Amaretti’nin yanına yakışacak ev yapımı soğuk kahveler!

İtalyanlar ağızlarının tadını biliyor; bunu Tiramisu ve spagettilerde fazlaca gördük. Yazın en kavurucu günlerini hissettiğimiz şu günlerde biraz serinlemek istedik. Limonatanın serinletici etkisi var diye, hararetimizi gidermek uğruna midemiz mi ekşisin yani? Ekşimesin, hiç uğraşamayız! İşin rengini ve tadını biraz değiştirmeye karar verdiğimiz şu dakikalarda, sizin için enfes öneriler listeleyeceğiz.

 Amaretti’nin hikayesi…

Amaretti’nin yanına yakışacak demişken, dilerseniz önce şu Amaretti hakkında biraz konuşalım. Efendim malumunuz İtalyanlar bu işi biliyor, bknz. 1. satırdaki yorumumuz. Kurabiyelerin ortaya çıkış hikayesi 18.yy’a dayanıyor. Rivayete göre Amaretti, iki aşığın el emeğinden çıkıyor. Milano Kardinali, İtalya’nın Saronno kasabasına sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş. İki genç aşık da ona sürpriz bir kurabiye hazırlamak istemiş. Ancak ellerinde sadece yumurta akı, kayısı çekirdeği ve şeker varmış. Bunları karıştırıp bir kurabiye hazırlamışlar. Kardinal, bu lezzete hayran kalmış. O günden beri kurabiyeler meşhur olmuş ve günümüze kadar gelmiş. Amaretti’ler tek başlarına yendiklerinde biraz acımsı bir tada sahip olabilirler. Ancak özellikle kahve ile tüketildiğinde birbirlerine çok yakışırlar. Peki Amaretti’nin yanına yakışan ev yapımı soğuk kahveler hangileri?

Frappe

Blender’a ihtiyacınız yok, tarif basit. 3 su bardağı süt, 4 tatlı kaşığı kahve, 2 tatlı kaşığı şekeri karıştırın. Kavanoz ya da kapalı bir kap olsa iyi olur. Bu karışımı 5 dakika boyunca çalkalayın. Üzerine buz ve süt ilave edin. Frappe’niz servise hazır.

 Ice Mocha

Geldik bir diğer nefis buzlu kahve tarifine, lezzet tanıdık tarif ortak. Toz kakao, espresso, 4-5 buz ve koyduğunuz kahve ve kakao ile orantılı süt. Bu karışımı blender’dan geçirin ve 30-35 saniye karıştırın. Daha tatlı bir lezzet isterseniz üzerine çikolata sosu da dökebilirsiniz.

Dondurmalı Kahve

Biraz da dondurma? 1 çorba kaşığı kahve, 1 su bardağı soğuk süt, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 2 top sade dondurmayı blen-der’dan geçirin. İçine buz atın ve enfes dondurmalı kahveniz ile Amaretti’leri buluşturun.

Buzlu Kahve

Bildiğimiz buzlu kahve. 1 tatlı kaşığı hazır kahve, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 7-8 adet buz küpü, soğuk süt ana malzemeler. Ya-nında Amaretti ile ikram edeceğiniz için ekstra şuruba ihtiyacınız yok ancak illa bir aroma isterseniz çikolata rendesi fena bir seçim olmaz. Malzemelerin hepsini blender’da karıştırıp köpüğü sönmeden bardaklara boşatın. İşte pratik, ev yapımı nefis kahveniz hazır!

Portakallı Soğuk Kahve

Portakalın işin içine girip de tat vermediği nerede görülmüş ki zaten. Bunun keki var, muffin’i var, cupcake’i var… Şimdi de sıra soğuk kahveye lezzet vermekte. Malzemeler; 1 bardak toz şeker, yarım su bardağı su, taze portakal kabuğu, tarçın kabu-ğu, Hindistan cevizi ve tercihe göre karanfil. Orta ateşte şeker ve suyu karıştırın. Taze portakal kabuklarını döktükten sonra geri kalan malzemeleri de ilave edin ve karıştırın. 10 dakika kadar kaynatın ancak acımsı olmamasına dikkat edin. Ilınmaya bırakın ve soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın.

Vietnam Usulü Soğuk Kahve

Sadece 2 malzeme ile kendinize evde şahane bir kahve keyfi ortamı yaratabilirsiniz. Kahve konsantresi ve yoğunlaştırılmış şekerli ya da şekersiz süt, ihtiyacınız olan malzemeler. Malzemeleri kokteyl karıştırma kabında bir güzel çalkalayın. Üzerine buzları ekleyin, ve enfes kahvenizin tadına varın.

Powered by Openmedia