Anahtar kelime: Özgüven

Umut Engin, 2015 yılında İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite döneminden önceki aktif iş hayatı, onu kariyer basamaklarını tırmanma konusunda daha şanslı kıldı

Umut ile tasarım ve kreatif çalışmalar yapan butik ajansı Uzay Design House’u konuştuk. Keyifli bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Umut, sözlerine BİLGİ ile yollarının nasıl kesiştiğini anlatarak başladı.

BİLGİ ile başlayalım… BİLGİ’li olmaya nasıl karar verdiniz?
Açıkçası ben yaşıtlarıma göre daha geç başladım üniversiteye. Bu dönemde aktif bir iş hayatım vardı yine. BİLGİ’yi santralistanbul Kampüsü’nden dolayı seçtim sanırım. Şu an tekrar o günlere dönsem bilgisayar mühendisliği okumak isterdim.

Markanızdan bahsedecek olursak; Uzay Design House. Tasarım ve kreatif çalışmalar yapan butik bir ajans olarak tanımlıyorsunuz. Proje nasıl hayata geçti?
Evet. Proje aslında bir anda ortaya çıktı. Ağabeyim çok yaratıcı bir reklamcı. Onun bu projenin başlamasında etkisi büyük. Onun kreatif tarafı beni de bu tarz bir işe yönlendirdi. Ajansa gide gide ve bazı tasarım programlarını kullana kullana bunu bir iş haline getirebileceğimi düşündüm. Bundan önce bir kitabevi ve kırtasiyem vardı. O işten de baskı sistemlerine az çok alışıktım. Bütün bunları düşünerek böyle bir projeye başlamaya karar verdim.

Uzay Design House neler yapar, ne gibi hizmetler sunar?
Uzay Designhouse şu an var olan ve yeni kurulacak firmalara kurumsal kimlik, basılı ürün tasarımları ve üretimleri, pazarlama fikirleri, dış ve iç cephe reklam tanıtım hizmetleri, stant, tabela tasarım ve üretimi yapıyor. Bunun yanı sıra sadece dijital ve ofset baskı hizmetimizle de birçok markaya hizmet veriyoruz. Butik olarak çalıştığımız için de birçok küçük esnafa hizmet veriyoruz. Bu da bizim için her geçen gün yeni bir deneyim oluyor. Küçük markaları da bir şekilde markalaştırmaya ve kreatif işler yapmasına ön ayak oluyoruz.

Aynı zamanda startup’larla da uğraşıyorsunuz. Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz bu alanda?
Evet. Liseden beri hep aklımda dünyayı değiştirecek bir şey yaratma hayali vardı. Bunu sadece dijital olarak yapılabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden de birçok startup projesi üzerine kafa yoruyoruz. İstanbul Startup Angels’ la bu ekosistemi çok daha iyi tanıma şansım oldu. 2 yıl önce bir dönem burada çalıştım ve bu işin benim için ne kadar heyecan verici olduğunu gördüm. Yani ekibinle oluşturduğun bir projenin global olarak hizmet vermesi çok keyifli olsa gerek. Hem sevdiğin işi yapıyorsun hem de para kazanıyorsun. Harika. Bunu da günün birinde yapacağız umarım. Güzel fikirlerimiz var ve kendimize güveniyoruz.

Okula dönecek olursak… Nasıl bir öğrenciydiniz?
Hayatın en keyifli dönemleri kesinlikle. İyi bir öğrenciydim. Hocalarımla aram çok iyiydi. Genellikle her dersim olduğu gün okulda olurdum. Ne yapmam gerektiğini hep iyi bilirdim. Onur belgesiyle mezun oldum. Çok keyifli 4 sene geçirdim BİLGİ’de.

Sizce başarılı olmanın sırrı nedir?
Her zaman için en önemlisi kendine güvenmek. Özgüvenin çok yüksek olması gerekiyor bence. Bir işi yaparken en iyisi benim, en iyisi ben olacağım gibi mottolarla yola çıkılmalı. Bu tabii ki başarısız olunca vazgeçmek demek değil. Her zorluğu rağmen pes etmemek ve daima denemek gerekiyor. Tatminsiz olmak gerekiyor, yetinmemek gerekiyor. Bunun yanı sıra hayatınızda sizi negatif etkileyen şeylerden bir an önce kurtulmanız gerekiyor. Sizi aşağıya çekecek bütün ağırlıkları atmanız gerekiyor. Herkes uyurken siz çalışın başarılı insanlarla aranızı sadece bu şekilde kapatabilirsiniz diye düşünüyorum. Biraz motive konuşması gibi oldu bu. Özetle özgüvenli ve tatminsiz olmak bence başarının en büyük anahtarlarından.

Sizin için BİLGİ’li olmak ne demektir, okul yaşantınız ve eğitiminiz iş hayatınıza ne gibi katkılar sağladı? 
BİLGİ’li olmak Türkiye’de gerçek bir üniversite deneyimini yaşamak bence. Plaza üniversitesi gibi değil kampüs hayatı ve sosyal etkinlikleri çok olumlu etkiliyor öğrencileri. Bu şekilde birçok yeni insanla tanışıyorsun ve bu harika bir şey. Okulda aslında gelecek iş hayatın için bir network yapıyorsunuz farkında olmadan. Sınıf ve okul arkadaşlarınla bir şekilde iş hayatında yolların kesişiyor.

Powered by Openmedia