Çocukluk hayali gerçek oldu

Mustafa Gürkan – İktisat 2004 – Türk Hava Yolları A.O. Sorumlu Kaptan Pilot

Babasının yolunda ilerleyip pilot olan Mustafa çok severek yaptığı bu mesleği en iyi şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Mustafa’nın çocukluğundan beri tek hayali pilot olmaktır. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan ve şu anda hala başka bir şirkette kaptan pilot olarak görev yapan babası sayesinde tüm çocukluğunu pilotların ve uçakların arasında geçirir. Gökyüzünü ve uçakları seyretmek onun için tarif edilemez bir mutluluktur. Hayallerini gerçekleştirebilmek için öncelikle Hava Harp Okulu’na girmeyi hedeflese de gözünde ortaya çıkan bozukluk pilotluk hayalinin bir süre daha askıya alınmasına sebep olur. O zamanlar sivil havacılığın şimdiki gibi gelişmemesine ve babasının sürekli mesleğin yıpratıcı özelliklerini anlatmasına rağmen hayalinden asla vazgeçmez Mustafa. Bulutların arasında uçmanın ve farklı ülkeler görme imkanının yarattığı heyecanla BİLGİ’den mezun olur olmaz babasını da ikna ederek bu yoldaki ilk adımını atar. Şimdi hem Mustafa hem de ailesi bu karardan oldukça memnun.

Kendini geliştirmeye devam ediyor

Lisans eğitimini iktisat üzerine tamamlayan Mustafa üniversitede okurken üçüncü ve dördüncü sınıf boyunca Alman ilaç firması Fresenius-Kabi’de muhasebe bölümünde staj yaparak sorumluluk almayı ve çabuk karar vermeyi öğrenir. Mezuniyetinin hemen ardından askere gider ve döndükten sonra, Ekim 2005’te Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu (AYJET) 1. Gruba katılır. Sivil havacılıkta pilot olmak için gerekli 200 saat uçuş ve uluslararası alınan 14 sınavı başarıyla tamamladıktan sonra Aralık 2006’da Ticari Havayolu Pilot Lisansını alarak AYJET’ten mezun olur. Profesyonel iş hayatına 2007’de Pegasus Havayolları ile adım atar. Yaklaşık üç aylık Boeing 737 tip eğitimini tamamlayarak ikinci pilot olarak uçmaya hak kazanır. Bir yıllık deneyimin ardından Türk Hava Yolları’na geçiş yapar ve Boeing 737 tipi olduğu için THY B737 Filosu’nda ikinci pilot olarak uçmak üzere seçilir. B777 tip eğitimi için Londra’da 40 gün ve İstanbul’da bir buçuk aylık eğitimlerini başarıyla tamamlayarak bu filoda ikinci pilot olarak uçma hakkını elde eder. Bu eğitiminin ardından dünya evine de giren Mustafa dört yıl boyunca bu filoda çalışmaya devam eder. Kaptan pilot adayı olmak için kriterlerini sağladığında ise kaptanlık ve B737 tip eğitimine başlar. Üç ay süren eğitimini başarıyla tamamlayan Mustafa Temmuz 2013’ten beri Türk Hava Yolları’nda Sorumlu Kaptan Pilot olarak görev yapıyor.

İşinde teknik bilgi, insan ilişkileri ve CRM (Company Resource Management) konularında uzmanlaşan başarılı pilot “Bu işi yapmak için öncelikle yeteneğinizin olması gerekiyor. Bunun yanı sıra bir gün acil bir durumla karşılaştığımızda sorunu profesyonel bir şekilde çözümleyebilmek için teknik bilginizin de kuvvetli olması şart” diyor ve bunun için ilgili tüm kitapları her altı ayda bir okuyarak bilgilerini güncelliyor. Aynı şekilde her altı ayda bir simülatöre girdiklerini belirten Mustafa “Simülatörün içi uçak kokpitinin bire bir aynısıdır. Biz bu simülatörlerde normalde yapmadığımız, karşılaşmadığımız acil durumları çalışıyoruz. Bunun için bilgilerin sürekli taze tutulması gerekiyor. Yüzlerce insanın sorumluluğu üzerimizde olduğu için bu işi ciddiye alıyoruz” diyerek işine duyduğu saygının altını çiziyor.

Sağlığına dikkat ediyor

Pilotluk hayatına Boeing 737 ile başlayan ve her pilotun hayali olan Boeing 777 ile dört sene boyunca kıtalar arası uçarak hemen hemen tüm dünyayı gezen Mustafa şu anda B737 Filosu’nda Kaptan olma hayalini gerçekleştirmiş durumda. Bundan sonraki hedefi ise kıdem sırası geldiğinde bir üst tipe (Boeing 777 veya Airbus 330) kaptan olarak geçip o filolardan birinden emekli olmak… Bugünkü başarısına çalışkan, titiz ve disiplinli kişilik yapısıyla ulaşan Mustafa’nın 2010 yılında Boeing 777 Filosu’nda uçarken VIP seferinde gösterdiği performanstan dolayı bir de ödülü var.
Mesleği gereği her yıl zorunlu olarak pilotaj muayenesine girdiğinden sağlığına çok dikkat ediyor. Bu nedenle iş dışındaki vakitlerini bol bol yürüyüş yaparak ve yüzerek değerlendiriyor. Yedi aylık kız babası olan Mustafa boş vakitlerini ailesine ayırarak onlarla birlikte farklı şehirlere ve ülkelere gitmeyi tercih ediyor.

Powered by Openmedia