Hukuk yüksek yorum becerisidir

Pınar Gültekin, 2012 yılı mezunlarından. Okulu bitirip yasal staj dönemini tamamladıktan sonra Londra’ya giderek bankacılık ve finans hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Şuan özel bir şirkette Proje Finansmanı olarak görev yapan Av. Pınar Gültekin ile kariyeri üzerine konuştuk.

Kaç yılında mezun oldunuz?
Öncelikle benimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederim. Kendimi kısaca tanıtmam gerekirse, 1990 İstanbul doğumluyum. Şişli Terakki Lisesinden 2008’de mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim hayatıma devam ettim ve 2012 yılında mezun oldum. BİLGİ’den mezun olduktan sonra bir süre çalışma hayatına atıldım. Yasal staj dönemimi tamamlayıp ruhsatımı da aldıktan bir süre sonra Londra’da City, University of London’da Bankacılık ve Finans Hukuku alanında yüksek lisans diplomamı aldım. Şu anda da Verdi Avukatlık Ortaklığı’nda Proje Finansmanı alanında çalışma hayatıma devam ediyorum.

Mezun olmadan kariyer hedefinizi danışmanlık ağırlıklı olarak belirlediniz. Devamında da bu süreç nasıl ilerledi?
Bugüne kadar şimdi çalışmakta olduğum büro da dahil 3 farklı yerde çalıştım. Kariyer hedeflerimi daha mezun olmadan danışmanlık ağırlıklı olarak belirlemiştim. O nedenle çalışmakta olduğum yerler de danışmanlık yapan yerlerdi. Mezun olduktan sonra yasal stajıma Garanti Bankası Danışmanlık Departmanı’nda başladım 6 ay kadar danışmanlık departmanında çalıştıktan sonra Proje Finansmanı departmanında bir süre çalışmaya devam ettim. Staj dönemi olması, yeni mezun olmanın verdiği kafa karışıklıkları nedeniyle olsa gerek o dönemde daha aktif çalışmak istemem sebebiyle hem danışmanlık hem de dava takibi ağırlıklı butik bir büroda çalışmaya devam ettim. Burada ağırlıklı olarak deniz hukuku ve taşımacılık alanlarında davalar ile iş hukuku, sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar ve şirketlerin kurumsal yönetimiyle ilgili hukuki danışmanlıklar ile ilgileniyorduk. 1,5 yıl kadar burada çalıştıktan sonra artık kafamda çalışma hayatımı ne şekilde yönlendirmem gerektiği hakkında bir fikir oluşmuş oldu ve ben de bu sebeple yukarıda da sözünü etmiş olduğum gibi kariyerime hedeflerim doğrultusunda istediğim alanda yön verebilmek için Londra’da Bankacılık ve Finans Hukuku alanında master’a gittim. Şu anda da Verdi Avukatlık Ortaklığı’nda çalışma hayatıma bu doğrultuda Proje Finansmanı alanında devam ediyorum.

Hukuk fakültesi çocukluk hayaliniz miydi?
Hukuk fakültesi ya da avukat olmak hiçbir zaman çocukluk hayalim olmadı, ailemde de daha önce hukuk okumuş kimse bulunmuyor, ancak ben BİLGİ’den mezun olduktan sonra kardeşimin de hukuk okumasında ısrarcı oldum.

Bugüne kadar mesleki anlamda sizi en çok ne mutsuz / mutlu etti?
İster büyük firmalarda olsun ister ufak bürolarda olsun avukatlık günlük stresler, iş yoğunluğu, zaman zaman müvekkil baskıları dolayısıyla oldukça zorlu bir meslek. Yaptığınız işteki sorumluluğunuz doğal olarak seviyenize göre artıyor ve bu sorumluluk da stresi beraberinde getiriyor. Uzun çalışma saatlerinin üzerine stres de eklenince konsantrasyonunuzu kaybetmeden çalışmaya devam edebilmek oldukça güçleşiyor. Bu da zaman zaman mutsuzluklara sebebiyet verebiliyor. Ancak uzun çalışma saatlerinin ve stresin ardından işinizi layığıyla yerine getirmeniz, müvekkillerinizin sizin emeklerinizin farkında olması ve bunun yarattığı rahatlama ve mutluluk da tarif edilemez.

Kariyer yaşantınızda BİLGİ Hukuk’un size ne gibi artıları oldu, buradaki eğitimin kariyerinize ne gibi olumlu dokunuşları oldu?
Ben her ne kadar hukuk okumayı çocukluğumdan beri hayal etmemiş olsam da, ÖSS’den sonra hukuk okumaya karar verdiğim ve üniversite araştırmalarımı yaptığım zamanlarda BİLGİ Hukuk gerek kadrosu gerekse de eğitim kalitesi olarak ilk dikkatimi çeken şey olmuştu. Genellikle başka alanlarda okuyan kişilerle karşılaştığınızda hukuk okuyorum dediğinizde size verdikleri ilk cevap “o kadar şeyi nasıl ezberliyorsunuz?” olur. BİLGİ hukuk, bana ve bana bu soruyu soranlara, hukukun ezber olmadığını, hukukun yüksek yorum becerisi ve araştırmak olduğunu öğretti. İş hayatında da bu şekilde ezberci değil araştıran, sorgulayan ve yorum yapan biri oldum. Bu da BİLGİ mezunlarını diğerlerinden hep bir adım önde tutan en önemli şey sanıyorum ki. İş hayatında size hangi üniversiteden mezun olduğunuzu sorduklarında BİLGİ’liyim demek yeterince tatmin edici bir cevap oluyor.

Başka hayatlara dokunarak, onlara yeni yollar çiziyor ve bir anlamda yeni kapılar aralıyorsunuz. Tüm zorluklarına rağmen nasıl bir duygu avukat olmak…
Yukarıda da sözünü ettiğim gibi, oldukça stresli ve yoğun tempolu bir meslek avukatlık. İster dava takibi ağırlıklı olsun, ister danışmanlık ağırlıklı olsun. Günün sonunda ya milyar dolarlık bir sözleşmeyi revize ediyorsunuz ya da bir kişinin belki de suçsuz yere özgürlüğünden yoksun kalmaması için ya da bir işçinin alacaklarını alabilmesi için çabalıyorsunuz. Gerçekten sizin de dediğiniz gibi insanların hayatlarına dokunan, sorumluluğu tepeden tırnağa hissettiğiniz ama güzel sonuçlar aldığınız zaman da bir o kadar keyifli bir meslek avukat olmak. Bunun yanında tabi ki sosyal olarak da insanlara avukat olduğunuzu söylediğinizde size olan yaklaşımları ve saygıları da dikkatlerden kaçmayan bir gerçek.

Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Gelecek hedeflerim sanıyorum herkesin olduğu gibi mesleğimde daha ileri seviyelere kendimi geliştirerek insanların saygılarını da kazanarak adım adım yükselebilmek diyebilirim.

Başarılı bir avukat olarak, öğrencilere en büyük tavsiyeniz ne olurdu?
Öğrencilere en büyük tavsiyem özellikle okul yıllarında paniğe kapılmamaları ve kendilerine zaman vermeleri olurdu. Üniversitenin ilk yılları herkes için çok zordur. Liseden sonra herkes sudan çıkmış balık gibidir gerçekten, ben bunu anlamıyorum, ben bunu yapamıyorum gibi olumsuz düşüncelerden kurtulmaları ve hocalarının yönlendirmelerini takip etmeleri onlar için en faydalı şey olacaktır. Hukukun ezber olmadığını tekrar tekrar kendilerine hatırlatsınlar ve yorum yapma yeteneklerinin ileride onları herkesten bir adım ileriye götüren şey olacağını unutmasınlar. Bunun dışında da hukukun hangi alanları kendilerine uygun, kariyerlerine ne şekilde yön vermeleri gerekiyor, nasıl bir avukat olmak istiyorlar gibi sorunlarla mezun olduktan sonra birden karşılaşmamak ve bocalamamak için 2. sınıf itibariyle yaz stajları yaparak kendilerini ve mesleği yavaş yavaş tanımaya başlamalarını tavsiye edebilirim.

Ve son olarak BİLGİ ile yapalım finali. Sizce BİLGİ’li olmak ne demek?
Benim için BİLGİ’li olmak kendinden emin olmak ve kendine güvenmek demek ve bu da meslek hayatında oldukça önemli bir şey…

Powered by Openmedia