Hedef her zaman daha iyisi

Üniversite yaşamına Siyaset Bilimi bölümüyle başlamış devamında hukuku seçmiş, şimdi kendi işinin sahibi genç bir kadın avukat Sesil Akman. Bilgi Üniversitesi’ni tercih etmesinde eğitim kadrosunun yanı sıra ablasının da yine BİLGİ’nin hukuk bölümünden mezun oluşu etkili olmuş.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin hangi bölüm/bölümlerinden mezunsunuz? Kısaca eğitim durumuzdan bahseder misiniz

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi Bölümünü kazanıp, bir yıl İngilizce Hazırlık okuduktan sonra birinci sınıfta yatay geçiş imkânı ile belirli hukuk derslerinin tamamını alarak ve istenilen ortalamayı sağlayarak Hukuk Fakültesine geçiş yaptım ve Hukuk Fakültesinden mezun oldum.

Neden BİLGİ’yi tercih etmiştiniz?

İlk olarak, ablam da Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesine gitmiş ve mezun olmuştu. Kendisinin hem üniversiteyi hem de hocalarını sevmesi ve iyi eğitim verildiğini belirtmesinin yanı sıra Hukuk Fakültesinin eğitim kadrosunun çok iyi hocalardan oluşması BİLGİ’yi tercih etmemdeki en büyük sebeplerdendi. Yine üniversitemizin özgür düşünmeyi ve yaşam için öğrenme sloganını yaşatacağına olan düşüncem tercih nedenlerim arasında yer almıştır.

Şu an çalıştığınız şirketteki pozisyonunuz nedir? Ağırlıklı olarak hangi davalarla ilgileniyorsunuz?

Şuan IG&Karahan Hukuk Bürosu ile iş ortaklığında bulunarak kendi büromu işletmekteyim. Ağırlıklı olarak Tapu İptali ve Tescil Davaları ile Gayrimenkul Hukuku alanlarında çalışmakta ve şirketlere Hukuki Danışmanlık vermekteyim. Bu yüzden İş Hukuku ile Ticaret Hukuku da sürekli çalışmakta olduğumuz alanlar arasında yer almaktadır.

Hukuk tercih etmenizin sebebi neydi? Avukatlık çocukluk hayaliniz miydi?

Avukat olmak çocukluk hayalim değildi. Çocukluk döneminde daha çok diplomasi alanında görev almak istemekteydim. Ailemizde hem büyükbabamın hem de dedemin hukukçu olması ve yine dayımın da hâkim olması hiç şüphesiz hukukçu olmamda etkili olmuştu.  Ancak sonrasında ablamın da Hukuk Fakültesini bitirerek avukat olması Hukuk Fakültesini okumayı tercih etmemde en büyük etkendi ve bu nedenle üniversite döneminde Siyaset Biliminden Hukuk Fakültesi’ne geçiş yaptım.

BİLGİ’ye başladığınızda beklentileriniz nelerdi?

BİLGİ’ye başladığımdaki öncelikli beklentilerim, İngilizce bilgimi iyi bir seviyeye çıkarmak ve her öğrencinin olduğu gibi sınıfta kalmadan mezun olmaktı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin size en büyük katkısı ne oldu?

Sosyal ilişkilerin samimi ve rahat kurulabildiği ve düşüncelerin özgürce söylenebildiği bir ortamda eğitim aldığımızdan dolayı kendimi rahat ifade edebilmemi sağladı. Yine üniversitemiz içerisinde öğrencilere yönelik çalışma programları mevcuttu ve ilk kez Öğrenci İşlerinde çalışarak para kazanma duygusunu bile üniversite içerisinde çalışarak tatmış oldum.

BİLGİ’li olmanın ayrıcalığını hangi alanlarda hissettiniz?

Özellikle Hukuk Fakültesi öğretim kadrosunun son derece değerli ve alanında uzman hocalarından ders almış olmam yaptığım iş görüşmelerinde büyük bir fark yaratmış ve bana ayrıcalık sağlamıştır. Öğretim hayatım boyunca edindiğim dostlarla iş ve özel hayatımızda birbirimize her zaman destek oluyoruz, bu da BİLGİ’li olmanın hayatıma kattığı önemli bir değerdir.

Sizce BİLGİ’li olmak ne demek?

Bence BİLGİ’li olmak özgürce düşünmek ve düşündüklerini ifade edebilmek demektir. Bugün BİLGİ deyince; sınır tanımayan, kendi doğrularından şaşmayan ve ilkeli duruşu ile eğitim veren bir kurum akla gelmektedir.Tabii ki yaşam için öğrenme sloganımız hiç şüphesiz almış olduğumuz eğitimin bizi gelecek yaşantımıza hazırlamak olduğunu ayrıca vurgulamaktadır.

Mezuniyetten profesyonel hayata geçiş sürecinizden bahseder misiniz… Şu an bulunduğunuz noktaya gelene kadar neler yaşadınız?

Mezun olduktan sonra zorunlu olan Avukatlık Stajını mesleki anlamda çok değerli avukatların yer aldığı Özbek Hukuk Bürosunda tamamladım ve aynı hukuk bürosunda avukat olarak çalışmaya devam ettim. Sonrasında kurumsal bünyenin mesleki yaşantıma olası katkısını görmek ve sürecin takibi için Turkcell Dava Yönetiminde avukat olarak çalışmaya başladım. Tüm bu edindiğim izlenim ve tecrübe sonucu kendi hukuk büromu açmaya karar vererek 2012 yılında serbest olarak hukuk bürosu kurdum. Şu anda da IG&Karahan Hukuk Bürosu işbirliğiyle kendi büromu devam ettirmekteyim.

Hukukta iyi bir kariyer yapmak, diğer alanlara kıyasla daha zor diyebilir miyiz? Siz ne dersiniz?

Her bölümde olduğu gibi okul hayatı ile iş yaşamı birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle iyi bir kariyer yapabilmek için okul döneminde uygulamanın içine girerek hangi alanda uzmanlaşmak ve ne yapmak istenildiğine karar verilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Böylelikle genç nüfusun giderek çoğaldığı, rekabetin arttığı bu ortamda daha kısa sürede mesleki anlamda kariyer planlaması yapılabilecektir.

Türkiye’deki hukuk sistemine ve işleyişine dair kısa bir değerlendirme yapar mısınız.

Günümüzde yaşanan malum üzücü olayların Hukuk Sistemimizi derinden etkilediği ortadadır. Bu nedenle; öncelikle yasama-yürütme ve yargı organlarının bağımsızlığı ve eşitliğinin sağlanarak hukuk normlarında günümüz revizyonlarının yapılması gerekmektedir. Bir diğer husus ise gecikmiş adalet sorunudur. Açmış olduğumuz herhangi bir davanın duruşma gününü ancak 7 ay sonraya alabilmemiz maalesef sistemde bir sıkıntı olduğunu işaret etmektedir. Hedefimiz Hukuk sistemindeki aksaklıkların ve yaşanan sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulması olmalı ve tüm hukukçular bunun için çabalamalıdır.

Gelecek hedefleriniz neler?

Gelecekteki hedefim ahlak ve eşitlik anlayışı içerisinde daha çok hukuka ihtiyaç duyan kişilere ulaşarak ve uzmanlığı doğrultusunda hukuki destek vererek hukuki çözüme ve başarıya ulaşmaktır.

Ardınızdan gelen meslektaşlarınıza bir tavsiyeniz var mı?

Her zaman okuyarak, araştırarak ve sorgulayarak mesleklerini icra etmeleridir. Önlerine çıkacak engeller karşısında pes etmeden mücadele etmeli ve sorun çözmeye odaklanmalıdırlar.

 

Üniversitedeki favori mekânınız? Dolapdere Hazırlık Binası’nının girişindeki Kantin

Favori hocanız? Cüneyt Süzel

Bugünlerde en son okuduğunuz kitap? Benden Selam Olsun Anadolu’ya

En son izlediğiniz film? Yves Saint Laurent’ın Hayatı

En son gittiğiniz şehir? Antalya

 

 

Powered by Openmedia