İstanbul’a Balkanlardan gelen soğuk hava

Pera Müzesi, Ali Akay ve Alenka Gregorič küratörlüğünde gerçekleşen “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisinde, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıları ağırlıyor.

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor: Rüzgâr. Bu tema aynı zamanda hava durumu haberlerinde kışın gelişine işaret eden “Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası” söylemine gönderme yapıyor.

Sergi kapsamında yapılan “Küratörlerle Sanatçı Söyleşileri”nde küratör  Alenka Gregorič serginin arka planına dair paylaştığı detaylarda sanatçıların heycanına değindi ve “Balkanlarda yapılan sergilere bazı sanatçılar çok genç olduğu için davet edilmiyor, diğerleri ise uzun zamandır bu tarz sergilere katıldıklarından artık sıkıldı ve yoruldu. Bu yüzden sanatçılar serginin İstanbul’da oluşundan dolayı son derece heyecanlı” dedi.

Sadece dünyaya ve Avrupa’ya değil, geldikleri yere derinden bakan farkı kuşaklar ve farklı ülkelerden gelen sanatçıları İstanbul’da buluşturan sergi 7 Mayıs’a kadar görülebilir.

Balkanlı olmak kavramı üzerine “Bu aslında bir Balkan şovu değil, insan şovu” diyen küratör Ali Akay, söyleşide, sergide neden Türk sanatçı olmadığı sorusunu yine bu eksende yanıtladı: “Balkan sadece rüzgarın adı. Bu bir insan şovu, kimlik şovu değil. Bu yüzden önemli olan coğrafi sınırlar, coğrafi elementler değil. Balkan sadece isim, tanımlayıcı bir belirleyen değil. Balkanlardan gelen soğuk hava olduğu için de sadece o bölgeden sanatçıları çağırdık ve bu yüzden Türk sanatçı davet etmedik. Ama olurda şov başka bir yerde devam ederse oraya Türk sanatçıları da davet ederiz mutlaka.”

Türkçe’de yaygın olarak kullanılan bu söylemden yola çıkan sergi, kendilerini çevreleyen sosyal, politik ve kültürel ortam hakkındaki tepkilerini belirten Maja Bajević, Braco Dimitrijević, Vadim Fishkin, IRWIN, Laibach, Mladen Miljanović, Ivan Moudov, OHO, Dan Perjovschi, Mladen Stilinović, Ulay ve Sislej Xhafa gibi sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. Videodan fotoğrafa, çizimden yerleştirmeye farklı mecralarda oluşturulan çarpıcı eserlerin seçiminde, farklı nesillerden Balkan sanatçıların yeni bir diyalog oluşturması ve izleyiciye alternatif bir bakış açısının sunulması hedefleniyor.

 

 

Powered by Openmedia