Hayalindeki meslek aileden miras kaldı

Muhteşem Tözüm / Medya ve İletişim Sistemleri 2007 / MFP Muhteşem Film ve Prodüksiyon Genel Koordinatörü
Daha çocukken babası İrfan Tözüm onun adına şirket kurdu. 23 yaşında bir filmin tüm prodüksiyonunu üslendi. İki yıl önce kurduğu film dağıtım şirketi ile bugüne kadar 11 Türk filmini dağıttı.

Türkiye’nin önde gelen yapımcı ve yönetmenlerinden İrfan Tözüm’un oğlu olan Muhteşem, ister istemez sinema sektörüyle haşır neşir olur. Daha çocukken babası onun adına bir şirket kurduğu için çocukluğundan itibaren bu şirkette birçok film prodüksiyonunun içinde gözlem yapar, yaşı ilerledikçe de profesyonel olarak işlerin içinde yer alır ve o yaşlarda ‘setin tozunu yutar’. Bir filmin kağıt üzerindeki bir metinden onlarca kişi tarafından hummalı bir çalışma sonucu 90 dakikalık bir film olarak ortaya çıkarılmasına tanıklık eder. Hayalini kurduğu bir mesleğin ailesinden kendisine miras kalmasının avantajlarının çok olduğuna dikkat çeken Muhteşem, “Yaptığımız işin kalıcı olması, yaratım sürecindeki heyecan, gösterim sürecindeki olumlu veya olumsuz eleştiriler ve en önemlisi bir topluluğa ulaşmanın en kolay yollarından biri olması benim bu mesleği seçmemdeki en büyük nedenler” diyor.

Kabataş Erkek Lisesi’ndeki lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversitedeki ilk tercihini kazanan Muhteşem, çocukluktan itibaren alaylı olduğu bir konuda eğitim almaktansa, ona daha farklı bir vizyon katacağını düşündüğü bir bölümde okumayı tercih eder. Üniversitenin son sınıfından itibaren yoğun şekilde çalışmaya başlayan Muhteşem, henüz 23 yaşını doldurmadan Cem Davran’ın başrolünü oynadığı ‘Avrupalı’ filminin tüm prodüksiyonunu üstlenir. Filmin senaryo aşamasından itibaren tüm oyuncu, teknik ekip seçimleri, çekim, post prodüksiyon ve tanıtım sürecinde etkin şekilde yer alır. Okurken çalışmaya başlayınca aldığı teorik bilgileri pratiğe dökme şansını yakalar.

‘Bana Şans Dile’ ile işleri hareketlendirdi

Okuldan mezun olduktan sonra ‘Avrupalı’ filmini tamamlayıp vizyona sokar, Çağan Irmak, Melisa Sözen, Rıza Kocaoğlu ve İsmail Hacıoğlu’nun ilk filmleri olan ‘Bana Şans Dile’ filminin yürütücü yapımcılığını üstlenir. Bu filmle yaklaşık altı yıldır faal çalışmalarına ara veren Muhteşem Film’in uzun bir aradan sonra ses getiren bir filmi gösterime soktuğunu belirten Muhteşem, ardından askere gider. 2008 yılı Mayıs ayında askerliğini tamamlayıp geri döner ve yaklaşık altı ay yeni projelerle ilgili araştırmalar yapar.

2009 yılının Şubat ayında bir başka çocukluk hayali olan, sinema salonlarına sinema filmleri dağıtan CİNEGROUP Dağıtım Şirketi’ni iki ortağıyla birlikte kurar. Aynı yıl beş Türk filmini sinemalara dağıtır. Bu filmlerden en çok, yönetmenliğini Ezel Akay’ın yaptığı, aynı zamanda ortak yapımcısı oldukları ‘7 Kocalı Hürmüz’ün öne çıktığını düşünen Muhteşem, geçen yıl diğer ortakları dağıtım şirketinden ayrılma kararı alınca bir geçiş süreci yaşadıklarını söylüyor. Bu geçiş sürecinde de sadece Onur Ünlü’nün bol ödüllü ‘Beş Şehir’ filmiyle, sinemamızın usta yönetmeni Orhan Oğuz’un ‘Hayde Bre’ filmlerinin dağıtımını gerçekleştirirler. Bu yıl şu ana kadar dört filmin dağıtımını gerçekleştirdiklerini dile getiren Muhteşem, şu sıralar, önümüzdeki dönemde dağıtımını gerçekleştirecekleri birçok Türk filminin çalışmalarını sürdürüyor.

İki yılda toplam 11 Türk filmi dağıttı

Bugüne kadar ‘Avrupalı’ filminin yapımcılığını, ‘Bana Şans Dile’ filminin yürütücü yapımcılığını ve ‘7 Kocalı Hürmüz’ filminin dağıtımcılığını ve şirket olarak ortak yapımcılığını üstlenen Muhteşem, bunların dışında iki yılda toplam 11 Türk filminin sinemalara dağıtımını gerçekleştirir. Şu an çalıştığı MFP Muhteşem Film Prodüksiyon şirketinde Genel Koordinatör göreviyle çalışmalarını sürdürüyor, filmlerin sinemalara dağıtımı, film programlaması, veri analizi, pr ve reklam mecralarının etkili kullanılması gibi konularda çalışıyor. Bunlar dışında yapım bölümünde de yeni proje araştırma ve geliştirilmesi, oyuncu ve teknik ekip kurma, prodüksiyon ve post prodüksiyon sürecinin planlanması ve takibi gibi konularda görevler üstleniyor.

Bu yaz birkaç sinema filminin yapımını gerçekleştirmeyi planlayan Muhteşem, önümüzdeki dönemde her yıl en az bir sinema filmi yapmayı, üç yıl içinde dağıtım şirketinin pazar payını artırarak ilk üç şirket arasına sokmayı hedefliyor. İş dışındaki hayatında kitap okuyor, tiyatro ve sinemaya gidiyor, fitness yapıyor, yeni yerler görmeyi ve tatil yapmayı, spor karşılaşmalarını izlemeyi seviyor ve müzik dinliyor.

Powered by Openmedia