok ciddi satış yapıldığını, bu çalışmadan sonra pazarda fiyatların yavaş yavaş daha makul seviyelere indiğini belirtiyor.

DHL’deki birinci yılında ve daha sonraki yıl tüm dünyadaki DHL satışlarında birinci olan ve ödül alan Elif, uzun vadede satışın tüm süreçlerinde yeterli derecede deneyim edindikten sonra, pazarlamaya yönelmek istiyor. Satıştaki başarı ve deneyimin, pazarlama süreçlerinde çok etkili olduğunu düşünüyor ve bu nedenle de kariyerine pazarlama odaklı olarak devam etmeyi planlıyor. İş dışındaki zamanlarında spor yapan Elif, pilates reformer dersleri alıyor. Kış aylarında hafta sonları snowboard seyahatlerine çıkıyor. Yaz aylarında ise kısa şehir dışı seyahatleri ve mutlaka Karadeniz yaylalarında doğa gezileri yapıyor. Elif vizyondaki filmleri de kaçırmıyor.

Powered by Openmedia