Bakıcı arayanların bir tık uzağında

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu olan Ogün Köprülü, kurduğu EvdekiBakıcım sitesi ile bakıcı arayan aileler ile uzmanları bir araya getiriyor. Site şimdilik sadece İstanbul’da hizmet veriyor. Ancak yakın zamanda İstanbul dışındaki illerde ve yurtdışında da olacak.

Ogün Köprülü genç bir girişimci. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimine başladı. Eğitimini tamamladıktan sonra uluslararası hukuk bürolarında çalıştı. En son PricewaterhouseCoopers’ın Ticaret Hukuku ve Finans Hukuku Departmanlarında Sermaye Piyasaları Hukuku, Yeniden Yapılandırma ve M&A alanında görev yaptı.
EvdekiBakıcım onun ilk girişimi. Bir arkadaşının bakıcı bulma arayışı onu bu yatırımı yapmaya itmiş. EvdekiBakıcım, bebek, çocuk ve yaşlı bakımı hizmetlerini güvenli, kaliteli ve en kısa sürede almak isteyen ailelerle uzman bakıcıları bir araya getiren bir platform. Proje şimdilik İstanbul ile sınırlı ancak hedefler büyük. İstanbul dışındaki illere ve yurtdışına açılma planları ve çalışmaları var. Platformun kuruluş hikayesini ve hedeflerini Kurucu Ogün Köprülü anlatıyor.

EvdekiBakıcım’ı kurmaya nasıl karar verdiniz? Bu sizin ilk girişiminiz mi?
Siteyi kurma fikri aslında kişisel ihtiyaçlardan doğdu. Kurucu ortaklarımdan Miraç Bal uzun yıllar yurtdışında yaşadığı için ailesi kendisini bulunduğu ülkelerde ziyaret etmek istiyordu. Fakat anneanne ve dedesinin sağlık sorunları olduğu için annesi onları yalnız bırakmak istemiyordu. Birçok kez kısa sürelik bir bakıcı bulunmak istendi. Ancak samimi, güvenilir, doğru bakımı yapabilecek ve aile sevgisi verebilecek bir bakıcı hiçbir zaman bulunamadı.
Bu üzücü durumu yakın çevresiyle paylaştıkça sorunun ne kadar büyük olduğunu görmeye başladı. Hatta birçok yabancı arkadaşımız da kendi ülkelerinde aynı problemi yaşadıklarından bahsettiler. Bu soruna çözüm getirmek için yapılan beyin fırtınası sonrasında hazırlık çalışmaları tamamlandı ve EvdekiBakıcım projesi hayata geçirildi.

Sitenin içeriğinden ve hizmetlerinizden bahsedebilir misiniz?
EvdekiBakıcım bebek, çocuk ve yaşlı bakımı hizmetlerini güvenli, kaliteli ve en kısa sürede almak isteyen ailelerle uzman bakıcıları bir araya getiren bir platform. Aile bakım alacak yakını için bakım detaylarını giriyor, istenilen zaman dilimi seçildikten sonra hazırladığımız algoritma sayesinde ailenin ihtiyaçlarına en uygun 12 bakıcı listeleniyor. Bu listeleme lokasyon, cinsiyet, daha önceki taleplere cevap verme süresi, işe zamanında gitme oranı, aldığı müşteri yorumları, sahip olduğu sertifikalar vb. göz önüne alınarak yapılıyor. Daha sonra aile, listelenen bakıcıların videolarını izleyerek ilk izlenime sahip oluyor. Bu bakıcılara ücretsiz teklif gidiyor ve bakıcılar da mobil uygulamamızı kullanarak evet veya hayır cevabı veriyor. Son olarak çağrı merkezimiz aileyi arayarak bakım alacak kişi için evet cevabı veren bakıcılar içinden en doğru bakıcının seçilmesine yardım ediyor ve ailenin sorularını cevaplıyor. Böylece ilk randevu gerçekleşiyor.

EvdekiBakıcım kullanıcısına nasıl bir fayda sağlıyor?
EvdekiBakıcım olarak sağladığımız en büyük faydalardan ilki, çok kısa süre içinde ihtiyacınıza uygun, güvenilir bakıcılarla buluşmanızı sağlıyoruz. Bakıcı seçiminde beş aşamalı bir eleme sürecimiz var. Öncelikle başvuru için web sitemizde bulunan başvuru formunun doldurulmasını zorunlu tutuyoruz. Başvurular incelendikten sonra telefon görüşmesi yapılıyor. Bu aşamayı geçen adaylar yüz yüze görüşmeye davet ediliyor ve tecrübe sahibi oldukları alanda yeterlilik testine tabi tutuluyor. Daha sonra verdikleri referanslar aranarak daha önceki hizmetleri kontrol ediliyor. Son olarak sabıka kaydı ve bakım sertifikası kontrolleri yapıldıktan sonra tüm aşamaları başarıyla geçmeleri halinde video çekimleri yapılarak platformumuza dahil oluyorlar. EvdekiBakıcım mobil uygulaması sayesinde aile bakıcıyı takip edebiliyor, giriş çıkış saatleri, gün içinde yapmış olduğu tüm aktivitelere ilişkin tüm detaylar akıllı telefonunuza rapor olarak düşüyor. Ayrıca bakım hizmeti süresince hizmet alanların uğrayabilecekleri zararlara karşı tüm aileler (yaralanma, sakatlık, maddi hasar vb.) “Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Mesuliyet Sigortası” ile koruma altına alınıyor.

Dijital girişimler Türkiye’de hızla yayılıyor. Nasıl bir rekabet var? Siz bu rekabeti nasıl yönetiyorsunuz?
Açıkçası e-ticaret siteleri dışında diğer alanlarda faaliyet gösteren girişimler arasında çok rekabet olmadığını düşünüyorum. Eğer sektördeki bir soruna çözüm getiriyorsanız ve bunu sürdürülebilir bir şekilde yapabiliyorsanız aradan sıyrılıyorsunuz. Bizim yaptığımız işi yapan başka bir girişim yok. Ama bu demek değil ki yakın bir zamanda çıkmayacak. Bu sebeple müşteri geri dönüşleri doğrultusunda hep daha iyi hizmet vermeyi ve bunu yaparken bakıcılarımızın EvdekiBakıcım’ı kullanma sürelerini yukarı çekmeği hedefliyoruz.

Ufukta yeni projeler/girişimler var mı? Bahsedebilir misiniz?
İstanbul dışındaki illere ve yurtdışına açılma planlarımız ve çalışmalarımız mevcut. Bu sebeple tüm zamanınızı EvdekiBakıcım’a harcıyoruz ve yakın gelecekte de bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz.

Powered by Openmedia