“İyi bir akademik geçmiş, başarıya doğrudan katkı sunar”

Sanction Trace Kurucusu Arda Gürata, BİLGİ’deki yüksek lisans eğitiminin ona kattıklarını, girişim yolculuğunu ve ilerideki hedefini bizlerle paylaştı.

1) Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1987 Ankara doğumluyum. Lisans eğitimimin sonuna kadar da Ankara’da yaşadım. 2010 yılında hukuk fakültesini bitirir bitirmez İstanbul’a taşındım ve yasal avukatlık stajımı burada başlattım. Farklı hukuk bürolarında deneyim kazandıktan sonra, 2013 yılında uluslararası enerji proje ve yatırımları yapan bir şirkette avukat olarak çalışmaya başladım. Orada hukuk müdürü olarak çalışmaya devam ediyorum.

2) BİLGİ’yi tercih etme sebebiniz neydi? Üniversite yılllarınız nasıl geçti, neler yaptınız?

Yüksek lisansta BİLGİ’li oldum. Hukuk fakültesinden sonra yüksek lisans yapmak istiyordum. Amacım hukuk eğitiminde dünya sıralamasında ilk onda yer bir üniversitede yer alan bir okulda master eğitimi almaktı ancak bunun için hem biraz daha deneyim kazanmak hem de Türkiye’de iyi eğitim veren bir okulda bir yüksek lisans yapmak istedim ve 2013 yılında Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans programına kaydoldum. Programın öğrencilere çok fazla ders sunarak seçim yapma şansı tanıması ve akademik kadro bu programı seçmemde büyük önem taşıdı. Yine MBA’den dersler almak istiyordum ve hukuk eğitimini bu derslerle desteklemek istiyordum ve ne kadar doğru bir tercih yaptığımı ilk dönemde anladım.

Dolayısı ile BİLGİ’deki yüksek lisans süreci benim için iş hayatımda yoğun olarak çalıştığım bir yandan da akademik başarı hedefleyerek yüksek not ortalaması yapmaya çalıştığım yorucu ama oldukça verimli bir dönemdi. Bazı hocalarla birebir çalışma fırsatı elde ettim. Gül Okutan Nilsson hocam hayatımda çok önemli yeri olan insanlardandır. Bana çok farklı kapılar açacak bir proje konusu ve proje danışmanlığı verdi. BİLGİ yüksek lisansın ardından London School of Economics and Political Science’in hukuk ve finans yüksek lisans programına kabul edilmemde çok önemli bir rolü oldu. Ders aldığım ve bazen almadığım bazen sadece kapısını tıklatıp girip sorular sorduğum hocaların hepsi alanlarında çok çok iyiler, yardımseverler ve sizle daime iletişime açıklar. Hala ne zaman bir konuda fikir danışmak istesem kendilerine ulaşmaktan çekinmem. O yüzden iyi ki bu programı seçmişim ve bu güzel hocalardan bir iki kelime öğrenebilmişim diyorum.

3) Girişiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz, nasıl bir deneyiminiz oldu?

Girişimcilik serüvenim 2018 yılının sonunda bir ihtiyacı görmem ve üzerinde araştırmalar yapmamla başladı. Fikirden prototip aşamasına geçtiğimizde Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (Kworks) FinTech hızlandırma programına kabul edildik ve çalışmalarımızı orada sürdürüyoruz. Aynı zamanda 2019’da TÜBİTAK’ın Tekno-girişim Sermayesi Hibe Programı’na başvurduk ve hibe almaya hak kazandık. Şu an Sanction Trace 5 kişilik ekibi ile uluslararası yaptırım izleme yazılım servisleri ile global çapta çözümler sunuyor. Bunun dışında yine regülasyon, uyum ve veri teknolojileri ile ilgili farklı proje ve yazılımlar üzerinde çalışıyoruz. Daha fazla tekil kullanıcıya hitap edebilecek başka bir mobil aplikasyonumuzu eylül ayında canlıya alacağız ve B2B dünyasından farklı olarak ceplere girerek daha görünür bir dünyada büyüyüp adımızı duyuracağız.

4) Girişimci olma yolculuğunuzda BİLGİ’nin size ne gibi katkıları oldu, nasıl kolaylıklar sağladı?

Girişimciliğin kolay olduğunu söylemek sanıyorum başarılı girişimcilere haksızlık olacaktır. Başarılı bir girişimcinin sahip olduğu yetenekler, çalışmaları, defalarca tekrarlanan denemeler, başarısızlıklar, pivotlar buzdağının görünmeyen kısmı. Ancak şunu kesin olarak söyleyebilirim ki, iyi bir akademik geçmişin her zaman girişimcinin ve girişimlerin başarısına doğrudan katkısı vardır. Her ne kadar aksi de örneklendirilebilirse de ben bütün akademik geçmişimin bana verdiği aletlerle dolu çantamla kendimi çok daha hazır ve rahat hissediyorum. BİLGİ’de yüksek lisans yaparken MBA’den aldığım dersleri hala unutamıyorum. Bir tanesi müzakere dersinde öğrendiklerim benim için çok önemli bir kapı gösterdi bana ve bunun üzerine gittim. Yine MBA’den aldığım birleşme ve devralmalar birbirini izleyen iki ders halinde iki dönem sürmüştü. İlk kısım güçlü bir teoriden oluşuyordu ancak ikinci kısım gerçekten çok ciddi emek ve zamanımızı alan bir simülasyondan meydana gelmişti. Sina Afra, Nevzat Aydın gibi isimlerin de içinde olduğu bir all-star mentor ekibi bize mentorluk etmişti. Öğrendiğim her şey aklımda ve her gün kullanıyorum… Umarım bu saydığım dersler hala vardır ve başka girişimci ve girişimci adayların da katkıda bulunur. Bütün bunların yanı sıra insan kaynağı konusunda da BİLGİ’ye güveniyoruz. BilgiTalent ile irtibat halindeyiz, daha geçen ay özgeçmiş havuzundan iletişime geçerek bir ekip arkadaşı kazandık. Bundan sonra kariyer günlerinde de aktif olacağız ve umarım ekibimizde daha çok BİLGİ’li arkadaşlarımız ile büyüteceğiz.

Powered by Openmedia