Av. Gülden Gerger 2014 yılı mezunlarımızdan. BİLGİ’den mezun olmasını ‘gurur’ olarak nitelendiriyor. İstanbul’da staj yaparken özel hukuk alanına yöneliyor ve daha hızlı ilerlemek için New York’a gidiyor.
Burada bir süre yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönüyor ve hikayesi başlıyor…
Sizi tanıyarak başlayalım… Kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1991 Adıyaman doğumluyum. 40 yıllık bir ticari hayatı olan ve gece geç saatlere kadar çalışan bir babanın kızıyım. Emek
vermenin ne demek olduğunu bilen, etik değerlere önem veren biriyim. 2014 yılı İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
mezunuyum. Bunu söylerken bile çok büyük bir gururla söylüyorum.
Baktığınız dava konuları neler, daha çok hangi davalar ile ilgileniyorsunuz?
2014-2015 yılları arasında İstanbul’da staj yaparken tamamen özel hukuk alanına yönelmiştim. Aslında İstanbul’daysanız özel hukuk alanının ihtişamına kapılmama gibi bir durumunuz olmuyor. Özel hukuk alanında daha hızlı bir şekilde ilerlemek için New York’a
dil eğitimi almaya gittim. Bir seneye yakın orada kaldım ve 2016 yılında Türkiye’ye döndüm. Ülke çapında çok zor
dönemlerden geçiyoruz hem de görmezden gelinemeyecek kadar zor bir dönemden geçiyoruz. Hayatta nasıl deneyimler yaşayacağımızı kimse bilemez. Hiç hayalini kurmadığım ve belki de zorluğu sebebiyle kaçtığım Ceza Hukuku alanın yönelme serüvenim böyle başladı.
Okul yıllarınız ile devam edelim. Hukuk fakültesinde okumak nasıl bir deneyimdi sizin için, örneğin unutamadığınız bir anınız var mı?
Aslında birden fazla anım var ancak insanların hayatında bir dönüm noktası olabilecek bazı anılar vardır. Benim anım da bu şekilde; benim gözümde seçmeli ders hukuk fakültesinde seçimi en zor olan derslerden biriydi. Üst sınıflar gözümü çok korkutmuşlardı. Özellikle bir hocanın ismi geçiyordu ki; onun dersini alıp dersten kalan çok öğrenci vardı. Yaklaşık üç sene ders seçimi yaparken, o
hocanın dersi bana kalırsa ne yaparım diye korkarak, seçmeli dersi seçtim. Tabi ki o gün geldi ve üç senenin sonunda hiçbir
seçmeli ders kalmayınca o hocanın dersini seçmek zorunda kaldım. Avukatlık Hukuku Yrd. Doç. Dr. İdil Elveriş’in dersi, artık ders programımda olan bir dersti. Hatta son sene kalacaksın diyerek bir arkadaşım benimle dalga bile geçmişti. Aslında hayat beni yeniden bir sınava hazırlıyordu. Abartmayarak söylüyorum; hayatımda gördüğüm en mükemmel, en karakteristik özelliklere sahip, en samimi hocalardan biri olduğunu yaşayarak öğrendim. Tek istediği öğrencinin öğrencilik yapmasından başka bir şey değilmiş. Be o konularda çok iyiydim. Hayata başka pencerelerden bakmamı sağlayan ve üniversiteden mezun olmama rağmen hala iletişi kurabildiğim, çok sevdiğim hocalarımdan biridir. Bunu her üniversitede yaşayamazsınız. Bu BİLGİ’nin farkıdır.
Kariyer yaşantınızda BİLGİ Hukuk’un size ne gibi artıları oldu, buradaki eğitimin size en büyük kazancı neydi?
Aslında yaşamış olduğum anıyla bunu paylaştım. Ancak ikinci bir paylaşım yapmam gerekirse; BİLGİ’nin gerçekten insan yetiştirme konusunda çok iyi, ideal programları var. Ben de o dönem ortalamam düşük olmasına rağmen izlemiş olduğum bir filmden cesaret alarak kayıt yaptırmıştım. Bu program Etik Değerler Merkezi’nin (EDMER) ilk projesiydi. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve diğer kardeş üniversitelerle hazırlamış olduğu Özlem Seller hocamızın önderliğinde yapılan Etik Lider Akademisi başlığı altında “etik lider” yetiştirme projesiydi. Hem başka fakültedeki öğrencilerle olan bağınızı güçlendirmek hem başka üniversiteden arkadaşlar edinmek hem de gerçek bir liderde olması gereken özelliklerin ne olduğu ile alakalı çok ciddi çalışmalar yapıldı . Bugün hızla yayılan bu akademinin ilk mezunlarından biri olmak çok gurur vericidir.
BİLGİ’li olarak, okula dair ‘iyi ki ‘leriniz nelerdir?
İyi ki diye sayabileceğim çok şey var. O yüzden sınırlandırmak istemiyorum. Okurken bazı şeyler zor gelse de mezun olduktan sonra bunu çok daha fazla hissediyorsunuz. Bu yüzden iyi ki İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bir üyesiyim.
Gelecek hedefleriniz nelerdir?
İnsanlığa insan olduğunu, kardeş olduğunu ve hukukun herkese lazım olduğunu duyurabilmektir.
Başarılı bir avukat olarak, öğrencilere en büyük tavsiyeniz ne olurdu?
Başarılı bir avukat olmak için yapılması gerekenlerden biri Yargıtay kararı okumaktır. Biz üniversitedeyken hocalarımız bunun üzerinde dururlardı ama bazen önemsiz gelebiliyordu. Şuan görüyorum ki bu çok önemli bir nokta. Ayrıca hukuk fakültesi zor diye asla kitapların içine gömülmesinler. Her şey dozunda olduğu müddetçe üstesinden gelinebilir. Edebiyat, sanat, müzik gibi kendilerini rahatlatacak bir şeyle ilgilenmelerini tavsiye ederim. Hukuk aynı zamanda sosyal olmaktır, iletişim kurabilmektir.
Ve son olarak BİLGİ ile yapalım finali. Sizce BİLGİ’li olmak ne demek?
BİLGİ’li olmak KALİTELİ olmaktır.
BİLGİ’li olmak ÖZGÜVENLİ olmaktır.
BİLGİ’li olmak ETİK DEĞERLERE önem vermektir.
BİLGİ’li olmak OBJEKTİF olmaktır.
BİLGİ’li olmak HEYECANINI KAYBETMEDEN İLERLEYEBİLMEKTİR.
Özellikle BİLGİ’li olmak KİMSEYİ YARGILAMAMAK, DÜŞÜNCEYE ÖNEM VERMEKTİR.
BİLGİ’li olmak İNSANI İNSAN OLDUĞU İÇİN SEVMEKTİR.