PROF. DR. ASAF SAVAŞ AKAT (1996 – 1998)

BİLGİ’nin öncüsü ISIS (Istanbul School of International Studies) 1994 yazında kapılarını açtı. ISIS, öğrencilerin Türkiye’de okuyarak iki İngiliz üniversitesinden, University of Portsmouth ve London School of Economics’ten diploma almalarına olanak tanıyordu. Bilgi Eğitim Vakfı’nın kurulması ve iki yıllık yoğun çabalar sonucunda Haziran 1996’da üniversitenin kuruluş kanunu nihayet resmi gazetede yayınlandı. Sonbaharda öğrenci alabilmeyi hedefleyen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin rektörlük görevine ise Prof. Dr. Asaf Savaş Akat getirildi. Bu görevi Kasım 1998’e kadar sürdüren Akat, o tarihten bu yana BİLGİ’de öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Rektörlük yaptığı süreci “Üniversitenin temel organ ve kurumlarının oluştuğu, zor, heyecanlı ama aynı zamanda keyifli bir dönemdi. Kendimi şanslı sayıyorum” sözleriyle anlatan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın rektörlüğünde BİLGİ, diğer vakıf üniversiteleri arasından sıyrılarak farklılıklarıyla öne çıktı. Küçük bir kadro ile zamana karşı yarışarak üç ay içinde üniversitede dersler başlatıldı. Maslak binasının açılışından sonra yeni bölümler ve fakülteler için çalışmalara hız verildi ve üniversite bir yıl sonra Kuştepe’de yeni bir binaya taşındı. Böylelikle normal kontenjandan ilk öğrenciler alınmaya başlandı ve 1998 yılında bu kontenjanlar daha da artırılırdı.

Şehir merkezi üniversitesi olma ilkesiyle yola çıkan BİLGİ’de akademik standartlara ve katma değer yaratan eğitime öncelik verildi. En iyi olduğu alanlarda uzmanlaşmayı hedefleyerek sosyal bilimlerde güçlü bir kadro kuruldu. Toplumla canlı bir diyalog içinde olmaya özen göstererek Türkiye’nin temel sorunlarına duyarlılık felsefesi benimsendi. Prof Dr. Asaf Savaş Akat, kuruluş döneminde tesis edilen ilkelerin sonrasında da geçerliliğini koruduğunu belirtiyor.

PROF. DR. ASAF SAVAŞ AKAT KİMDİR?

1943 yılında Ankara’da doğan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, 1962 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1966 yılında mezun oldu. AFS bursu ile bir yıl Kaliforniya’da lise (Redondo Union HS), OECD bursu ile iki yıl İngiltere’de lisansüstü eğitim (University of East Anglia ve London School of Economics) gördü. İstanbul Üniversitesi’nde doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı. Halen öğretim üyesi olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 1996 – 1998 yılları arasında rektörlüğü üstlendi. Kamuoyunda Vatan Gazetesi köşe yazarlığı ve NTV Ekodiyalog programı ile tanınan ve Prof. Dr. Nilüfer Göle ile evli olan Akat’ın çok sayıda akademik ve güncel kitap, makale, yazı ve konferans sunuşu bulunuyor.

Powered by Openmedia