Yaşam hakkı her canlıya aittir mantığıyla hareket eden bir hayvan hakları savunucusu: Av. Gülşah Güven Dulay. Özel bir şirkette yönetici avukat olarak görev yapıyor, 2011 mezunlarımızdan.
İşini çok severek yaptığından kendini işkolik olarak tanımlıyor. Çocukluk hayali hukuk fakültesinde okumak olan Av.
Gülşah Güven Dulay ile renkli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sizi tanıyabilir miyiz?
İstanbul Bilgi Üniversitesi 2011 mezunuyum. Yüksek lisansımda da yine BİLGİ’yi (İnsan Hakları Hukuku) tercih ettim. 29 yaşındayım. Evliyim. Toplumsal sorunların içinde boğulduğumuz düşünülürse ‘yaşam hakkı her canlıya aittir’ mantığından hareketle azimli bir hayvan hakları savunucusuyum. İşimiz gereği sürekli bir ciddiyet, sorun ve yoğunluk içinde olduğumdan her fırsatta küçük geziler planlamayı, değişik kültürler ve mekanlar görmeyi çok seviyorum.
Hangi davalar sorumluluk alanınız?
5 yılı aşkın bir süredir Öktener & Öktener Hukuk Bürosu’nda yönetici avukat olarak çalışıyorum. Ağırlıklı olarak Gayrimenkul Hukuku, İş Hukuku, Sağlık Hukuku, Ceza Hukuku, Spor Hukuku, Vergi Hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarında
çalışıyoruz. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı birçok müvekkilimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Tabii mesleğimiz gereği uzmanlık alanlarımız yanı sıra müvekkillerin talep ve şikayetlerine bağlı olarak farklı alanlarda da her türlü hukuki desteği sağlıyoruz. Malumunuz hukukun da yaşayan bir olgu olduğu düşünüldüğünde gelişen ve değişen koşullara, bunlara paralel değişen yasalara bağlı olarak süregelen bir öğrencilik söz konusu bizler içinde. Haliyle süregelen bir şekilde birçok konuya ilişkin bilgi sahibi olmak adına bu şekilde bir disiplinle çalışmak zorunluluğu mevcut.
Size göre BİLGİ’yi özel kılan neydi hukuk eğitiminizi burada almak için?
Çok uzun bir zaman geçmemiş olmasına rağmen günümüze nazaran daha az sayıda ve daha katı kriterlerle seçenek listesine giren fakülteler vardı ben üniversite tercihi yaparken. Hukuk Fakültesi dışında zaten bir tercihim ya da hayalim hiç olmadığından ben öncelikli olarak hukuk fakülteleri arasında bir kriter değerlendirme yolunu seçtim. Tabii o dönemde aile bireyleri de yoğun olarak hangi okul ne şekilde fayda sağlar gibi sürekli bir araştırma içinde oluyor ister istemez. Seçenekleri daraltma sebepleri çokça sayılabilir ve herkesin beklentisi muhakkak farklıdır ama hukuk fakültesi denilince akla gelen birçok husus BİLGİ Hukuk içinde barınıyor. BİLGİ kurulduğu ilk yıldan bugüne süregelen “klasik/muhafazakâr” hukuk anlayışından öte yenilikçi, çağa ayak
uydurabilen, sürekli değişen ve bu değişimi ileriye dönük yenilenme olarak yaşayan dahası bünyesindeki öğrencilere yaşatan
bir okul. Geleceğe dönük beklentilerinizin yaşınızı da dikkate aldığımızda belirsiz ve sınırsızlığı düşünülünce içinde bulunduğunuz kurumun net ve yenilikçi tutumu çok büyük önem taşıyor. Sanırım ben bir döngünün içinde olmayı değil de süregelen bi yenilenmeyi yaşamak istedim.
Neden hukuk fakültesini tercih edip, kariyerinize avukat olarak devam etmek istediniz; sizi hukuk alanına yönlendiren sebep neydi?
Çok klasik ‘çocukluk hayalimdi’. Tabii sonrasında bilinçlenmeye de başladıkça, araştırıp mesleği tanımayı denedikçe hukuk hayalden çok hedef olmaya başladı. Şöyleyim, böyleyim diye tanımlama yapmayacağım ama adil olmaya, adaletli davranmaya çalışmak küçük bir çocukken dahi öğrendiğim ilk şeylerdendi. Sokaktaki küçük bir kedinin dahi yaşama hakkına sahip olduğunu ve bunun için o mücadele veremiyorsa onun yerine birileri çabalamalı, ses çıkarmalı diyebilen biriyken zamanla hukuk fakültesi hedefim sağlamlaştı.
Kariyer yaşantınızda BİLGİ Hukuk’un size ne gibi artıları oldu, buradaki eğitimin size en büyük kazancı neydi?
Öncelikle eğitimin en büyük kazancının ne olduğunu söyleyeyim çünkü bu kazanç kariyer hayatıma başladığım andan itibaren hem en büyük artım hem de en büyük silahım oldu. BİLGİ’nin bana en büyük katkısı özgüven konusunda hiçbir endişem yok. Hem kişisel olarak hem de mesleki donanım olarak kendime ve aldığım eğitime çok güveniyorum. Artılarımı ve eksilerimi objektif olarak
değerlendirebiliyorum böylece ve mesleki alanda da tecrübe kazandıkça, yaş aldıkça kendimden ve bilgimden aldığım güven dosyalarıma, müvekkillerime, iş yaşantıma yansıyor.
Mezun olduktan sonra şu an ki konumunuza kadar nasıl süreçler yaşadınız. Örneğin en zorlandığınız ya da en keyif aldığınız yanlar nelerdi?
Ben sanırım bu konuda şanlı kesimdenim. Mezuniyet sonrası ne staj dönemimde ne de ruhsatımı alıp avukatlık yapmaya başladığımda büyük sorunlar yaşadım. Daima huzurlu ve verimli ortamlarda bulundum. En keyif aldığım an olarak tek bir andan ya da dönemden söz etmem mümkün değil esasında. İşimi gerçekten tutku denecek boyutta seviyorum.
Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Açıkçası uzun vadeli planlar yapmayı ya da bu konuda büyük cümleler kurmayı tercih etmiyorum. Mesleğe başladığımdan beri tek hedefim sürekli kendini yenileyen, gelişime açık ve modern dünyayı takip etmeyi bırakmayan bir avukat olmak ki halen de bu hedef aynı. Bu genel tanım nedeniyle yaşanılan zaman ve şartlara bağlı olarak hep olduğum basamaktan bir adım daha yukarı çıkmak için emek harcıyorum. Bir sonraki adımda ne olur, nerede olurum diye klişeye sığınmak yerine genel olarak daha iyisi için çalışmaya devam ediyor olacağım demek daha doğru.
Başarılı bir avukat olarak, öğrencilere en büyük tavsiyeniz ne olurdu?
Her şeyden önce nerede durmak gerektiğini bilmek gerekli. Hayatın her alanında olduğu gibi daha ağır bir şekilde meslek hayatında da azimle daha fazla başarı için çabalarken neleri ya da hangi kapıları kaçırdığımızı bilemiyoruz. Bu yüzden atılan her adımdan önce birden çok kez düşünüp sonuçları öngörebilir olmakta fayda var. En büyük tavsiyem kendinizi ve yapabileceklerinizi fark etmek ama bunu şahsi hırslara alet etmeden emin adımlarla yapmak olur.
Size BİLGİ’li olmak nedir diye sorsak…
Farkındalık sahibi olmak, kendini tanımak ve yapabileceklerini tecrübeyle görebilmek demek. Gerek hazırlık sınıfında ve gerekse 4 yıllık fakülte yaşantımda neler yapabileceğimi görebileceğim birçok etkinliğin içinde bulunma fırsatı elde ettim. Hem yurt içinde hem yurt dışında eğitimini aldığım alanla ilgili ne tür pencereler olduğunu görüp oralardan da bakabildim. Böylece diplomamı aldığımda hangi yoldan gidebileceğimi, o yolda ilerlerken ne gibi farklılıklar yaşayabileceğimi deneyimleme şansım oldu.