İK YÖNETİCİLERİ: Telkomünikasyonda İK kariyeri

Ceyda Aymir Akhan / Psikoloji 2001 / Alcatel-Lucent Teletaş İnsan Kaynakları İş Ortağı

Psikoloji eğitimini örgütsel davranış yüksek lisansıyla geliştiren Ceyda İK alanında kendine bir kariyer çizdi. Telokominikasyon sektörüne odaklandı ve bugün yüzlerce  mühendisin İK süreçlerini yönetiyor.


Burslu olarak okuduğu üniversitenin dördüncü sınıfında, insan kaynaklarının ilgisini çektiğini fark eden Ceyda, bu nedenle bölüm dersleri dışında ek olarak insan kaynakları, işletme, iletişim ve halkla ilişkiler dersleri alır. Öğrenciyken İK alanında danışmanlık hizmeti veren bir firmada edindiği yarı zamanlı iş deneyimi sayesinde mesleki kariyerini İK alanında yapmaya karar verir. Temel bir sosyal bilim olan psikolojinin İK alanına girmesinde kendisine çok iyi bir temel sağladığını söyleyen Ceyda, bu alana duyduğu ilgi nedeniyle özellikle Marmara Üniversitesi’nde ‘Örgütsel Davranış’ alanında yüksek lisans yapar. Hem okuduğu psikoloji bölümünün hem de yüksek lisans programının şu anda yaptığı işe çok büyük katkı sağladığını dile getiren Ceyda’nın ilk iş deneyimi Bilgi’de Sinema organizasyonu olur. Bir yıl süren bu işte, basın bildirileri, çeviriler, bilet satışı, diğer çalışan öğrencilerin iş dağılımı ve takibi gibi operasyonel bir görev yürütür. Üçüncü ve dördüncü sınıfta okurken, Profil International Danışmanlık’ta araştırmacı (researcher) olarak yarı zamanlı görev yapar.

Bölüm birincisi olarak mezun olduktan sonraki yüksek lisans süresince de Psikolog Emre Konuk’a ait Davranış Bilimler Enstitüsü (DBE) Kurumsal Danışmanlık Bölümü’nde asistan danışman olarak çalışır. Tüm bu deneyimlerin profesyonel iş hayatında kendisine çeşitli faydaları olduğunu belirten Ceyda, sinema bölümünde çalışırken işi ve okulu bir arada yürütmeyi öğrenir, Profil International’da kurumsal bir ortamda nasıl davranması gerektiğini görür, DBE’de ise öğrendiklerini pratiğe dökme fırsatı yakalar. Hatta DBE’de çalışma performansından memnun kaldıkları için daha sonra ona tam zamanlı iş teklif edilir. Böylece Ceyda, 2001-2002 krizinin yaşandığı, iş bulmanın çok zor olduğu bir dönemde neredeyse hiç iş aramadan iş sahibi olur.

İK’da ilk profesyonelik Borusan’da

DBE’de edindiği üç yıllık danışmanlık deneyiminin ardından şirket içindeki İK uygulamalarını görmek istediğine karar verip işinden ayrılır. Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Children International Summer Villages (CISV) aracılığıyla bir aylık bir projede yer almak için Almanya’ya gider. Döndüğünde İK uzmanı olarak Borusan Otomotiv’de çalışmaya başlar. Borusan’da iki yıl boyunca işe alım, eğitim, yetenek yönetimi, performans yönetimi gibi İK süreçlerini yürütür. 6 Sigma metodunu uygulamaya başladığı bir dönemde Borusan’da yeşil kuşak olarak farklı projelerde yer alan Ceyda, uzman yeşil kuşak sertifikası alarak oryantasyon sürecinin iyileştirilmesi ile ilgili bir proje yürütür. İngilizcesini kullanabileceği daha uluslararası bir ortamda çalışmak istediği için 2006’da İsveç merkezli Ericsson’dan gelen teklifi kabul eder ve telekomünikasyon sektörü ile tanışır. Telekomünikasyon sektörünün dinamizminin ve insan kaynakları alanındaki güncel uygulamaları hayata geçirme fırsatı sunmasının kendisini cezp ettiğini söyleyen Ceyda, Ericsson’da üç yıl boyunca İK’nın hemen her türlü sürecinde yer alır. Bu dönemde lise aşkı ile evlenir. Ericsson’dan sonra bir yıl kadar Vodafone’da süreç ve yetenek gelişim danışmanı olarak daha uzmanlık gerektiren bir alanda çalışır ve telekomünikasyon sektörünün operatör tarafını görür.

Geçen Temmuz ayında Vodafone’daki görevinden ayrılarak yine telekomünikasyon alanında altyapı sağlayan Alcatel-Lucent Teletaş’ta İnsan Kaynakları İş Ortağı olarak görev yapmaya başlayan Ceyda, Alcatel-Lucent’ın globaldeki müşterilerine teknik destek veren telekom mühendislerinden ve Türkiye Alcatel-Lucent Teletaş bünyesinde Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren toplam 150 kişilik iki farklı teknik ekibin tüm İK süreçlerinden sorumlu. Bu göreve ek olarak, şirketin işlendirme/istihdam sürecinin yeniden yapılandırılmasını ve ekip içindeki koordinasyonunu yürütüyor.

Bilgi’de mentorluk yapıyor

Ceyda, bu aralar Alcatel-Lucent Üniversitesi tarafından yürütülen, şirket içindeki yöneticilerin yönetsel becerilerinin gelişimi için düzenlenen bir eğitim programında görev alıyor. Öte yandan Kasım ayında Bilgi’de başlayan mentorluk programına da mentor olarak katılmış.

Özellikle yetenek yönetimi, kariyer yönetimi ve koçluk konuları Ceyda’nın ilgisini çekiyor.  Uzun dönemde hayali, çalıştığı şirketin ilgisini çeken global süreçlerinden birinden sorumlu yöneticisi olmak. Belki kariyerinin ileriki aşamalarında danışmanlık tarafına da yönelebileceğini söyleyen Ceyda, iş dışında fırsat buldukça seyahat ediyor. Farklı ülkeler, insanlar ve kültürler ilgisini çekiyor. Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu CISV’in üyesi olan Ceyda, daha önce katıldığı aktivitelerinde tanıştığı arkadaşlarıyla iletişim halinde olmayı, onları ziyaret etmeyi ve ağırlamayı seviyor.  Eşi motorsiklet kullanıyor; korksa da zaman zaman onun arkasında seyahate çıkmaktan büyük keyif alıyor. Görsel sanatlardan hoşlanıyor, fırsat buldukça sergileri ve müzeleri ziyaret ediyor. İçinde dizayn ve tasarımın bulunduğu herşeye ilgi duyuyor.

Powered by Openmedia