BİLGİ MBA 20. yılında!

bilgiMBA, iyiden iyiye düzleşen dünyada sadece bilgi aktarımına dayanan bir eğitim modelinin yeri olmadığına inanarak yola çıktı.

 

Programda öğrenciler, sadece edindikleri bilgilerle değil, yarattıkları ağlar, yürüttükleri projeler ve katıldıkları tartışmalar ile deneyim kazanırlar ve birey olarak dünyaya katacakları değeri en üst düzeye çıkarmaya çalışırlar. Bu yıl 20.yılını dolduran bilgiMBA hakkında MBA Program Direktörü Doç. Dr. Metehan Sekban ile bir röportaj gerçekleştirdik.

1- BİLGİ’de kaç tür MBA programı mevcuttur?

bilgiMBA, Kampüs içi ve uzaktan eğitim seçenekleriyle kariyer dünyasında yeni kapılar aralayacak olan dinamik bir program sunuyor. BİLGİ’de kampüs ve uzaktan eğitim yapısıyla beş farklı MBA programımız mevcut. Kampüs programlarımız İngilizce MBA ve Türkçe MBA, Uzaktan Eğitim programlarımız ise e-MBA Türkçe ve e-MBA İngilizce olarak eğitime devam etmektedir. Ağırlıklı olarak çalışan insanlara göre bir program tasarladığımız için esnek bir yapımız var. Derslerimizi, santralistanbul Kampüsü ve Kozyatağı Merkezi’nde hafta içi ve hafta sonu şeklinde sunuyoruz.

2- MBA programını daha çok kimler tercih ediyor?

bilgiMBA öğrenci kitlesi geniş olan bir programdır. MBA, Piyasada kendini test etmiş, biraz hasar alıp ondan sonra daha bilinçli kararlara varanların tercih ettiği bir program olmalı. Farklı disiplinlerden ve meslek gruplarından birçok öğrencimiz ile yollarımız kesişiyor. Genel olarak iş deneyimine sahip profesyonel iş insanlarının tercih ettiği bir program olmakla beraber yeni mezunlar da mevcuttur.

3- Programa başvurmak için gerekli şartlar nelerdir?

Başvuru koşullarımız programlar özelinde değişiklik gösteriyor. İlk olarak ön değerlendirme sürecini başlatmak için aday öğrencilerimizden online başvuru formunu doldurmalarını ve CV’lerini bizlere iletmelerini istiyoruz. Mülakata katılmadan önce onları tanımaya başlamamız ve hikayeleri hakkında ön fikrimizin olması gerekiyor. Ardından adaylarımız ile yüz yüze görüşmeler organize ediyor ve onları daha yakından tanıyoruz. Başvuru sürecinde aday öğrencilerimizden lisans diploması, transkript ve eğitim dili İngilizce olan programlarımız için dil sınav sonucunu bizlere iletmelerini istiyoruz. Aday öğrencilerimizin her zaman hali hazırda bir dil sınavı sonucu olmayabiliyor bu noktada adaylarımızı BİLGİ Lisansüstü Online İngilizce Sınavı (BİLET 3) sınavına dahil ediyoruz.

Değerlendirmelerimizde bizler için önemli olan; birlikte yol katedebileceğimiz, motivasyonu yüksek iş insanlarını aramızda görmektir. Başvurandaki motivasyon bizim için hep daha önemli olmuştur. Programa dahil ettiğimiz öğrenci buraya neler katabilir ve buradan neler alır diye düşünüyoruz. Buraya bir şey katmasının ön koşulu tecrübe.  Genel olarak profesyonel iş deneyimi olan adayları tercih ediyoruz. bilgiMBA farklı endüstri ve meslek gruplarından yeni paydaşlar yaratmayı hedefleyen bir program olmuştur.

Öğrencilerimizin markamızın değerine katkı sağlayacak istek ve kararlılıkta olması bizleri de motive ediyor. Mezun olan öğrencilerimiz iş dünyasında bizleri temsil etmekle beraber kendilerinden sonra sahaya atılacak öğrencilerimizi de temsil ediyor. bilgiMBA mezunu dendiğinde kurumlar “bu insan şu niteliklere sahiptir” diyebilmeli ve güvenmeli.  

4- Genel olarak hangi sektörlerden katılım alıyorsunuz?

MBA Programlarında farklı endüstri ve meslek gruplarından iş insanlarını bir araya getiren bir yapı tasarladık. Teknoloji, elektronik-haberleşme, farma, perakende, hızlı tüketim, enerji gibi birçok farklı sektörden öğrencimiz oluyor. Programda, heterojen bir dağılım olmasını önemsiyoruz. Farklı endüstrilerden gelen iş insanlarının birbiriyle “konuşması” bizim için önemli; öğrencilerin birbirine deneyimlerini aktarması için multidisipliner bir yaklaşım benimsiyoruz.

5- MBA’in kişiye kazandırdığı artılar nelerdir?

Her öğrencinin MBA başlangıcı ve sonrasında ki hikayesi farklıdır.  Programa gelen birçok öğrencinin ilk başta kafası karışık oluyor. Ya da biz burada kafaları karıştırabiliyoruz.  Aslında tam da farklılaşma noktasında bizlerle yolları kesişiyor. Profesyonel hayata atıldıktan sonra büyük resmi görebilecek derecede vizyoner olmalarını sağlayacak bir program sunuyoruz. Aslında, sektörden gelen iş insanlarının program sonrası tekrar sektöre yöneldiğinde katma değer yaratarak var olmalarını sağlıyoruz.

Öğrencilerimiz arasında mesleki teknik formasyon almış ancak iletişim, insan davranışları, politik davranış, müzakere yöntemleri, pazarlama, müşteri ilişkileri yönetimi, tüketim ve tüketici davranışları, satış ve strateji gibi yetkinlik bazlı eğitimleri almamış olabiliyor. Programda açtığımız seçmeli dersler ile bu alanda ihtiyacı olan öğrencilerimize destek oluyoruz.

Her öğrencinin program boyunca akademik danışmanı aslında bir mentoru oluyor. Öğrencilerimiz, ilgili oldukları ve uzmanlaşmak istedikleri konulara göre akademisyenler ve/ya iş insanları ile birlikte çalışma ve hayal ettikleri projeleri hayata geçirme imkanına sahiptir.  Akademik dili konuşurken iş dünyasından da kopmuyoruz. Önemli profesyonelleri ve yetkin akademisyenleri kadromuza dahil ediyoruz. Programda akademik unvana sahip hocalarımız ile birlikte sektörden gelen birçok öğretim görevlisi ders veriyor. Ayrıca derslerde iş dünyasından vakalar ve konuk konuşmacılar olmasına dikkat ediyoruz.

Şunu duymayı seviyoruz ve bu yüzden kafalarını biraz daha karıştırıyoruz; “Program sonrasında istifa ettim! Alanımı değiştirdim! Yeni Bir İş Kuruyorum!, Bitirme Projemi İş Projeme Çevirdim Desteğinize İhtiyacım Var! Bu durumlara sıkça rastlıyoruz. Amacımız konfor alanından çıkma cesaretini gösteren ve stratejisini belirleyerek doğru adımlar atan iş insanları yaratmak.

bilgiMBA’de, MBA Öğrenciliği bitmeyen bir süreçtir. Öğrencilerimizi sahada yalnız bırakmamaya gayret gösteriyoruz, hızla değişen ve dönüşen dünyada birlikte yürümek aslında bizlerin ortak paydası. Ders içeriklerimizi çağın gereği her dönem geliştiriyor ve yenilerini ekliyoruz. Mezunlarımız ilgilendikleri derslere her dönem katılım sağlayabiliyor onları bu şekilde dinamik tutuyoruz. Öğrencilerimizin, program boyunca farklı endüstrilerden gelen diğer profesyonellerle network kurma imkânı oluyor.

6- Size göre MBA için en uygun zaman hangisidir; örneğin lisans biter bitmez direkt başvuru yapılması iyi bir seçim midir?

Sektör deneyimi olan hatta biraz da hırpalanmış iş insanları için daha doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu şekilde teori ve vakaları aynı potada eritme imkânı oluyor. Burada akademik ve endüstriyel deneyimi harmanladığımız bir program sunuyoruz. Tecrübe bu noktada önemli. Ancak, lisans eğitiminin piyasa gerekliliğinin gerisinde kaldığını gözlemliyoruz. İşe giren lisans mezunları çoğu zaman yetersiz kaldıklarını deneyimliyorlar. Yanlış bölüm tercihleri de söz konusu. Eskiden uzun yıllar çalıştıktan sonra talep edilen MBA programları genç yaşlarda çalışanlar tarafından da rağbet görüyor. İş hayatına iyi bir başlangıç yapmak önem kazanıyor.

7- İş dünyası özelinde baktığımızda, MBA’in ne gibi faydalarını görürüz?

MBA programları katılımcılarının yatırımının geri dönüşünün piyasalarda oluşacağı varsayımıyla şekillendirilir. Lisans eğitiminin veya mesleki formasyonun çok eksik kaldığı dönemlerdeyiz. Piyasalar eskiden yeni katılan çalışanına el verebilecek, onu yetiştirebilecek zaman yaratabilme lüksüne sahipti. Oysa çok genç yaşlarda, yeteri kadar tecrübe biriktiremeden çalışanlar ciddi sorumluluklar omuzlamak zorunda kalıyor. Önemli ödülleri ve yaptırımları olan işler bunlar. Tam kendinizi yeterli bilgi ve tecrübeye sahip bir çalışan olarak görüyorsunuz, bir anda değişim rüzgarları fırtınalar oluşturmaya başlıyor. Tanımladığımız işler, süreçler, endüstriler iç içe geçiyor, evriliyor, yok oluyor, yenileri çıkıyor ortaya. Sürekli bir yıkım ve yeniden oluşum gözlemliyoruz. Hem var olan yapılara uyum sağlamak, hem de değişime ayak uydurmak (bazen de önderlik etmek) ciddi bir bilgi birikimini gerektiriyor. Hem temelleri oluşturmak, hem de bu becerileri edinmek açısından işletme eğitimi önemini korumaya devam edecektir

8- BİLGİ ile devam edecek olursak. Bu yıl MBA 20. Yılını dolduruyor. Bu konuya dair neler söylemek istersiniz? Dünden bugüne ne gibi gelişmeler yaşanarak ilerledi süreç ve elbette gelecek hedefler…

Çok önemli bir birikimimiz oldu. Programlarımızı gözden geçirdik, dersleri yeniledik. Binlerce mezunumuz önemli pozisyonlara geldi, çok sayıda başarılı girişimciye katkıda bulunduk. Her ne kadar yarı zamanlı bir programda aidiyet yaratmak zor olsa da sanırım bunu başardık. MBA içinde olmazsa olmaz bazı zorunlu dersleri barındıracak. İş dünyası ne kadar hızlı değişirse değişsin çoğu temel kavramlar – uygulamalar önemini yitirmeyecek.  Diğer taraftan günümüzün karmaşık ortamında herkesin kendi ilgi alanına giren konularda kendini geliştirebilmesini sağlayacak seçmeli derslerin bolluğu giderek daha da önem kazanıyor. Her katılımcının bireysel kariyer macerasında katkıda bulunabilecek birikimi sağlayabilmeliyiz. Mevzuatın izin verdiği ölçüde, içerik, zaman, mekan çeşitliliği sunacağız.

9- BİLGİ’deki olanakların diğerlerine göre artıları nelerdir, neden MBA için BİLGİ tercih edilmeli?

Yıllar içinde hem İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin sağladığı ekosistem, hem de tutarlı, istikrarlı gelişimi bilgiMBA programlarında önemli bir kültürün, değerler sisteminin yeşermesini sağladı. Yarı zamanlı, endüstriden gelen ders veren yöneticilerden çoğu 20 yıldır bizimle birlikte. Akademik kadromuz da öyle. Çoğu üniversitenin aksine İşletme YL programlarımız tam zamanlı kadrolarda barındırıyor içinde. Sadece derste değil, koridorda, birlikte bir proje üzerinde çalışırken veya iş dünyası dedikoduları yaparken bilgi ve deneyim paylaşan, birlikte öğrenmenin mümkün olduğu ortamlar yaratıyoruz. Önemli bir kimliği var bu programın.

Alp Çetinkale

Lisans derecenizi hangi üniversitenin hangi bölümünde tamamladınız?
Eskişehir’de okudum. Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü’nden
lisans diplomamı aldım.

MBA programına ne zaman başladınız?
Mezun olduktan sonra doğrudan bir akademik bir programla devam etmektense, önce piyasayı tanımayı ve iş tecrübesi edinmeyi tercih ettim. BİLGİ’nin MBA programına da yaklaşık on yıllık bir iş tecrübesinin ardından katıldım.

Pek çok MBA programı arasından BİLGİ’yi seçmenizde en büyük etken neydi sizce?
Öncelikle BİLGİ’nin programının sektörle iç içe olması, piyasadan kopuk olmaması çok büyük etkendi. Bizim
iş ortamımız ile globaldeki en iyi uygulama örnekleri arasında ilişkiyi kurabilen bir MBA programı, doğal
olarak öne çıkan bir tercih oldu.

MBA sürecinin size neler kattığını düşünüyorsunuz?
İlk olarak, açık olmayı öğrendiğimi söyleyebilirim; farklı bakış açılarına, değişik perspektiflere
ulaşmamı sağladı BİLGİ MBA. Bunun dışında stratejiden operasyona tüm seviyelerde, kendi sorumluluk
alanımın dışını da anlayabilmeme yardımcı oldu. Türkiye’nin öncü markalarından Tadım’da çalışıyorum ve şirketin tüm fonksiyonları ile iş birliği içerisinde olmam gereken bir pozisyondayım. BİLGİ MBA’de edindiklerim sayesinde diğer rollerin motivasyonlarını anlayabilmek, ilişki ve talepleri buna göre kurabilmek, benim için şirket hedeflerine ulaşmak yolunda çok önemli bir anahtar oldu.

Selim Elban

Lisansınızı nerede yaptınız?
2007 yılında ODTÜ İstatistik bölümünden mezun oldum.

bilgiMBA mezunusunuz. Hangi alanda MBA yaptınız?
Finans ağırlıklı İngilizce MBA programından 2018 sonunda mezun oldum.

Mezun olduktan hemen sonra mı yoksa kariyer yaşamınız sırasında mı MBA programına katıldınız?
2007 yılında mezun olduktan sonra iş hayatına başladım. İş tecrübesi edindikten sonra yüksek lisans yapmak istiyordum. Evlilik, askerlik, çocuktu derken 2017 yılında eşimle birlikte MBA programına dahil olduk. Hem hayat arkadaşı hem de sınıf arkadaşı olduk.

bilgiMBA’yi seçmenizdeki ben büyük etken neydi?
İstanbul Bilgi Üniversitesi’ni tercih etmemizdeki en önemli etkenlerden biri eğitim kalitesi oldu. Bu kararımızın ne kadar isabetli olduğunu şöyle özetleyebilirim. Eğitim hayatındaki önemli isimlerin yanında iş hayatında tecrübe sahibi uzmanların dersler vermesi, öğrencilere hem teoride hem de pratikte geniş tecrübelerden istifade etme imkanı sunuyor. Özellikle iş hayatında tecrübe kazandıktan sonra MBA programına dahil olan bir kişi olarak, öğrendiğimiz teorileri iş hayatında pratiğe dönüştürmede ciddi imkanlar buldum.

bilgiMBA programının size neler kattığınız düşünüyorsunuz?
İstanbul Bilgi Üniversitesi MBA programı dahilinde geçirdiğim 1,5 sene boyunca çok güzel arkadaşlıklar
edindim. Bunu yazarken laf olsun diye değil, öğretmen/öğrenci ayırt etmeden rahatlıkla yazabiliyorum. Öğretmen ve öğrenciler dahil birbirinden değerli insanlarla vakit geçirme imkanı buldum ve onların tecrübelerinden yararlanma imkanım oldu. Yoğun bir iş temposu içinde olmama rağmen derslere katılım oranı en yüksek öğrencilerden biriydim. Bunun en önemli sebebi de yorucu olmasına rağmen dersler sırasında edindiğimiz tecrübeler ve geçirdiğimiz kaliteli vaktin bana olan katkıları oldu. Ben açıkçası öğrendiklerimi uygulama imkanı bulabildiğim bir iş ortamında çalıştığım için bu programdan edindiğim her bilgi, benim hayatımda ciddi tecrübelere dönüştü ve çok olumlu geri bildirimler aldım. Geriye dönüp baktığımda, yoğun ve yorucu bir koşuşturmayla geçen günlerimizin yanında dünyayı hem teknolojik hem de sosyal anlamda yakalamada MBA programının yeni pencereler açtığını söyleyebilirim.

 

Powered by Openmedia