Biraz Küba alır mıydınız?

Gözlerinizi kapayın ve hayal edin… Küba deyince aklınızda neler canlanıyor; Rom, purolar ve elbette Retro arabalar… Hepsi bu mu?

Küba, beraberinde derin bir tarihe sahip olan adalardan biri. Orada yaşayan insanlar, sahip oldukları şeylerin değerini bilirler; dahası, onlar için önemsiz olan hiçbir şey yoktur. Kübalılar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onların güçlü ruhlarının ve bitmek bilmeyen yaşam sevinçlerinin nereden geldiğini öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre. İşte Kübalılar ve Küba ile ilgili bilinmeyenler…

Kübalılar ağır yemek yer!

Konu yemek ise Kübalılar için muhafazakar diyebiliriz. Ulusal mutfaklarını başkaları için ticaret haline getirmezler. Yemek pişirmeleri zaman alır çünkü hemen hemen her yemeğin temeli “pişirilmeden önce suya batırılması gereken çekirdekler”dir. Pişirmek için kullandıkları etin de birkaç saat boyunca marine edilmesi gerekir. Bu ürünlerin önceden hazırlanmış versiyonlarını bir hafta önceden yapmak da bir şey ifade etmez çünkü Kübalılar yalnızca “taze pişmiş” yiyecekler yemeği severler.

Kübalı mutfağını aslında pek de sağlıklı olarak adlandıramayız; et çok fazla yağ içerir ve kalın yapıdadır. Patates, çok yağlı tavada pişirilir. Her öğünün tadını çıkarırlar, yoksa bu onların mutluluk sırlarından biri mi dersiniz?

Küba ekmeği, kızarmış domuz eti, jambon, peynir, turşu ve hardaldan oluşan bir “Küba sandviçi” ile yerel gastronomi kültürüyle tanışmaya başlayabilirsiniz. Ardından bir çeşit muz türü olan “plantains”den yapılmış yemekleri deneyebilirsiniz. Kübalılar neredeyse pek çok şeyi plantains ile yapar; soslar, pudingler ve güveçler bunlara birkaç örnektir.

En popüler meslek baledir!

Şaşırdığınıza eminiz çünkü Küba ile en çok ilişkili olan spor genellikle bokstur. Bununla birlikte günümüzde Küba’da en popüler spor beyzboldur ve fakat ülkenin “ana gururu” diyecek olursanız bu spor “bale”dir. Küba Ulusal Balesi, dünyanın en güçlülerinden biridir örneğin. Kübalılar “Rus balesi mükemmelliği ile etkileyicidir, Fransız balesi ise duygusal açıdan zengindir. Küba balesi ise bu özelliklerin ikisini de taşır.” derler…

Fidel Castro sayesinde spor herkes tarafından yapılabilir hale geldi ve bugün fiziksel aktiviteler Küba toplumunda büyük rol oynuyor. Anneler çocuklarına spor sevgisini neredeyse doğar doğmaz aşılıyorlar. Hatta çocukları henüz 45 günlük iken sabah egzersizleri yapmasına bile teşvik ederler. Böylelikle çocuklar spora “doğuştan” bağlı olur ve ileriki yaşamlarında daha sağlıklı olurlar. Bu arada dansın, Kübalıların tutkusu olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırız.

Küba’da neredeyse hiç internet yoktur!

Evet kulağa ilginç gelen bir bilgi daha. Küba’Da neredeyse hiç internet bulunmadığı söylenir. Bununla birlikte Ocak 2018’den beri her şey değişti; neredeyse 500 halka açık alan yüksek hızlı Wi-Fi erişimini sağlamaya başladı. Ancak ev ve mobil internet, hala yerel sakinler için bir lüks olarak kabul edilir çünkü internet kullanım bedeli maliyetlidir. Bunun yerine Kübalılar günlerine bir bardak meyve suyu ile başlarlar yani bizler gibi uyanır uyanmaz sosyal medyaya sarılmazlar. Ve şimdi büyük soru: “Kim daha şanslı?”

 

Doktorların maaşı, ülke çapındaki ortalama maaşı 40 kat aşar!

Küba’da doktor olmak için prestijli ve karlı bir iş. Maaşları ayda 1000 dolara kadar ulaşabilir. Doktorluğun önemli ve prestijli olmasının bir diğer etkeni, sadece yerel halkın değil pek çok ülkeden yabancı insanın da tedavi için Küba’yı tercih etmesi. Küba, en ciddi hastalıkları dahi tedavi etmek için donanımlı hastanelerin yanısıra güçlü bir tıbbı personel kadrosuna sahip ülkelerden biridir.

 

Sokak köpeklerinin kişisel kimlikleri vardır!

Kübalılar köpekleri çok severler neredeyse her birinin evde bir evcil köpeği vardır. Sokak köpekleri turistik yerlerin bir parçası haline gelmiştir diyebiliriz. Hükümet, her kamu kurumunun başıboş köpekler için sorumluluk aldığı bir kampanya düzenledi. Köpeklere, bilgi içeren kimlikler verildi; fotoğrafı, takma adı, oturma yeri, tıbbi bilgileri vb. gibi. Örneğin: “Benim adım Apraicio. Steril oldım ve Goldsmith Müzesi’nde yaşıyorum.”gibi. Bu hayvanları yakalamak yasaktır ve yaşadıkları yerlerin maskotu olurlar. Diğer birçok ülkenin aksine, Havana’nın başıboş köpekleri hem yerel sakinler hem de turistler ile sağlıklı iletişim kurarlar, arkadaş canlısıdırlar.

 

Küba, sağlıklı bir “altın çağ” dönemine müpteladır!

Küba’da erkekler 65 yaşında emekli oluyor, kadınlar ise 60. Hepsinin ortak dileği ise şudur: yaşlanmamak. Küba, kelimenin tam anlamıyla sağlıklı yaşlılık düşüncesine takıntılıdır, 120-Club, buna en iyi örnektir.

Herhangi bir Kübalı, yaşına bakılmaksızın bu kulübe üye olabilir. Bununla birlikte, yerine getirilmesi gereken birkaç gereksinim vardır. Kurallardan bazıları zorlayıcı, bazıları kolay kotarılabilen cinstendir. Örneğin üyelerin sigara içmesi ve alkol tüketmesi yasaktır. Çoğu zaman bu kural çiğnenir. Malum, Kübalılar purodan nasıl uzak durabilir ki? Küba emeklilerine sunulan imkanlardan biri de “bağımsızlık”tır. Bir emekli sağlıklı olsa bile, aynı bölgede yaşayan ve bölgedeki her evi izleyen bir aile doktoru bulunur. Bu doktorlar 7/24 çalışmaktadır. Bunun dışında, her emekli ücretsiz olarak poliklinik hizmetinden yararlanabilir. Kadınların ortalama yaşam beklentisi 83 yıl, erkeklerin ise 78 yıldır.

Powered by Openmedia