PROF. DR. LALE DURUİZ (2001 – 2005)

BİLGİ’nin kurucuları arasında yer alan Lale Duruiz’in rektörlüğü süreci, üniversitenin kurumlaşması, büyümesi ve uluslararası bağlantılarının güçlendirilmesi dönemi olarak tanımlanabilir. Prof. Dr. Lale Duruiz’in rektörlük yaptığı dönemde Bologna’da Magna Charta Universitatum imzalandı ve araştırma ve öğretim alanlarını kapsayan akademik özgürlüğün BİLGİ’nin temel ilkesi olduğu vurgulandı. Ayrıca Avrupa Üniversiteler Birliği üyeliği için başvuruldu ve toplantılara katılım başlatıldı. Üniversitenin akademik ve idari yapısı, yönetim bilişim sistemi geliştirilirken var olan fakültelerine Hukuk Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve birçok yeni lisans ve lisansüstü programların eklenmesi ile BİLGİ, sosyal bilimler alanında iddialı bir üniversite olarak yerini aldı. Bugün santralistanbul Kampüsü’nü oluşturan Silahtarağa Elektrik Fabrikası’nın Enerji Bakanlığı tarafından BİLGİ’ye devredilme anlaşması da yine Duruiz’in rektörlük döneminde imzalandı. Bunun yanı sıra üniversite ilk defa birikimleriyle Dolapdere’deki yeni binasına sahip oldu.

Lale Duruiz, BİLGİ’yi ve rektörlük sürecini “Farklı bir üniversite kurma projesini etkin ve heyecanlı bir ekiple beraber geliştirmek benim için önemli bir tecrübe oldu. Üniversitenin karar alma süreçlerinde geniş katılımın sağlanması ve toplumsal sorunların tartışıldığı bir iklim oluşturulması BİLGİ’yi gerçekten farklı bir konuma oturtmuştur” diye tanımlıyor. 2009 yılında Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak da görev yapan Prof. Dr. Lale Duruiz, halen İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

PROF. DR. LALE DURUİZ KİMDİR?

İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra lisans derecesini ODTÜ Endüstri Mühendisliği, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve doktorasını da Marmara Üniversitesi İşletme programı üzerine yaptı. Sussex Universitesi’nde ziyaretçi araştırmacı olarak çalışan Duruiz, IDRC ve Ford Foundation projelerinde, yönetici araştırmacı olarak çalıştı. Otomotiv, hazır giyim ve demir çelik sektörlerinde ise teknolojik yetkinliğe ilişkin çalışmalar yaptı ve konu ile ilgili kitapları yayınlandı. 2003-2011 yılları arasında Avrupa Konseyi Bilim’de Kadın Helsinki Grubu’nda Türkiye delegesi olarak görev aldı. 1994 yılında ISIS olarak başlayan BİLGİ serüvenine ilk gün itibariyle katılan Prof. Dr. Lale Duruiz, 1996 yılında üniversiteyi kuran Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı›nın kurucu üyesi oldu. 1996-2001 yılları arası rektör yardımcısı olarak görev yapan

Duruiz, 2001-2005 yılları arasında da rektörlük görevini üstlendi.

Powered by Openmedia