Burak Mutçalıoğlu’nun gözünden Kuştepe Kampüsü

Burak Mutçalıoğlu. 1994 yılında başladı BİLGİ yolculuğu…Öğrencilik hayatından sonra iş hayatına da BİLGİ ile devam etti. Şuan Öğrenci Destek Hizmetleri Direktörü-Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev alıyor. Burak Mutçalıoğlu ile o günleri konuştuk; öğrencilik hayatı, sonrasındaki kariyer yolculuğu ve en önemlisi de Kuştepe Kampüsü. Bakın Mutçalıoğlu, o yıllar hakkında neler söylemiş.

Siz aynı zamanda BİLGİ mezunusunuz. BİLGİ ile tanışmanız kaç yılında oldu?
Evet, ilk öğrencilerindenim…1994 yılı Ağustos ayında ilk buluşmamız kendisiyle. Ankara’da kazandığım üniversiteye neredeyse başlarken üzereyken aldığım bir telefonla değişti her şey. Tanıtım günlerinin yapıldığı Baltalimanı Köşkü’ne geldik. Dinledik, ikna olduk hemen… Hem İstanbul’da kalmak hem de çift diploma; biri İngiliz Üniversitesi diploması almak daha cazip geldi.

Okul bittikten sonra da yine BİLGİ ile devam etti yolculuğunuz. Nasıl karar verdiniz kariyer anlamında BİLGİ ile aynı yolda ilerlemeye?
Öğrencilik hayatım hiç bitmedi, çok başarılı bir öğrenciydim! İkincisini okumaya karar verdim. O sırada sınıf arkadaşlarım Kerim Göknel ve Necmettin Çelikhan Öğrenci Hizmetleri Koordinatörlüğü’nde işe başlamışlardı. Birimi büyütmek istiyorlardı sağ olsunlar davet ettiler, hiç ayrılmadım aslında, masanın öbür tarafına geçtim… Bu kararımdan çok memnunum. Yapmak istediğim işi yapıyorum yıllardır. Umarım okuyan mezun olan, yardımcı olduğum veya olamadığım ama hayatlarına dokunduğum öğrenciler, aileleri ve beraber çalıştığım arkadaşlarım da memnundur benim kadar…

O günlere dönecek olursak… Diğer kampüsler henüz yokken nasıl bir sosyal yaşam vardı okulda?
Biz maslak binasında, bugün ki üniversite ölçeğinde ancak dershane olabilecek bir binada eğitime başladık. Öğrencisi sayısına orantılı kompakt ve kullanışlı bir binaydı. Hala önünden geçerken iyi hissederim kendimi. Bunun aidiyete çok katkısı olduğuna inanırım hala. Mezun olduğum lisenin 1/10’u kadar bile değildi… Oysa bizim hayal ettiğimiz o güne kadar bilinen üniversite kalıbı büyük, çok büyüktü. Kimsenin kimseyi tanımadığı, hocaların dev amfilerde dersini verip gittiği hiçbir öğrencisini tanımadığı bir yerdi bizim kafamızda ki… BİLGİ bunu yıkmıştı bizim gözümüzde, daha birçok kalıbı yıktığı gibi… Kısa sürede herkes lise arkadaşlığından daha samimi ortam yarattı kendine. Hocalarımız da bu gruba dahil bu arada…

Ve Kuştepe Kampüsü’nde ilk gün… Nasıl geçmişti ilk gününüz anımsıyor musunuz?
Maslak binasındaydık en son… Sonra bir gün büyüyoruz yeni bina aldık oraya geçiyoruz dediler ama daha bina hazır değilmiş… Merak ettik gidelim görelim neresi ola ki bu Kuştepe! Yerini bilmediğimiz için taksi ile gitmeye karar verdik. Nereye gideceğimizi söyleyince taksicinin “emin misiniz adresin orası olduğuna kardeşim” diye soruşunu unutamıyorum. O vakitler pek taksilerin gittiği bir yer değilmiş. Neyse gittik gördük bu bina nasıl yetişir vs derken 20 Ekim 1997’de dersler başladı… Bizim gibi eski BİLGİ’liler için büyük değişimdi. Koca bina, kampüs olmuştuk o gün. Baltalimanı Maslak ise yeni gelenlere anlattığımız şehir efsanesi…

Unutamayacağınız bir kampüs anınız var mı?
Her binada okudum ders almadığım sınıf kalmadı desem yeridir, hepsinde anım var elbette ama madem Kuştepe’ ye özel sayı onunla ve komşularımızla alakalı aklıma gelen bir tanesini paylaşayım. İlk geldiğimiz sene Kuştepe gerçekten mahalleydi. İstanbul’un merkezine bu kadar yakın olup nasıl bu kadar uzak kalmış anlamak mümkün değildi. BİLGİ’nin gelişiyle mahalle de heyecanlandı. Nasıl davranmaları gerektiğini, üniversite nedir, Rektör kimdir vs bir şaşkınlık vardı. Bir de öğrencilerin profilini düşünün. Gelir farklılıkları, arabaları, giyimleri vs mahallede tam bir şaşkınlık. Fakat ilginç olanı mahalle halkının buna uyum hızıydı. Evler derlenip toparlandı öğrencilere kiraya verildi, Taksim ayarında kafeler, fotokopiciler ve tabi ki otoparkçılar. 2 ay gibi kısa sürede çağ atladı. Kampüsün karşısında bulunan İnebolu bakkalın ilk dönem sonunda içinde Şütte kıvamında şarküteri ürünleri ile sandviç yapması, İsviçre çikolatalar satması ve 2 sene sonra apartman sahibi olup mahalleden ayrılması da hala akıllardadır. Dünden bugüne diyecek olursak…

Sizce ilk zamandan bugüne en önemli değişiklikler nelerdi hem okul hem Kuştepe kampüsü özelinde…
BİLGİ bir başarı öyküsüdür gerçekten. Bunda yönetiminin olduğu kadar tüm çalışanlarının emeği vardır. Bu ekip yetişmeyecek denen olmaz dene işleri hala yapmaya devam ediyor. Kampüslerini seçtiği yerler hep bir amaca hizmet eder. Sadece kendisini değil komşularına da fayda sağlamıştır. Kuştepe bunlardan en ayrıcalıklı olanıdır. Yüzlerce mahalleli genç BİLGİ diploması sahibi oldu, hayata bakış açıları değişti, yüzlerce öğrenci bu mahallede ev kiraladı oturdu öğrencilerin hayata bakış açıları değişti, bizler burada çalışırken bunları hep beraber yaşadık gördük bizlerin fikirleri değişti. Evler dükkanlar sokaklar değişti… Sadece öğrenci mi? Değil, aileleri de dahil oldu. Yüzlerce komşumuz bilgisayar, İngilizce öğrendi bu sayede. Bu değişim Kuştepe’de başladı, BİLGİ burada BİLGİ oldu 20 sene önce bugün… İşte o sebeple burası özeldir.

Powered by Openmedia