Fikirlerin Girişime Dönüştüğü Startup Weekend BİLGİ

Bu yıl ilk defa İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde, Bilgi Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Kulübü ile Bilgili Girişimciler Kulübü’nün koordinatörlüğünde “Startup Weekend” düzenlendi. Startup Weekend BİLGİ yarışmasında jüri üyelerinin değerlendirmesiyle birinciliğe layık görülen proje “Work is Now” oldu. 

santralİstanbul Kampüsü’nde, BİLGİ Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Kulübü ile BİLGİLİ Girişimciler Kulübü’nün koordinatörlüğünde düzenlenen 48 saatlik kesintisiz fikir maratonunun ilk gününde, sunulan fikirler arasından seçilen 10 proje için takımlar oluşturuldu. Etkinliğin ikinci günü olan cumartesi günü ise takımlar, iş modeli yaratma, etkili sunum hazırlama, tasarım, yazılım gibi konularda mentorlardan aldıkları eğitimle, projelerini hazırladı. Etkinliğin son günü ise katılımcılar; Koç Holding Rekabet Koordinatörü Murat Peksavaş, Melek Yatırımcı Simla Özbay, Markafoni Kurucu Ortağı Tolga Tatari, Mentors Network Turkey Ortağı Doğan Taşkent, Mentors Network Turkey Kurucusu Mehmet Onarcan, Mentors Network Turkey Kurucu Ortağı Ece İdil Kasap ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Serdar Urçar’dan oluşan jüriye projelerini sundu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Viveka ve Mentors Network Turkey işbirliğiyle düzenlenen 48 saatlik girişimcilik maratonu Startup Weekend BİLGİ yarışmasında jüri üyelerinin değerlendirmesiyle birinciliğe layık görülen proje “Work is Now” oldu. Sirkülasyonun son derece yoğun olduğu turizm ve otelcilik sektörüne hizmet verecek bir mobil uygulamadan oluşan proje, işveren ve iş arayanları aynı platformda buluşturmayı amaçlıyor.

Startup Weekend BİLGİ’de tüm projeler yaratıcı ve değerli

Startup Weekend BİLGİ’nin katılımcılara sağladığı değere vurgu yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu yaptığı konuşmada “Startup Weekend BİLGİ; üniversitemizdeki girişimcilik ekosistemini geliştirme ve güçlendirme anlamında son derece önemli bir etkiye sahip oldu ve bundan sonra da olacağına inanıyoruz. Girişimcilik potansiyelimizin daha iyi farkına vararak, hep birlikte ve birbirimizden öğrenerek yenilikçi fikirler geliştirmenin keyfini tattık. Startup Weekend BİLGİ, katılan ve takip eden tüm öğrenciler için girişimcilik alanını tanımak, ilham almak ve cesaret bulmak için de inanılmaz bir fırsat yarattı. İş adamı ve iş kadınlarından oluşan mentor ve jüri ekibimiz de bu vesileyle BİLGİ’yi ve girişimcilik potansiyelimizi daha yakından tanıma olanağı buldular. Buradan yola çıkarak başka girişimcilik ve yenilikçilik projeleri gerçekleştirmeyi de planlıyoruz. Hepimiz için son derece keyifli bir öğrenme ortamı olduğunu söyleyebilirim. Sadece bunun için bile Startup Weekend BİLGİ’ye katılmaya değdi” dedi.

Mentors Network Turkey Kurucusu Mehmet Onarcan’ın da söz aldığı etkinlikte, Onarcan “Startup Weekend BİLGİ’ye katılan tüm projeler oldukça yaratıcı ve değerliydi. “Work is Now” projesi, özellikle gerçek bir probleme pratik bir çözüm üretmesi ve tüm detayların iki gün kadar kısa bir sürede çok iyi düşünülerek geliştirilmiş olmasıyla tüm jüriyi etkiledi. Startup Weekend BİLGİ’ye katılan ve takip eden tüm öğrenciler bir fikrin nasıl bir girişime dönüşebileceğini deneyimleyerek öğrenme fırsatı buldular” dedi.

Birinci “Work Is Now” Projesi

Jüri üyelerinin değerlendirmesinin ardından birinci seçilen “Work is Now” projesinin takım sözcüsü Başak Kablan bu etkinlikle hayallerini gerçekleştirme yolunda ilk adımı atma fırsatı bulduklarını ve projelerinin birinci seçilmiş olmasından dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.

Sirkülasyonun son derece yoğun olduğu turizm ve otelcilik sektörüne hizmet verecek bir mobil uygulamadan oluşan proje, işveren ve iş arayanları aynı platformda buluşturmayı amaçlıyor.Birinci seçilen Work is Now projesinin detaylarını ve BİLGİ’li olmayı Başak Kablan anlattı.

Startup Weekend’e katılmaya nasıl karar verdiniz?

Takım arkadaşım Emre Erdoğan daha önce de Hackathon gibi startup etkinliklerine katılmıştı. Startup Weekend’in İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapılacağını öğrenince bana haber verdi ve birlikte katılmaya karar verdik. Böylece kendimizi bir Startup Weekend macerasının içinde bulduk.

Projenizi anlatır mısınız?

İyi bir fikirin acı çektiğin, eksikliğini hissettiğin alandan ortaya çıktığını biliyorduk, biz de bunun üzerine gittik. Ben üniversite hayatım boyunca ve sonrasında çok fazla fuar hostesliği ve garsonluk gibi işlerde çalıştım ve bu sektörlerde insan sirkülasyonun ne kadar çok olduğunu biliyorum. Ani işten ayrılmalar, kapı kapı gezip iş arayanlar… Hızlı bir şekilde iş ve işçi arayanı bir araya getirebileceğimiz bir sistem kurmaya karar verdik. Ama en önemli farkımız, hızlı olmamız; tamamen kariyer odaklı, kurumsal işlerden uzak durmamız.

Ekip kimlerden oluşuyor?

Startup Weekend’i 3 kişi kazandık. Diğer arkadaşımız ile etkinlikte tanıştık. Ben, Başak Kablan, Bilgi Üniversitesi Next Akademi Yüksek Lisans Programı’na devam ediyorum. Emre Erdoğan yine Bilgi Üniversitesi Next Akademi Yüksek Lisans Programı öğrencisi. Tolgay Efe: Deniz Harp Okulu Gemi İnşaatı öğrencisi.

Bu ödül ne anlam ifade ediyor, sizin ve ekibiniz için?

Ödülden de önce bu kadar iyi organize olmuş bir etkinliğin içinde yer almak muhteşemdi. Organizasyon ekibi muhteşemdi. Bir elimiz yağda, diğeri balda desek yeridir. Ve en önemlisi mentorler… Hepsi alanında efsane isimlerdi, hepimizle tek tek ilgilendiler. Çok mütevazi ve sabırlıydılar. Tüm sorularımıza gecenin bir yarısı olsa da cevapladılar. Bir harikaydılar gerçekten. Ödül de tüm bu emeğin taçlandırılması oldu. Etkinlik öncesinden de, Startup Weekend sırasında da çok uğraştık, çok düşündük, okuduk, bunun karşılığını ödül olarak almak çok iyi hissettirdi tabii.

Bu etkinlik size ne kattı?

Alanında uzman ama bir o kadar da iyi niyetli insanlarla tanıştık. Birçoğu ile hala görüşüyoruz. Çok kısa bir sürede neler yapabileceğimizi gördük. Gerçekten zaman yokluğunun bir bahane olduğunu gördük. Sadece gidilecek yolu netleştirmek ve adımları ona göre atmak gerekiyor.

Bunun devamında gelecek projeleriniz neler?

Emre ile ben Work is Now ile devam ediyoruz. Bir yandan developer görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim yarışma da tek eksiğimiz developer olmuştu. Şimdi ekibimizi tamamlayıp kaldığımız yerden yolumuza devam ediyoruz.

Son olarak BİLGİ üniversitesi sizin için ne ifade ediyor?

Bilgi Üniversite öğrencisine çok sahip çıkan ve ona bütün samimiyetiyle yardım eden bir üniversite. Bu çok değerli. Bir gün gidip bir ihtiyacım olduğunda okulun bana yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını biliyorum. Arkamda böyle güçlü bir desteği hissetmek muhteşem.

Yemek Hazır

Startup Weekend’de ikinci olan Yemek Hazır projesi ev yemeği isteyenlerle, zaten ev yemeği pişiren kadınların buluşma noktası.

Bu projeyle hedeflenen isteyen herkesin ev yemeği yiyebilmesini sağlamak. Ev yemeği özellikle öğrencilerin eksikliğini hissettiği anne yemeği özlemine çare oluyor ve “Yemek Hazır!” mobil uygulaması sayesinde, öğrencilerin yakın çevresinde ev yemeği pişiren ev hanımlarına ulaşımı sağlanıyor. Bu projenin detaylarını halen İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi olan Dalia Kittani anlattı.

Startup Weekend’e katılmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında bizim çalışan bir ekibimiz her daim var ama netleştirdiğimiz, üzerine düşündüğümüz bi girişimcilik fikri yoktu. Startup Weekend’in tanıtım afişini görünce hem konsept olarak hem de bize katabilecekleri açısından çok heyecanlandık. Bunun üzerine birkaç girişim fikri bulup analiz ettik. Bir tanesine karar verince de Startup Weekend’e başvurduk.

Projenizi anlatır mısınız?

Proje aslında herkesin –özellikle öğrencilerin- aşina olduğu bir eksikliği gideriyor; Anne yemeği. Düzenlediğimiz “Yemek Hazır!” mobil uygulama sayesinde, öğrencilerin yakın çevresinde ev yemeği pişiren ev hanımlarına ulaşımını sağlıyoruz. Bunun sonucunda bir paylaşım ekonomisi doğurarak çift taraflı kazanç amaçlıyoruz. Fikir, aslında direkt olarak kendi ihtiyacımızdan ve gözlemlediğimiz eksiklikten doğdu. Böyle bir servise hiçbir öğrencinin hayır demeyeceğini analiz edince de bu fikrin güçlülüğüne ikna olduk.

Ekip kimlerden oluşuyor?

Biz hazır ekip olarak katılmayı tercih ettik. Ekibimiz 4 kişiden oluşuyor. Ben Dalia Kittani İstanbul Bilgi Üniversitesi, Çift Anadal Programı, Reklamcılık / Medya ve İletişim Sistemleri öğrencisiyim. Yiğitalp Berber Bahçeşehir Üniversitesi, Bio-medikal Mühendisliği öğrencisi. Karya Mustafa İstanbul Bilgi Üniversitesi – London School of Economics / Üstün Başarı Programı, İşletme&Ekonomi ve Mert Öktem İstanbul Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık bölümü öğrencisi.

Bu ödül ne anlam ifade ediyor, sizin ve ekibiniz için?

Bu ödül bizim için çok anlamlı. Bu anlam bir rakabet ortamında başarılı olduk diye değil, projemizin bu işin eksperleri tarafından onaylanmasından ötürü. Çünkü genel çerçeveden baktığımızda girişimcilik gerçekten çok riskli bir şey ve birçok risk karşısında bir onay alabilmek bizim projeyi gerçek hayata geçirme isteğimizi kat ve kat artırdı.

Bu etkinlik size ne kattı?

Tabii ki girişimcilik ile ilgili bütün detayları öğrendik, girişim planının her aşamasından geçerek deneyimledik ama bu etkiliğin bence can alıcı noktası başkaydı. Startup Weekend, 2 günlük bir maratondu. Gerçekten 48 saati minumum uykuyla geçirdik ve projeleri yetiştirdik. 10 farklı proje ve ekiple aynı yerde çalışmak, pes etmek istediğimiz noktada bile devam etmemizi sağladı.

Bunun devamında gelecek projeleriniz neler?

Daha önce bahsettiğim gibi ekibimiz hali hazırda zaten aktif projeler üzerinde çalışıyor. Yemek Hazır’ı hayata geçirmek üzerine de ayrıca çalışıyoruz. Yemek Hazır olur mu bilemem ama garantisini verebilirim ki ileride bu ekibin yapacağı projeleri sıkça göreceksiniz.

Son olarak BİLGİ üniversitesi sizin için ne ifade ediyor?

BİLGİ, benim olmak istediğim insan olma yolunda ana paydaşım. Benim bütün başarılarımın hem mimarı hem şahidi, fonksiyonel katkılarının yanı sıra ben de uyandırdığı hisler o yüzden çok farklı.

 

STARTUP WEEKEND BİLGİ’DE İLK ÜÇE GİREN PROJELER: 

1. Work is Now Projesi

2. Yemek Hazııır! Projesi ve Local Banana Projesi

3. 3bpazar Projesi

 

RAKAMLARLA STARTUP WEEKEND

Etkinlik öncesi online kayıt sayısı: 231

47 developer, 29 designer, 155 non-technical. 125 İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi
İlk etkinlik günü başvuru masasına kayıt olan kişi sayısı: 77 kişi online check-in (51’i BİLGİ öğrencisi)
İlk elemeye dahil edilen fikir sayısı: 41

Katılımcı oylarıyla seçilen ve eğitime kalmaya hak kazanan

Fikir sayısı: 10 (+2 takım jüri sürecine girmemeyi kabul ederek bizimle kaldılar.)

Kişi sayısı: 40 (+6)

Program boyunca seçilen gruplara destek olan toplam mentör sayısı: 9 veya 10

Final seçimlerinde oy kullanan jüri üye sayısı: 5

Powered by Openmedia