Bilgi ve kültürü eğlendirerek veriyorlar

1994 yılında BİLGİ Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olan Selda Çelikhan Güntöre, şu an Digiturk İç Yapım Kanallar Koordinatörü olarak çalışıyor.

Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra New York University’de Broadcasting eğitimi alan Selda, Birleşmiş Milletler’de staj yapıp, KMN Şirketi’nde Yapım ve İletişim Direktörü olarak çalıştıktan sonra CNN TÜRK’ün New York Temsilcisi oldu. Evli ve çocuklu olarak İstanbul’a döndükten sonra çalışmaya başladığı Digiturk’te, İç Yapım Kanallar Koordinatörü olarak görevine devam ediyor.

İlk Öğrenci Birliği Başkanı
BİLGİ’nin ilk öğrencilerinden biri olan Selda, üniversitedeki birçok başlangıcın da mimarlarından biri. İlk kulüplerin kurulması, Öğrenci Birliği’nin oluşumu, ilk MayFest… O yıllar hakkında, “Harika bir öğrencilik hayatı geçirdim. BİLGİ’nin özgürlükçü yapısı, alanındaki en iyi hocalarla birlikte hayata hazırlanmak harikaydı. Üniversiteden ayrılmak istemedim. Üniversitenin ilk Öğrenci Birliği Başkanı ben oldum ve bu görevi iki yıl sürdürdüm. Ekip arkadaşlarımla birlikte attığımız tohumların devamını görmek ayrı bir sevinç kaynağı benim için” diyor.

Üniversitedeki aktifliğini dışarıda da sürdüren Selda, öğrenciyken Star TV Dış Haberler departmanında staj yaptı. Number One TV’de de sınıf arkadaşı Kerim Göknel ile birlikte Poli-Dinamik isimli gençlere yönelik siyaset programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı.

Hocalarının tavsiyesiyle medyada çalışmaya başladı
Aslında Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü’nden mezun olurken Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmayı hayal eden Selda, okul yıllarında onu çok iyi tanıyan hocalarından Oğuz Özerden ve Halit Kalkınç’ın yönlendirmesiyle kendini medya sektöründe staj yaparken buldu. “Kendileri de medya sektöründen geldikleri için bendeki ışığı ilk onlar fark etti. Medyayı o kadar sevdim ki geriye dönüp başka bir sektörde çalışsa mıydım diye hiç düşünmedim” diyor.

Üniversiteden mezun olduktan sonra New York’a giderek New York University’de Broadcasting eğitimi alan Selda, orada da sadece eğitim ile yetinmeyerek Birleşmiş Milletler Gazeteciler Cemiyeti’nde staja başladı. 2000 yılında, New York’ta, Türkiye’deki tüm haber kanallarına, ulusal kanallara ve gazetelere haber ajanslığı yapan KMN Şirketi’nde Yapım ve İletişim Direktörü olarak işe başladı. 2000 yılının Eylül ayından 2005 yılının Eylül ayına kadar da CNN TÜRK’ün New York Temsilcisi ve Muhabiri olarak çalıştı.

İstanbul’a üç kişi olarak döndü
Tek başına, eğitim için gittiği New York’tan 2005 yılında İstanbul’a üç kişi olarak dönen Selda, 2002 yılında yine medya sektöründe çalışan Erkan Güntöre ile evlendi ve 2004 yılında da Eren adında bir çocuğu oldu.

İstanbul’a döndükten sonra kamera önünden kamera arkasına geçmeyi tercih edip, Digiturk İçerik Departmanı’nda işe başladı. Hala aynı şirkette çalışan Selda, İç Yapım Kanallar Koordinatörü olarak Turkmax Gurme (yemek kanalı) ve İZ TV (belgesel kanalı) kanallarının koordinatörlüğünü yapıyor.

Türkiye’de işini severek yapan azınlığın içinde olduğunu anlatan Selda, “Öncelikle yaptığınız işi seviyor olmanız büyük bir ayrıcalık. Yaşadığınız toplumda insanlar her türlü bilgiye televizyondan ulaşıyorsa siz de kanallar aracılığı ile izleyici kitlenize daha kolay ulaşıyorsunuz. Bence medya sektöründe çalışmanın ayrıcalığı, istediğiniz herkese rahatlıkla ulaşabilmeyi sağlamasıdır. İnsanlar televizyonda çalıştığınızı duyduğunda ilk olarak kamera önünde mi olduğunu soruyorlar. Çünkü onlar için ünlü biriyle çalışmak çok önemli. Sizi ve yaptığınız işleri heyecanla ve merakla dinliyorlar. Size hayranlıkla bakıyorlar. ‘Ne kadar güzel bir işiniz var’ cümlesi en çok duyduğum cümlelerden biri…” diyor.

Bilgi ve kültürü eğlendirerek veriyorlar
Selda’yı mutlu eden, izleyicilere bilgi ve kültürü eğlendirerek veriyor olmaları. Gezme-yeme ve içme kültürünü evrenselden yerele ya da yerelden evrensele ama alışkanlıklarımıza da uygun haliyle verirken bilgilendirmek ve bundan keyif almalarını sağlamak, farklı bir bakış açısı katarak farklılaşabilmek onun işini daha severek yapmasını sağlıyor.

New York’ta CNN TÜRK’ün temsilcisi olarak çalışırken BİLGİ’de aldığı Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi eğitiminin çok yararını gördüğünü anlatan Selda, dünya ve Türk siyasetine hakim olmanın olayları analiz ederken ve aktarırken herkesten 1-0 önde başlanıldığını söylüyor ve bir örnek veriyor: “BM’de alınan kararları okul yıllarında öğrenmiştik. Kıbrıs görüşmeleri başlamış… Herkesin gözü New York’daki görüşmelerde. BM açıklama yapıyor ve karar numarası söylüyor. Siz o karar hangi karardı diye dönüp bakmıyorsunuz bile… Çünkü zaten biliyorsunuz ve anında olayları bir birinin arkasına ekleyip yorumunuzla birlikte bilgileri verebiliyorsunuz.”

Üniversite eğitimi haricinde broadcasting, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler, liderlik, hızlı okuma, negotiation skills gibi farklı eğitimler de alan Selda, iletişim tarafının güçlü olması, girişken, meraklı ve lider ruhlu olmasının, takım çalışmasına önem vermesinin, önceliklerini iyi belirlemesinin ve zamanlamaya dikkat etmesinin bugünlere gelmesinde büyük rol oynadığını söylüyor.

Powered by Openmedia