Çocukluk hayalinin peşine takıldı, prodüktör oldu

Tayfur Sonkaya / Sinema Televizyon 2003 / Hacıyatmaz Film Prodüktörü

Bugüne kadar 100’ün üstünde reklam filminde görev alan Tayfur, geçen yıl Hacıyatmaz Film’i kurdu. Şimdi şirketin prodüktörü olarak, reklam filmerleri, belgeseller ve sinema filmleri çekiyor.

Daha küçükken “Ben bu işi yapmalıyım” diyen Tayfur, ortaokuldan sonra o zaman Türkiye’de tek olan Radyo Televizyon Anadolu Teknik Lisesi’ni kazanır. Sonrası çorap söküğü gibi gelir. Üniversitede sinema televizyon eğitimini sürdürürken aynı zamanda halka ilişkiler minoru da yapan Tayfur, üniversiteye başladığı günden mezun olana kadar beş yıl BİLGİ’nin Kuştepe Kampüsü’nde A-34’de çalışır. Sürekli okulla ilgili çekimlere gider ve bu çekimlerin bir bölümünün kurgusunu da yapar. A-34 dışında okulda yaz tatilleri öğrenci hizmetlerinde de çalışır. Kısa bir süre de Ptt Film’de staj yapma imkanı bulur.

Bu çalışmalar sayesinde okuldan mezun olduktan 15 gün sonra “Vizontele Tuuba”  filminde kurgu asistanı olarak işe başlar. Daha sonra kurguculuğun kendisine göre olmadığını anlayarak, reklam setlerinde kamera arkası çekmeye başlar. Ardından Kalafilm’de altı ay boyunca prodüksiyon asistanlığı, post prodüksiyon asistanlığı ve en son reji asistanlığı yapar.

Reji asistanı olmaya karar verdi

2004 yılında reji asistanlığının kendisi için en doğru iş olduğuna karar verip freelance çalışmaya başlayan Tayfur, ardından bir çok prodüksiyon şirketi ile çalışır. Aynı yıl çekilen ‘Anlat İstanbul’ adlı sinema filminde Yücel Yolcu’nun asistanlığını yapar. 2005 yılında askere gider, döndüğünde freelance olarak yönetmen yardımcılığı yapmaya devam eder. Yücel Yolcu, Gürkan Kurtkaya, Ömer Faruk Sorak, Burcu Matur , Nadir Bekar, Burak Arlıer gibi bir çok reklam yönetmeni ile çalışır. 2008 yılında işe ilk başladığı Kalafilm’e geri dönen Tayfur, burada iki yıl Kıvanç Baruönü’nün yardımcı yönetmenliğini yapar.

2010 yılının başında Andrzej Bartkowiak’ın Türkiye’de çekeceği filmde yönetmen yardımcısı olarak işe başlar ama film yarıda kalır. Buna rağmen bir Hollywood prodüksiyonunda yer almanın kendisine çok şey kazandırdığını söyleyen Tayfur, 2010 yılı Temmuz ayında Hacıyatmaz Film adında bir prodüksiyon şirketi kurar. Halen şirket bünyesinde reklam filmleri, belgeseller ve sinema filmlerinde prodüktörlük yapıyor.

100’ün üstünde reklam filminde çalıştı

Bugüne kadar Ziraat Bankası, Akbank, HSBC, Axess, Beko, Coca Cola, Fanta, Pepsi, Ford Focus, Doritos-Cem Yılmaz, Arko, Doğadan Çay, Molped, Ülker Rulokat, Eti Browni, Eti Topkek’in aralarında olduğu 100’ün üzerinde reklam filmde çalışan Tayfur, bunlardan en çok Cem Yılmaz’lı Doritos reklamının çok ses getirdiğini belirtiyor. Yaklaşık sekiz yıldır reklam sektöründe çalıştığı için, doğal olarak Hacıyatmaz Film’in ana çıkış noktasının reklam çekmek olduğunu dile getiren Tayfur, çağın değişen yapısıyla birlikte viral diye tabir edilen internet reklamlarının, televizyon reklamları kadar önemli olmaya başladığını, yakın gelecekte tv reklamlarının pabucunun dama atılıp, internet üzerinden yayılan virallerin popüler olacağını düşünüyor. Bu yüzden şu an viral ve reklam ağırlıklı çalışan Tayfur, bunun dışında çok olmasa da klip çekiyor.

Bu aralar üzerinde çalıştıkları çeşitli projeler olduğunu açıklayan Tayfur, bu projelerden birinin Mayıs sonu çekimlerine başlayacakları ‘Doğan Görünümlü Şahin’ ‘Bir Modifiye Hikayesi’ adlı bir belgesel projesi olduğunu ve buna bağlı olarak modern sanat gösterisi üzerinde çalıştıklarını dile getiriyor. Ayrıca ‘Evdeki Yabancılar’ ve ‘Lütfen Rahatsız Etmeyiniz’ adlı sinema projeleri üzerinde prodüktör olarak çalışan Tayfur, ‘Evdeki Yabancılar’ı bu yıl Ekim ayı gibi Foça’da, uzun metraj projesi olan ‘Lütfen Rahatsız Etmeyiniz’in ise 2012’de çekmeyi planlıyor. En büyük hedefi Hacıyatmaz Film’i uluslararası arenada söz sahibi bir prodüksiyon şirketi haline getirmek olan Tayfur, beş yıl sonra Orta Asya’daki Türklerle ilgili Hollywood ortak yapımı bir film çekmek istiyor. İş dışındaki zamanlarda spor yapan Tayfur, basketbol oynuyor, sinema ve tiyatroya gidiyor, kitap ve tasarım dergilerini okumayı seviyor, imkanı olursa yeni yerler kültürler görmek için geziyor.

Powered by Openmedia