İKİNCİ KUŞAK: Turizm sektörünün hızlı gençleri

Mert Vardar / İşletme 2005 / Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Okurken 23 yıllık aile şirketinde çalışarak işi öğrendi. Kendi şirketini de kurarak gençlik pazarına doğru işlerini genişletti. Şimdi ise abisiyle birlikte aile şirketini büyütüyor.

Daha öğrenciyken aile şirketi olan Jolly Tur’da satış ve operasyon departmanlarında çalışmaya başlayan Vardar, 2005’te mezun olduğunda hali hazırda deneyimli bir çalışan olmuştur. Okul yıllarında eğlenmek amaçlı olarak çevresine özel turlar düzenleyen Vardar, zamanla özellikle Uludağ’a yaptığı turlara katılan insan sayısının artmasıyla tur düzenleme  konusunda epey deneyim sahibi olmuş. Şu an Türkiye’nin en büyük gençlik festivali olan ve onbinlerce üniversiteli genci Uludağ’da buluşturan Whitefest’in ilk temelleri de onun üniversite yıllarına dayanıyor. Ayrıca yine okul döneminde üstlendiği Öğrenci Birliği Başkan Yardımcılığı’nın da iş hayatına yönelik organizasyon ve yönetim anlamında çok olumlu etkileri olmuş. Okurken edindiği tüm bu deneyimler onu mezun olur olmaz aile şirketi olan Jolly Tur’un yönetim kadrosuna taşımış. Vardar, bugün şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürütüyor.

Yılda 250 bin müşterisine hizmet veriyor

Mert’in babası Sinan Vardar, Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden biri olan Jolly Tur’un kurucusu… Sinan Bey, iş yaşamı boyunca hiç kredi kullanmadan sadece öz sermayeyle işlerini yürüten nadir patronlardan. 1987’de kurduğu turizm şirketini, turizmden kazandığını turizme aktararak büyümeye devam etmiş. Bugün şirketin Onursal Başkanı olan Sinan Vardar, firmanın yönetimini iki oğluna devretmiş. Sinan Bey’in büyük oğlu Mete Vardar Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütürken Bilgi’li küçük oğlu Mert Vardar ise Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş. Jolly Tur’un başlıca faaliyet gösterdiği alanlar iç-dış turizm, kültür turizmi, fuar ve incentive turizmi… Jolly’nin Türkiye genelinde güçlü otel bağlantıları ve online olarak birbirine bağlı 500’ü aşkın satış noktası var. Jolly’nin çalışan sayısı 2 bine ulaşmış. Şirket, sektörel yatırımlarını her zaman müşterilerine daha hızlı ulaşmak adına kullanmış ve teknolojik anlamda birçok ilke de imza atmış. 2003 yılında Türkiye’nin ilk ve tek tatil kanalı Jolly Tatil TV’yi hizmete sunan genç Vardar’lar, Mobil Türk ile yaptığı anlaşma çerçevesinde seçilen otel görüntülerinin anında cep telefonlarına video formatında ulaşmasını sağlamayı başarmış. 2009 yılında 250 bin kişinin Jolly Tur’u tercih ettiğini belirten Mert Vardar, 23 yılı aşkın süre içerisinde 1 milyon 200 binin üzerinde kişiye hizmet verdiklerini söylüyor. Genç yöneticiler babalarından devraldıkları şirketin bugün yüzde 96 müşteri memnuniyetini sağlamış olmasının gururunu yaşıyorlar.
İkinci şirket gençlere yönelik

Mert Vardar şirketin her alanıyla ilgileniyor ve herhangi bir departmanda alınacak kritik kararları departman müdürleriyle birlikte yönetim kurulunda veriyor. Vardar’ın üniversite yıllarına dayandığını söylediği gençliğe yönelik ikinci firması UTS’nin başarısında Mert’in emeği çok büyük. Mert Vardar, UTS’yle, özellikle on binlerce genci kışın Uludağ’a, nisan ve mayıs aylarında ise güney bölgelerine götürüyor. Whitefest ve Springfest adları altında gerçekleştirdiği organizasyonlarda Türkiye’nin en büyük sanatçıları ve DJ’leri ile birlikte gençleri hem eğlencenin doruğuna çıkarıyor hem de çok güzel bir tatil geçirmelerine olanak sağlıyor. Mert’in önümüzdeki yıllar için hedefi müşteri sayısını yıllık ortalama 250 bin artırmak. Şu an yüzde 15 Pazar payı ile pazardaki iki büyük tur operatöründen biri olduklarını söylüyor. Mert diğer firması UTS’de ise önümüzdeki 2-3 ay içerisinde yapacağı yatırım ve yeniliklerle çok daha geniş bir kitleye hitap etmeyi hedefliyor.

Borsacı eş ve Beşiktaş aşkı

Vardar ailesi futbola olan düşkünlüğüyle tanınıyor. Sıkı bir Beşiktaş taraftarı olan aile için Beşiktaş, bir yaşam tarzı halini almış. Genç Vardar da Beşiktaş’ın taraftarı olmanın dışında camianın en etkin derneği olan Siyah-Beyaz Derneği’nde basından sorumlu yönetim kurulu üyesi. Vardar, dernek çatısı altında, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldıklarını paylaşıyor. Bir yıl önce dünya evine giren Mert’in eşi borsacı. Gelin Vardar, İş Yatırım’ın Yurt Dışı Satış Departmanı’nda çalışıyor. Taze çift, çok yoğun çalıştıkları ve sık sık iş seyahatlerine gittikleri için özellikle hafta içi birbirlerine vakit ayıramıyor. Ancak biribirlerine küçük sürprizler yaparak ve sık sık arkadaşlarıylala buluşarak bu durumu telafi etmeye çalışıyorlar.

Powered by Openmedia