Hem geziyor hem çekiyor

2006 yılında BİLGİ Medya ve İletişim Sistemleri (Ana dal) ve Sinema Televizyon (yan dal) bölümlerinden mezun olan Eren Aybars Arpacık, İZ TV’de yayınlanan seyahat/belgesel programı “Yolda” programının yönetmenliğini, görüntü yönetmenliğini ve kurgusunu yapıyor.

BİLGİ’de hem Medya ve İletişim Sistemleri hem de Sinema Televizyon bölümünü okuyan Eren, böylelikle lise yıllarından itibaren hayalini kurduğu mesleğin eğitimini de almış oldu. Yönetmen Cenk Baysan’ın yanında çalıştı ve öğrenciliği boyunca kısa filmler çekti. İZ TV ve  Alpman ile tanışmasıyla sevdiği işi gezerek yapmanın şansını elde etti.

Öğrencilik yıllarının çok eğlenceli geçtiğini söyleyen Eren, hazırlık sınıfını okuduğu Taksim Sıraselviler’deki İngilizce Hazırlık Kampüsü’nün kantininde dev perdede Dünya Kupası maçlarını izlemenin çok keyifli olduğunu anlatıyor. Öğrencilik dönemini birçok kısa film çekerek geçiren Eren, üniversitenin bu konuda imkanlar sağlamasının kendileri için büyük bir şans olduğunu da belirtiyor.

Yönetmen asistanı oldu
Ders dışındaki boş zamanlarını rock barlarda ve Nevizade’de geçirirken, çalışmadan da duramayan Eren, öğrenciyken yönetmen Cenk Baysan’ın yanında asistan olarak çalıştı. Bu çalışmanın ona en büyük katkısı, çekimlerinin kurgusunu da kendi yapan Cenk Baysan’dan her iki işi de öğrenmek oldu.

Lise yıllarından itibaren sinema sektörünün içinde olmayı hayal ettiğini anlatan Eren, çocukken babası ile ve ortaokul yıllarında ablası ile her hafta sonu gittiği sinemanın bu hayalde çok büyük etkisi olduğunu söylüyor.

“Kendi belgeselini çekme özgürlüğü paha biçilmez”
Mezun olduktan sonra neler yaptığını ise şöyle anlatıyor: “2006’da mezun olduktan sonra İnterfilm İstanbul adlı reklam prodüksiyon şirketinde stajyer olarak işe başladım. Getir götür, fotokopi, çay konularında uzmanlaştım. Bir sene orada çalıştıktan sonra 2007 sonunda askere gitmeye karar verdim. 2013’de evlendiğim eşimle, askere gitmeden iki hafta önce tanışmıştık. Ama tıpış tıpış askere gittim. Talihin oyunu ya, uzun dönem yedek subay çıktı. Çok mektuplaştık. 2008 sonunda döndükten sonra bir şirkette çalışmaktansa, küçük imkanlarla da olsa belgesel ve kısa film çekmek istediğimi fark ettim. Arkadaşlarımızla çektiğimiz filmleri festivallere göndermeye başladık. Bu sayede festival gezdik ve filmlerimizi gösterdik

2009-2010 yılında Sky Türk televizyonuna “Hayat Var” isimli bir belgesel serisi hazırlamaya başladım. Maddi anlamda bir getirisi yoktu belki ama kendi belgeselini çekebilme özgürlüğü paha biçilemezdi. 2011’de İZ TV ailesiyle tanıştım. Böyle bir televizyon kanalı Türkiye’de rüya gibiydi. Yiğit Alpman ile burada kesişti yolumuz ve birlikte yola çıktık.

Artık ‘Yolda’yız.”

“Hayat onlara güzel”
Sevdiği işi üstüne seyahat ederek yapmanın çok büyük ayrıcalık olduğunu söyleyen Eren, gidip gördüğü yerleri, yaşadığı maceraları çekerek ölümsüzleştirmenin büyük mutluluk olduğunu anlatıyor. Çevresindekilere göre, ‘hayat onlara güzel’, ona göre ise, ‘evet, haklılar’.

Üniversitede aldığı eğitim haricinde Eren, askerde komando eğitimi almış. “Brövem bile var” diyor. Bugünkü görevine gelmesinde ise, yaptığı işi tutku ile yapmasının çok büyük etkisinin olduğunu söylüyor. Eren, İZ TV’de çalışmasından hariç freelance olarak tanıtım ve sosyal medya reklamaları filmleri çekiyor. Akvaryumla uğraşmayı çok seviyor ve canlı akvaryum bitkileri bulup, dikiyor. Gelecek planlarının arasında ise, sinema filmi çekmek var.

Powered by Openmedia