İş hayatınızın kontrolü sizde olsun!

Sun-Tzu’nun Savaş Sanatı ve Yönetim Stratejileri ile iş hayatınızda fark yaratmak elinizde.

Duygusal ve sosyal zeka, kişisel gelişim ve yaratıcı drama konularının uzmanı Eray Beceren, Bilgi Eğitim’de 2-16 Mayıs tarihleri arasında “Sun-Tzu Savaş Sanatı ile Yönetim Atölyesi” düzenleyecek. 2500 yıl önce Çinli düşünür ve general Sun-Tzu’nun savaş yönetimi stratejileri günümüz iş dünyasına uyarlanacak.

Duygusal ve sosyal zeka, kişisel gelişim ve yaratıcı drama konularına ilginiz nasıl başladı? 

İş hayatında kişiler ve olaylar üzerine düşününce her konunun ilişkiler üzerinde döndüğünü fark etmemek mümkün değil. İnsanların yapıları ve ilişkiler ağı her zaman ilgimi çekiyordu. Bu konular üzerinde düşünmeye, araştırmaya, konuşmaya, paylaşmaya başlayınca keşfettiğim en önemli kavramlardan biri “Duygusal Zeka” oldu. Duygusal Zeka, çok derin konu ve insan ilişkileri konusunda çok önemli kapıları açıyor. Duygusal Zeka ile tanıştığımda Sosyal Zeka’nın ondan ayrılamayacağını da anladım. Bu iki muhteşem kavram, her seviye ve alandaki insanın kişisel gelişiminde ilk adım bana göre. Bu tür konularda bilginiz, anlatacaklarınız birikince bunları paylaşmak istiyorsunuz. Bu konulardaki eğitim ve atölye çalışmalarının etkinliğini artırmak için yaptığım arayış sonunda ise “Hayatın Provası” diye nitelenen “Yaratıcı Drama” yaklaşımı ile tanıştım. Bu güzelliklerin hepsiyle birlikte, birbirlerini destekleyerek ilerlemeye devam ediyorum.

Bilgi Eğitim’de düzenleyeceğiniz “Sun-Tzu Savaş Sanatı ile Yönetim Atölyesi”nden bahsedebilir misiniz? Ve günümüzde neden önemli bu savaş sanatı ve yönetimi? 

Sun-Tzu’nun M.Ö. 500 yıllarında Çin’de yaşadığı tahmin ediliyor. Sun-Tzu’nun yaşadığı devirde Çin büyük karışıklıklara sahne olmuş ve sekiz ayrı Çin Krallığı birbiri üzerinde hakimiyet kurma mücadelesini sürdürmüş. Bu dönemde harp, Çin’de devam eden bir faaliyet olduğu gibi, krallıkların düzenli ve büyük orduları da mevcuttu. Sun-Tzu, işte bu dönemde, Çin’in sekiz büyük krallığından biri olan Wu krallığında yaşamış. Sun-Tzu, Wu kralının emrinde general olarak görev yapmış ve krallığın zaferler kazanmasına ve topraklarının genişlemesine önemli katkılarda bulunarak ün kazanmış.

Sun-Tzu’nun yazdığı “Harp Sanatı” adlı eseri, yeryüzünde yazılmış en eski askeri eser. Sun-Tzu’nun harpte krallara ve generallere rehberlik edecek prensipleri derlemek maksadı ile kaleme aldığı bu eser tarih boyunca Çin ve Japon askeri düşünce sistemini etkilemiş. Bu kitabın Mao Tzse Tung’un teorilerinin ve Çin ordusunun doktrininin esasını teşkil ettiği de iddia ediliyor. Sun-Tzu’nun eseri, ilk defa 1772 yılında Fransızca’ya tercüme edilerek Batı’ya tanıtılmış. Günümüzde de Batı’da değerini koruyor ve ilgi çekmeye devam ediyor.

Sun-Tzu yazılarında moralin, lojistiğin ve istihbaratın önemini kavrayarak vurgulamış. Mükemmel bir planlamanın gerekli olduğu ve zaferin muharebeden önce kazanılması gerektiğine inanmış. Uzun zaman süren harplerin hiçbir devlete kazanç sağlamayacağını da iddia etmiş. Harpte zekanın, kurnazlığın ve dolaylı stratejilerin egemen olduğuna inanan Sun-Tzu’nun askeri liderlik konusundaki düşünceleri de değerini günümüzde koruyor. Tüm bu bilgi ve stratejileri günümüz iş dünyasına adapte ederek uygulamak mümkün.

Eğitimde hangi konuları işleyeceksiniz?

Bu atölye çalışmasında genel çerçeve olarak şu 13 ilke esas alınacak.

• Stratejilerin Planlanması, Tahmin ve Liderlik

• Kaynaklar ve rekabet faaliyetleri

• Rekabet stratejisi ve bilgelik
• Konumlanma, hedeflerin, güçlü ve zayıf yönlerin tahmini

• Fırsat, zamanlama ve yönetim yapısı

• Pazar durumlarının kontrolü ve iklim

• Çatışma yönetimi ve yüzleşmeden kaçınmak

• Esneklik ve adaptasyon

• Gözlem ve manevra

• Rekabet koşulları ve hataların nedenleri

• Rekabet koşulları ve taarruz, ittifak ve vizyon stratejisi

• Fırsatlar ve karar

• Akıl ve bilgi

Her bir stratejinin iş hayatında nasıl uygulanacağı konusunda, Sun Tzu’nun sözleri ve savaş sahnelerinden esinlenerek katılımcılar ile tartışmalar yapılarak ilerlenecek.

Powered by Openmedia