İstanbul’da Anadolu lezzetleri keşfi

İstanbul’daki Anadolu’nun dillere destan lezzetleri turumda Çayeli fasulye ve çağ kebabının izini sürüyorum. Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfi ile sofralarımızı şenlendiren kuru fasulyeyi “ülkemiz insanı kadar hiçbir millet benimsemedi” desek haksızlık etmiş olmayız.

Sevildiği kadar hor da görülen fakir fukara dostu milli yemeğimiz kuru fasulye’ye itibarını iade edilmesi Rize Çayeli’deki Lale ve Hüsrev restoranın yaptıkları farklı bir pişirme tekniğiyle başladı, sonra efsane lezzet İstanbul’a kadar uzandı. Sarıyer’deki Anzer, Çengelköy’deki Aşhana, İstanbul’un birkaç semtinde şubesi olan Fasuli Çayeli fasulye yapan kaliteli adreslerden birkaçı. Bir öğlen vakti Tophane’deki Nusretiye Camii’nin yanındaki Fasuli’ye uğruyorum, şeker fasulyesini sır gibi saklanan lezzetli sosla pişirip damakları şenlendiriyorlar. Karadeniz mutfağının olmazsa olmazları karalahana sarması, laz böreği misafirleri bekliyor. Trabzon tel peyniri, Vakfıkebir ve mısır unu ile hazırlanmış dört dörtlük bir mıhlama ile yemeğe başlıyorum. Ardından müthiş üçlü kuru fasulye, pilav, turşu sofraya teşrif ediyor. Özel sosuyla hazırlanan helmeli kuru fasulye lezzetli ve homojen pişmiş. Pilav tane tane, yağı az olsa da sınıfı geçiyor; ev yapımı turşu ise şahane. Bir nevi baklavanın içine muhallebi eklenerek hazırlanan Laz böreği ile yemeği sonlandırıyorum. On beş sene önce İstanbul’da bilinmeyen bir lezzet te çağ kebap. Kartal’daki Büyük Erzurum Sofrası’nda açıldıktan ve çeşitli TV programlarında tanıtıldıktan sonra birçok semtte çağ kebapçısı açılmaya başladı. Erzurum mutfağının üç karakteristik yemeği var: Ayran aşı çorbası, çağ kebabı, kadayıf dolması.

Ayran aşı çorbası hem soğuk hem sıcak içilebilen bir çorba. Yatık bir şiş üzerinde terbiye edilmiş kuzu etini odun ateşinde pişiriyorlar. Çağ şişe verilen ad. Bazı çağcıların aksine kebabı koyundan değil kuzudan yapınca kebap hafif ve lezzetli olmuş, insanın yedikçe yiyesi geliyor, aç karnına gelmemekte fayda var! Erzurum’un bir de kadayıf dolması meşhur, bir nevi dışı kızartılmış kadayıftan bir dolma olan bu lezzeti hakkını vererek yapıyorlar. Anadolu yemeklerin güzel örneklerini sunan Fasuli ve Büyük Erzurum Sofrasında fiyatlar el yakmayınca geriye bu lezzet diyarlarından cüzdanınızı hafifletmeden çıkmanın haklı gururu kalıyor.

Fasuli: Kılıç Ali Paşa Caddesi No:6, Tophane/İstanbul

Büyük Erzurum Sofrası: Kumlar Caddesi, No 26/2 Kartal/İstanbul

Hazırlayan: Alper Öztoprak

Powered by Openmedia