Satış Geliştirme Departmanını sıfırdan kurdu

Murat Koç – İşletme 2004 – Mars Türkiye Zincir Mağazalar Müdürü

Murat çocukluğundan itibaren fmcg sektörünün içinde. Unılever’de başlayan kariyer hayatını mars’ta sıfırdan bir satış geliştirme departmanı kurarak devam ettirdi. Şimdi gözü yurt dışında.Babasının Unilever’de çalışmasından dolayı çocukluğundan itibaren hep FMCG’nin içinde büyür Murat. Babasıyla fabrikaya gider, ofislere gire çıkar ve ürünleri inceler çocukluğu boyunca.

Üniversiteye ilk girdiğinde ise ciddi ciddi oyuncu olmayı kafasına koyduğundan tiyatro ile uğraşmaya başlar. Hatta 2000-2004 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sözleşmeli oyunculuk yapar. Hem okul hem provalar şeklinde geçen bir dört yılın ardından 2004 yılında ani bir değişimle iş hayatına odaklanmayı seçer. Hayatının daha heyecanlı, hızlı, para kazandıran ve dünyaya açılabilecek tarzda olmasına karar veren Murat, bunun karşılığını FMCG’de bulur.

Mezun olur olmaz Unilever’de çalışmaya başlar ve böylelikle aradığı sektöre de adım atmış olur. 1 yılı aşkın bir süre burada çalıştıktan sonra askere gider ve döndüğünde iş hayatına tekrar Unilever’de devam eder. Kısa zamanda aldığı terfilerle işinde daha da yükselen Murat, 2013’te Mars’a geçmeye karar verir ve satış geliştirme departmanına geçiş yapar. Bu aydan itibaren ile ise Mars’ta Zincir Mağazalar Müdürü olarak görev yapmaya devam ediyor.

Unilever’den Mars’a

Murat Mars’ta işe başladığında orada henüz satış geliştirme departmanı yoktur. Aldığı sorumluluk bu departmanı sıfırdan kurmak olduğu için bu onu daha da heyecanlandırır. Odaklı bir strateji ile şirketin saha yapılanması ve operasyonel anlamda ihtiyaçlarına hitap edecek çok sayıda proje gerçekleştiren Murat, “En önemli başarılarımızdan biri sahadaki uygulamalarımızı hayata geçiren merchandising yapısını kurmak ve buna paralel sahadan merkeze bilgi akışını sağlayan satış sistemlerini oluşturmaktı. Mars Türkiye M&M’s, Snickers, Twix , Bounty , Mars, Whiskas, Pedigree gibi dünya devi markaları Türkiye’de iyi seviyelere getirmeye odaklanmış bir şirket konumunda. Dünyada çok büyüğüz ve en kısa zamanda Türkiye’de de yapımızı oturtup dev bir firma olacağız” diyerek başarılarını daha ileriye taşıyacaklarının da altını çiziyor.

Hem Unilever’de Hem de Mars’ta çok fazla eğitim programına katılma şansı yakalayan Murat genellikle FMCG’de liderlik ve ekip yönetimi üzerine yoğunlaşan programlara katılarak kendini geliştirmeye devam ediyor.

Mars gibi bir şirkette satış departmanını sıfırdan kurarak büyük bir başarıya imza atan Murat, kariyerinde böyle bir dönüm noktası olmasından dolayı gururlu. Unilever’den ayrılma kararını ise kariyerinde yolunu açan en önemli hareket olarak görüyor. “Unilever Türkiye’de çalışabileceğiniz en iyi firmalar arasında ve inanılmaz bir okul. Ama zamanı gelince Unilever’den mezun olabiliyorsanız da dışarıdaki dünyada müthiş fırsatlar yakalamanıza yardımcı oluyor. Unilever’de edindiğim iş disiplini, ahlakı ve iş yapış tarzı bugünlere gelmemde çok önemli bir katkı sağladı. Unilever daha kendi dünyasını yaratmış bir yapı olduğu için bilhassa ayrıldıktan sonra da FMCG içinde çok fazla insanla tanışma şansım oldu ve bu da çevremi farklı bir boyuta taşıdı” diyen Murat karşılaştığı fırsatları iyi değerlendirerek kariyerindeki başarı ivmesini korumayı sürdürüyor.

Baba olmayı bekliyor

Unilever’de Becel Maratonu Aktivitesi ve Domestos Aktivitesi ile iki farklı ödüle layık görülen Murat, Mars’ta da Satış Sistemleri Kurulması Projesi başka bir ödül almanın mutluluğunu yaşıyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde çalışmanın insanı gerçekten farklı boyutlara taşıyabileceğine inandığından yakın vadede yurt dışı tecrübesi kazanmak istiyor. Uzun vadedeki hedefi ise çalıştığı firmada global liderlik rollerinden birine sahip olabilmek.

2009 yılında dünya evine giren Murat eşiyle ve ailesiyle vakit geçirmeyi de çok seviyor. Doğada ve sahilde bisiklete binmek, playstation oynamak, kitap okumak, film seyretmek ve eşiyle uzun yürüyüşlere çıkmak onun için önemli. Tüm bunların yanında Ocak 2015’te dünyaya gelecek erkek çocuğunu bekliyor olmak bugünlerde yaşadığı en büyük heyecanlardan.

Powered by Openmedia