Beden estetiği toplumsal kabulün ön koşulu mu?

Estetik operasyonlar artık bir sağlık ihtiyacının ötesinde bambaşka anlamlar da taşıyor. Günümüzde bedenimizle ilgili nerdeyse her türlü şikayetimizin yegane çözümü olarak başvurduğumuz estetik operasyonlar aslında çoğu zaman keyfi ameliyatlar.

Üstelik bu durum kadın ve erkek için fark etmiyor, kabul görmek ve onaylanmak için herkes gibi görünmek şart…

Terapi İstanbul Kliniği’nden Psikolog Emir Erünsal değerlendirdi.

Beden insanın dış dünyayla bağlantısını sağlayan, çevresindeki değişimleri hissetmesi ve beynine aktarılmasında sahip olduğu tek varlık. Beden algısı yaşamımızın ilk yıllarında ortaya çıkar ve yaşam boyu sürekli gelişerek değişir. Beden imajı estetik algısıyla birleştiğinde insanlar için kabulün ve onayın giriş kapısı. Bedenle ilgili düşünceler ve duygular bireysel olarak oluşturulduğu gibi toplumun da beden ile ilgili yaklaşımları mevcut, bu da bireyin hayatı boyunca maruz kaldığı ve hesaba kattığı bir unsur. Bu özgüvenle ilgili basamakların ilki olarak algılanabilir.

 

Beden İmajı

Beden imajının bir numaralı eylemi de kıyas. Bedene bakılır, değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme toplumdan öğrenilen beğeni ölçütlerine göre yapılır elbette. Daha sonra da toplumdaki ikonik kimselerin bedenleriyle karşılaştırmalar yapılır. Oradan çıkan sonuç ve kişinin yakınlarından alınan geri bildirimlerle karar, algı, düşünceler ve duygular geliştirilir. Güzelim, çirkinim, şuram güzel, buram seksi, biraz kilo fazlam var gibi düşünceler ve çıkarsamalar genellikle bu tespit ve kıyasın eşliğinde gerçekleşir. Görünüşe verilen anlam ve görünüşle ilgili değerlendirmeler, bedenin olumlu kodlanması içinde bulunulan zamana, toplumun kültürüne ve elbette coğrafyaya ve içinde bulunulan zaman dilimine göre de değişkenlik gösterir.

 

Bunun yanında erkekler için de aynı estetik ölçütler söz konusu. Ama erkeklere kriterler daha hoşgörülü bir biçimde uygulanıyor. Toplumda erkeğin göbekli ve fazla kilolu olması, saçının dökülmüş olması gibi durumlar kadınlara göre daha olası ve kabul edilebilir karşılanıyor.

Böyle bir durumda da çağımızın verdiği olanaklar sayesinde estetik ve plastik cerrahi yardımımıza koşuyor. Sadece güzellik ve cinsellik olarak algılamaktan çok sağlık açısından da beden imajının yeri büyük. Plastik cerrahi belirli kazalar sonucu uzuvlarını, beden entegrasyonunu ve beden simetrisini kaybeden insanların da imdadına yetiştiği gibi, yaptıkları estetik operasyonlarla memnun olunmayan beden kısımlarını da toplumun güzel ve olumlu algısına göre dizayn etmeyi mümkün hale getiriyor.

Erkeklerde yeni trend: Maskülen estetik

 

Erkekler günümüzün rekabetçi iş dünyasında kariyerleri ve özel yaşamlarında bir adım önde olabilmek için yüz ve bedenlerine son derece dikkat ediyorlar. Erkekler maskülen çizgiden çıkmadan aksine var olan maskülen çizgileri koruyarak simetrik, taze, enerjik ve sağlıklı bir görünüm elde etmek istiyor. Erkeklerin estetik tercihlerini Dr. Mustafa Kemal Ataönder anlattı.

 

Erkekler, günümüzün rekabetçi iş dünyasında kariyerleri ve özel yaşamlarında bir adım önde olabilmek için yüz ve bedenlerine son derece dikkat ediyorlar. Dış görünümüne önem veren erkekler için asimetrik burun, aşırı terleme-koku, saç dökülmesi, cildin yıpranması ve lekelenmeleri başlıca estetik sorunlar arasında. Erkekler yapılacak uygulamalar konusunda son derece hassas. Erkek hastalar pürüzsüz, yumuşak, ipeksi bir cilt ya da yüksek kemerli bir kaş hattı değil, var olan maskülen çizgileri koruyarak simetrik, taze, enerjik ve sağlıklı bir görünüm elde etmek istiyor. Estetisyenler de uygulamaları yaparken bu noktalara dikkat ederek var olanı koruyarak ve kesinlikle maskülen çizgiden çıkmadan hareket ediyor.

 

Medikal estetik uygulamaları özellikle iş hayatına başlamış olan 25 yaş ve üstü erkekler tercih ediyor. Medikal estetik uygulaması tercih edenlerin başında beyaz yakalı çalışanlar gelse de çok farklı iş gruplarıyla uğraşanların da başvuru sayısı her geçen artıyor.

 

Yüzdeki asimetriler birincil problem

Simetrik ve genç bir yüz ile kişiler kendilerini daha özgüvenli hissediyor. Cerrahi işleme gerek duymadan yüzdeki ve özellikle burundaki asimetri sorunlarını gidermek isteyen erkek hasta sayısı her geçen gün artıyor. Çalışan erkeklerin uzun iyileşme süreçleri gerektiren işlemler için hem vakitleri yok, hem de psikolojik olarak da bu süreci yaşamak istemiyorlar. Ortalama yarım saatlik dolgu ve botoks uygulaması ile hasta hiçbir işlem yapılmamış gibi gün içerisinde normal hayatına dönebiliyor.

 

Daha genç görünmek istiyorlar

Daha genç görünme isteği artık erkeklerde de çok normal karşılanıyor ve bu istek doğrultusunda iple yüz germe işlemi için bir estetik cerraha başvuran erkek sayısı her geçen artıyor. Doğal bir süreç işliyor, yapay sentetik bir duruş kesinlikle olmuyor. İşlem ortalama bir saat sürdüğü ve işlem sonrasında hemen iş ve sosyal hayatlarına dönebildikleri için iple yüz germe erkeklerin bir numaralı tercihi.

 

Erkeklerin tercih ettiği favori uygulamalar

Dolgu ve botoks: Asimetrik yüz hatları için

Botoks: Terleme problemleri için

İple yüz germe: Daha genç görünmek için

Saç mezoterapisi ve saç ekimi: Saç dökülmesi için

Düzenli medikal cilt bakımı: Dinamik bir görünüm için

Lazer epilasyon: Hijyen için

Powered by Openmedia