Fotoğraflarınızı Dualist’te yarıştırın

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü Mezunu Eran Karabaş, Instagram fotoğraflarınızı kategoriler altında yarıştırabildiğiniz mobil uygulama, Dualist’in yaratıcısı. Dualist, bugüne kadar bine yakın kullanıcıdan 4 bin fotoğrafa ulaştı. Hedef, 10 binleri görmek.

Eran Karabaş İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümünden 2015 yılında mezun oldu. Okurken kendine reklamcılıkla ilgili metin yazarlığı konusunda bir kariyer planlaması yapmıştı. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Son yıl arkadaşlarıyla aldığı bir dersten sonra her şey değişti. ADV 373 Tüketiciyle Dijital Buluşmalar dersinden sonra dijital ürün dünyasına dahil oldu. Aslında böylelikle üniversitenin son yılında ve sonrasında kendi kariyerini dijital ürün dünyasında bir çizgide ilerleyecek şekilde planladı. Kendi hikayesini dinleyince iyi ki de öyle yapmış diyorsunuz. Çünkü Türkiye’nin teknoloji serüveninde önemli bir uygulamaya imza attı. Adı, Dualist. Burada Instagram fotoğraflarınızı kategoriler altında yarıştırabiliyorsunuz. Uygulamanın içeriğini ve nasıl ortaya çıktığını Eran Karabaş ile konuştuk.

 

Dualist projesinden bahsedebilir misiniz? Fikir nasıl ortaya çıktı ve nasıl hayata geçti?
Dualist, Instagram fotoğraflarınızı kategoriler altında yarıştırdığınız bir mobil uygulama. Çeşitli kategorilerde ikili şekilde karşınıza gelen fotoğraflardan en beğendiklerinizi seçerek, o kategoride birinci olmalarını sağlıyorsunuz. Bir yandan yarışma  heyecanı yaşarken bir yandan dünyanın dört bir yanından Instagram kullanıcılarının muazzam fotoğraflarını keşfedebiliyorsunuz. Dualist projesi ADV 373 dersinde ortaya çıktı. Fikir aslında önceleri arkadaşlar arasında sözel olarak “O mu, bu mu? Hangisini seçerdin?” tarzı birbirimize sorduğumuz sorulardan ortaya çıktı. Derste de buradan hareketle bir görsel karşılaştırma uygulaması fikri ortaya çıkardım. Sonrasında arkadaşlarımızla bir ekip haline gelip, bu uygulama fikrini projelendirdik.  Elimizdeki proje ile bir süre yatırımcı aradık. Sonrasında projemiz yatırıma değer bulundu ve yatırım aldık. Yedi arkadaş ve yatırımcımızla şirketimizi kurduk. Yatırımcımızın mentorluğunda Dualist, bugün App-Store’daki haline evrildi.

 

Uygulamanın içeriğinden bahsedebilir misiniz? Kullanıcılar uygulamaya nasıl ulaşıyor ve kullanıyorlar?
Dünyanın dört bir yanından kategorize edilmiş fotoğraflar var. Barcelona sahillerinden, ağız sulandıran yemek fotoğraflarına; İsviçre’de snowboard yapan sporculardan, kedi yavrusu fotoğraflarına birbirleriyle yarışan bir sürü Instagram içeriği var. Aslında çok niş bir Instagram kitlesi var içeride, onların sağladığı muazzam içerikler mevcut. Dualist’in şu an sadece IOS sürümü mevcut. Android sürümünü de çıkarmak planlarımız arasında.  Kullanıcılar uygulamamıza marketing çalışmalarımızla ve kendi aramalarıyla ya da arkadaş tavsiyesiyle ulaşıyorlar. En son Bebek Şenliği’ne özel bir pazarlama çalışması yapmıştık. Bebek Şenliği’ne özel fotoğraf kategorisi açıp kazanan kullanıcıya Polaroid fotoğraf makinesi hediye ettik. Bunu örnek vermemin sebebi, kullanıcılara sadece internet ortamında pazarlama yapmak değil gerekirse organik olarak sokakta da ulaşmayı deniyoruz.

 

Projenin maliyeti nedir? Ne kadar yatırım yaptınız?
Projenin maliyeti 100 bin TL civarında. Biz de 150 bin TL’lik yatırım almıştık, bu fonu direkt projeye aktardık. Tübitak’a da başvurularımızı yaptık oradan da fon bekliyoruz. Maddi olarak bir geri dönüş ilk aşamada beklemiyoruz. Planladığımız iş modellerini uygulamaya başladıkça bize de geri dönüşü olacaktır.

 

Projenin arkasında kaç kişilik bir ekip var?
Projenin arkasında yedi kişilik bir ekip var. Üstüne iki yazılımcı, bir tasarımcı ve iki mentor ile toplamda 12 kişinin projeye dahil olduğunu söyleyebiliriz.

 

Bugüne kadar kaç fotoğrafa ulaştınız? Hedefiniz nedir?
Bugüne kadar bine yakın kullanıcıdan 4 bin fotoğrafa ulaştık. Hedefimiz ilk aşamada 10 binleri görmek, kademe kademe şekilde en uç hedefimiz milyonlar.

 

Ufukta yeni projeler var mı? Bahsedebilir misiniz?
Yeni proje fikirlerimiz her daim mevcut. Şimdilik Dualist projesine tam konsantre vaziyetteyiz. Çünkü Dualist,  gelişimi hiçbir zaman durmayacak bir proje.  Biz devamlı bu uygulamayı geliştirmek ve daha iyisini yapmak istiyoruz.

 

Sizin gibi genç girişimcilere ne tavsiye edersiniz?

Ne olursa olsun vazgeçmesinler. Girişim dünyası ayakta kalması zor bir dünya. Başarısızlık, birçok faktöre bağlı olarak bu işin doğasında var. Önemli olan azimli olmak ve yılmamak. İnsanın inandığı şeyin, sonuna kadar peşinden gitmesi ve denemesi gerekiyor.

RAKAMLARLA DUALİST

 

  • Projenin maliyeti 100 bin TL civarında. 150 bin TL yatırım aldılar ve bu fonu direkt projeye aktardılar.
    • Projenin arkasında yedi kişilik bir ekip var.
    • Bugüne kadar bine yakın kullanıcıdan 4 bin fotoğrafa ulaştılar. Hedef, ilk aşamada 10 binleri görmek.

 

Powered by Openmedia