Onda deli cesareti var!

BERÇEM AKKOÇ ALEMDARZADE – Hukuk 2002 – İDEA Hukuk&Danışmanlık Kurucu Ortağı

Farklı hikayesiyle daha küçük yaşta hukuk mücadelesiyle tanışması ona mesleğini kazandırdı ve şimdi kadın hakları ile ilgili çok önemli projeler yürütüyor

Diyarbakırlı bir ailenin kızı olarak doğan Berçem, orada yaşayan pek çok insan gibi çeşitli haksızlıklara maruz kalır ve ailesiyle birlikte yıllar süren hukuk mücadelelerinin içinde bulur kendini. “Yaşadığımız yer itibari ile ya hukuk yoluyla hakkımızı arayacak ya da şiddet içeren bir kavgaya karışacaktık.  Biz aile olarak hukuk yolunu seçtik.” diyen Berçem daha o zamanlar avukat olmaya karar verir. Üniversiteyi kazandığında öğrencilere aynı zamanda çalışma imkanı verilmesinden faydalanarak hukuk fakültesinde bünyesinde çalışmaya başlar. En büyük şansının bir yıl süre ile Uğur Alacakaptan’ın yanında çalışmak olduğunu belirten genç avukat adayı, o günleri  “Kapısının önünde bir şey ister de bu vesile ile biraz daha sohbet edebiliriz diye bolca nöbet tuttuğumu hatırlarım. Tez danışmanım olmasını yoğunluğu sebebiyle çekinerek istememe rağmen kabul ettiği an yaşadığım sevinci halen unutamam. İş hayatında yaşadığım her zorlukta sesi kulaklarımda çınlar ve kendime yola devam diye öğütlerim.” cümleleriyle anlatıyor. Üniversite eğitimi bittikten sonra yüksek lisans yapma amacıyla İngiltere’ye gitse de aklı Türkiye’de olup bitenlerde ve ailesinde kaldığı için bu amacından vazgeçer ve üç aylık dil eğitiminden sonra geri dönme kararı alır.

Kurucu ortak oldu

Mezuniyetinin ardından 2003 yılında dört aylık bir süreç için Cenevre’de WILPF Women’s International League For Peace and Freedom adına Birleşmiş Milletler 59. Dönem İnsan Hakları Komisyonuna temsilci olarak katılır ve burada komisyonu takip etmek, raporları hazırlamak, kurum adına ilgili oturumlarda sunum yapmak gibi görevleri üstlenir. Aynı yılın Eylül ayında Kaplan Avukatlık Bürosu’nda stajını tamamlar ve 2006 yılına kadar burada çalışmaya devam eder. 2006 yılında kendi ofisimi kuran Berçem, bu hareketini “deli cesareti” olarak tanımlasa da aldığı en iyi kararlardan biri olduğunu belirtiyor. “Zaten her yerde tanımlama olarak serbest meslek adıyla geçen mesleğimi kendi öz irademle ve özel çalışma biçimimle sürdürebilmek amacıyla bu kararı aldım.” diyor ve avukatlık mesleğinin hiyerarşik düzen içerisinde hakkı ile ifa edilemeyeceğinin de altını çiziyor.

2008 yılında evlenmesinin ardından 2009 yılunda hala çalışmakta olduğu İDEA Hukuk&Danışmanlık Ofisine kurucu ortak olarak katılır ve bir yıl sonra ise kızı Elif Naz dünyaya gelir. Aile Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Miras Hukuku ve Şirket Danışmanlığı konularında uzmanlaşan Berçem şu an KAMER Vakfı ile Kadın Hakları İnsan Haklarıdır projesi kapsamında 26 ilde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun ve 2006/17 Sayılı Başbakanlık Genelgesi hakkında bilgi vermek ve uygulamadaki sorunları bulmak adına kadınlarla ve uygulayıcılarla buluşuyor.

Kadın Hakları ile ilgileniyor

Hayatında hiçbir zaman kariyer planı yaparak yaşamayan Berçem önemli olanın işini hakkını vererek yapmak olduğuna inanıyor ve Türkiye’deki gündemin de  bazen insanı hiç planlamadığı yerlere götürebileceğini söylüyor. “Bildiğim şu ki; kadınların yasal haklarını öğrenerek güçlenmeleri ve tüm hukuk dışı uygulamalar konusunda çalışmaya kararlıyım.” diyerek var olan ve gelecekteki çalışma alanına dikkat çekiyor.

Özellikle de doğumdan sonra şehir gürültüsünden uzaklaşmak ve kızını doğa ile iç içe büyütebilmek için Zekeriyaköy’e taşınan Berçem’in en büyük zevki ise kızı ile birlikte bahçeleriyle uğraşmak. Ayrıca KAMER Vakfı kurucu mütevelli heyet üyesi ve aynı zamanda gönüllüsü olmasının yanı sıra tenis oynamaktan büyük keyif alıyor.

 

 

Powered by Openmedia