Kağıt vs. ile hobi sektörüne adım attı

İdil Arsan / Karşılaştırmalı Edebiyat 2003 / Kağıt vs. Kurucu Ortağı

Türkiye’de el işi faaliyetleri ile ilgili boşluğu doldurmak amacıyla kağıt vs. Markasını yarattı. Kurduğu hobi evleri ile okul öncesi çocukların gönlüne taht kurdu.

El işi faaliyetlerini çocukluğundan beri çok seven İdil’in 1965 yılında o zamanki ekiple birlikte kız meslek liselerinde ilk anaokulunu kuran anneannesi; annesini, annesi de İdil ve kardeşlerini hep el işi faaliyetleriyle büyütür. “Yurtdışına ne zaman gitsek ilk başta gittiğimiz yerler hep bu tip dükkanlar olurdu” diyen İdil, üniversite son sınıfta bir reklam ajansında staj yapar. Bu sürede reklam dünyasını tanır ve grafikerlerin yaptıkları tasarımlar ve geçirdikleri süreçlerle ilgili bilgiye sahip olur. Üniversiteyi bitirdikten sonra Londra’da iki yıl grafik tasarımı eğitimi alan İdil, Londra’dan 2005 yılında İzmir’e döner ve annesinin 1995 yılında kurduğu Punto Yayıncılık adına Kağıt vs. markasını yaratarak hobi sektörüne adım atar. Türkiye’de el işi faaliyetlerinin azlığını ve bu alandaki boşluğu fark ederek annesi ve ablası ile birlikte Kağıt vs.’i kurmaya karar verdiklerini söyleyen İdil, markanın tüm kurumsal ve görsel tasarımlarını yapar.

2006 yılında Kağıt vs. olarak bir de dergi çıkarmaya karar veren İdil, derginin tüm fotoğraf çekimlerini yapıyor ve projeleri oluşturuyor. Derginin kısa sürede geniş bir okuyucu kitlesine ulaştığını söyleyen İdil, dergiyle birlikte birçok kırtasiye firmasıyla da projeler bazında çalışmaya başlar. Böylece kurum olarak proje bazında çeşitli markalara danışmanlık vermeye başlayan İdil, Kağıt vs. ile küçük çaplı hobi malzemeleri ithal etmeye başladıklarını ve İzmir’deki dijital baskı merkezini hobi dükkanına çevirdiklerini açıklıyor.

Hedef kitle, çocuklar ve okul öncesi eğitim

İthal ettikleri malzemelerin çok özel ve değişik malzemeler olduğunu belirten İdil, tüylü ve sünger kağıtlar, şekilli delgeçler gibi değişik malzemelerle neler yapılabileceğini de anlatmak için bülten çıkarmaya başladıklarını ve katıldıkları fuarlarda malzemeleri bu bültenlerin yardımıyla tanıttıklarını dile getiriyor. Bu sayede dergi çıkarmaya karar verdiklerini söyleyen İdil, “Dergi ile malzemeleri daha detaylı anlatabilecektik. Bu konuda Türkiye’de çıkan başka dergi ve kaynak yoktu. Dergi ilk sayısında hiç reklam yapamamamıza rağmen 950 adet sattı ve kısa sürede boşluğu doldurmaya başladı. Özellikle okul öncesinde çok büyük ilgi gördü. İlk başta çocukları hedef almamıştık fakat zamanla çocuklar ve özellikle okul öncesi eğitim ilk hedeflerimiz arasında yer almaya başladı. Özellikle de bilgisayarın bu kadar çok çocukların hayatına girmeye başladığı bir dönemde bu tip faaliyetler çocukların gelişiminde çok büyük önem kazandı. Dergi bu alandaki kaynak boşluğunu hızla doldurmaya başladı” diye konuştu. Derginin yanı sıra 2008 yılında TRT’de yayınlanmaya başlayan 13 bölümlük el işi faaliyet programı ‘Hayal Fabrikası’nda ‘Sen de yap’ bölümünü Kağıt vs. olarak hazırladıklarını belirten İdil, bu bölümün sunuculuğunu da yapar.

Alaçatı ve Suadiye’de şubeler açtı

Dergiden sonra 2007 yılında Alaçatı’da sezonluk hizmet veren ikinci şubeyi açtıklarını dile getiren İdil, burada çocukların atölyelere katılabildikleri bir hobi evi hizmeti veriyor. Nisan 2010’da üçüncü şubeyi İstanbul Suadiye’de faaliyete geçirdiklerini ifade eden İdil, ardından firmanın İzmir’deki merkezini İstanbul’a taşıdıklarını açıklıyor. Hobi evi hizmeti veren Suadiye şubesinde, değişik hobi malzemelerinin satıldığını, yine çocukların katılabildiği, kaliteli vakit geçirip yaratıcılıklarını diledikleri gibi geliştirebildikleri atölyeler olduğunu söyleyen İdil, bu şekilde Kağıt vs.’nin 7’den 70’e el işlerini kendine hobi edinmiş herkesin, okul öncesi çocukların ilgi duyduğu bir marka olma yolunda hızla ilerlediğine inanıyor. Bu yıl Nisan ayında Kağıt vs.’ye bir kardeş getirdiklerini ve www.projedenizi.com adlı siteyi kurduklarını belirten İdil, bu siteyle birlikte kısa süre içinde çok farklı projelere imza atmayı planlıyor.

Kısa zamanda bu siteyi de geliştirip webinar sistemini kurarak, canlı yayın ile el işlerini seven herkesle iletişim kurmayı planlayan İdil, gelecekte, Kağıt vs. olarak çok daha farklı şehirlerde yeni şubeler açmayı, farklı yayınlar çıkarmayı, internette değişik platformlar yaratmayı ve televizyon programları yapmayı hedefliyor. Hareketli yerinde durmayan biri olan İdil, sporu hayatından eksik etmiyor. Uzun süre Latin dansları yapan İdil, işi gereği de fotoğrafçılıkla ilgileniyor, yaz aylarında fırsat buldukça tüplü dalış yapıyor.

Powered by Openmedia