Enerji sektöründe çalışmaktan heyecan duyuyor

BİLGİ Uluslararası İlişkiler mezunlardan Bilgehan Bahçıvan, global ölçekte faaliyet gösteren OMV Enerji’de Kıdemli Özel Müşteriler Müdürü olarak çalışıyor. Uluslararası politika literatürüne hâkim olan Bahçıvan, öğrencilik yıllarından itibaren üst düzey sorumluklar üstleniyor.

Viyana merkezli enerji şirketi OMV Enerji’de Gaz Satışları Bölümü’nde Senior Key Account Manager (Kıdemli Özel Müşteriler Müdürü) olarak çalışan Bilgehan Bahçıvan, Türkiye’nin önde gelen şirketlerine doğalgaz tedariki süreçlerini yürütüyor.

Erasmus’a giden ilk öğrencilerden

Üniversite tercihini 2000 yılında yapan Bahçıvan, BİLGİ’yle tanışma serüvenini şöyle anlatıyor: “Benim için önemli olan şey, değerli 4 yılımı geçireceğim üniversitenin ülkenin önde gelen vizyoner, özgürlükçü ve uluslar arası bir anlayışa sahip üniversitelerinden biri olmasıydı. Her alanda çeşitliliğe önem veren BİLGİ ile bu noktada örtüştüğümüzü düşündüm. Zaten Bilgi’nin bu yaklaşımları sayesinde ülkede Erasmus değişim programına katılan ilk öğrencilerden biri oldum.”

İyi yetiştirmiş ve özgün eğitim kadrosundan ders aldığı için kendini şanslı hisseden Bahçıvan, “BİLGİ’nin demokratik ve özgürlükçü bir ortamı olduğunu, öğrencilerinin ürettiği fikirlerde onları desteklediğini, farklı fikirlerin saygı gördüğünü ve rahatlıkla tartışılabildiğini hatırlıyorum. Bunların yanında enerji dolu bir üniversite ortamında bulunduğum için kendimi hep şanslı hissetmişimdir” diyor.

Problemleri analitik yöntemlerle çözüyor

Bahçıvan, işi ve yaşam tarzım gereği yurt içi ve dışında sıklıkla seyahatler yapıyor ve yeni insanlarla tanışıyor. Bahçıvan, “Tanıştığım insanların büyük bir kısmı deneyimli ve alanlarında önde gelen insanlar. Onlarla yaptığım sohbetlerde kendimi her zaman rahat ve özgüvenli hissetmişimdir. Bunun yanında herhangi bir sorunda paniklemeyip sorunun kökenini bulup analitik yöntemlerle çözmeye çalışma ve konu üzerine araştırma motivasyonum hep yüksek oldu. Bunda üniversitemin de büyük katkısı olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

Eğitimini, BİLGİ’de Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlayan Bahçıvan, İşletme bölümünde de yan dal yapmış. Edindiği bu birikimle ve kişilik özellikleriyle birlikte son sınıfta hangi alanda çalışmaktan zevk alacağını kendisine sormuş ve “enerji” cevabını almış. Bahçıvan şöyle konuşuyor: “Enerji arz-talep dengesi ve piyasalar uluslararası ilişkilerden etkilenebiliyor. Tabi tercihim en dinamik iş kolu olan satış olmalıydı. Enerji sektöründe birçok farklı ürünün satışında rol aldım ve neticede isabetli bir karar verdiğimi düşünüyorum.”

Türkiye’nin özellikle son yıllarda ekonomik olarak hızlı bir büyüme kaydettiği belirten Bahçıvan, sektör değerlendirmesini paylaştı: “Birçok sektör dünyanın dört bir yanına ihracat yapmakla kalmıyor, içeride kişi başına gelirin artmasıyla tüketim ve dolayısıyla üretim artıyor. Bu da enerji pazarının büyümesi demek. Örneğin yıllık bazda gaz tüketimi 50 milyar standart metreküpe dayandı. Elektrik tüketimi de aynı şekilde artıyor. Türkiye’de yenilenebilir enerji ile ilgili ciddi çalışmalar da var. Bu da pazarda yeni fırsatlar yaratıyor. Ülkemizin çevresinde ve içinde çeşitli enerji kaynaklarının bulunmasının yanı sıra, siyasi olarak hareketli bir coğrafyada bulunuyor olması enerji sektöründe çalışmayı heyecanlı kılıyor.”

İş hayatına UEFA’nın organizasyonlarını düzenleyen TEAM AG isimli bir İsviçre firmasında başlayan Bahçıvan, BİLGİ’den mezun olduğu 2005 senesinde İstanbul’da düzenlenen ve Liverpool ve Milan arasında oynanan Şampiyonlar Ligi final maçının organizasyonunda yaklaşık 1 ay Saha Koordinatör Asistanı olarak çalışmış. Bahçıvan, ilk iş deneyimini şu ifadelerle anlatıyor: “Tek kelimeyle muhteşem bir deneyimdi. Sadece televizyonlarda gördüğümüz ünlü futbol yorumcuları ve yıldız futbolcularla aynı ortamda çalıştım. Organizasyonda tüm dünyadan çalışanlar vardı. Birçok dilin konuşulduğu ortamdaki kültürel zenginliği sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Bu sürecin sonrasında da UEFA tarafından birçok organizasyona çağırıldım ve askere gidene kadar İstanbul’daki Şampiyonlar Ligi maçlarında çalıştım.”

Öğrencilik hayatına dair pek çok şeyi özlediğini söylüyor Bahçıvan. Sıralama yapmakta zorlansa da bir çırpıda aklıma gelenleri şöyle sıralıyor: “Öncelikle özgürce fikirlerin savunulduğu ortamımızı, arkadaşlarımızla ders aralarında kahve içerek yaptığımız uluslararası siyasete dair tartışmaları, okulumuzun cıvıl cıvıl ortamını… Hocalarımızı ve bizlere arkadaş gibi yaklaşan entellektüel akademik kadroyu özlüyorum.”

Zamanının çoğunu hamile olan eşiyle geçiriyor Bahçıvan. Birlikte sık sık yürüyüşe çıkıyorlar. Ayrıca son 6 aydır düzenli olarak yoga eğitimlerine katılıyor. Yogayı hiç beklemediği bir anda keşfetmiş ve son derece memnun kalmış. Yıllardır severek snowboard yapan basketbol ve satranç oynayan Bahçıvan, her akşam mutlaka kitap okuyor.

Powered by Openmedia