İstanbul Bilgi Üniversitesi 11 Ekim tarihinde Birleşik Krallık’ın Eski Başbakanlarından Tony Blair’i ağırladı. İş ve eğitim dünyasının önde gelen isimleri ile öğrencilerin hazır bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesine konferans veren Tony Blair konuşmasında, 21. Yüzyılda kültürel entegrasyonun ve medeniyetler ittifakının önemine değindi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi 11 Ekim 2011 tarihinde bir dönem dünya politika sahnesinin en önemli aktörlerinden biri olan ve halen dünyanın en aranan konuşmacılarından olan Birleşik Krallığın eski Başbakanı Tony Blair’i ağırladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevvelli Heyeti ile birlikte Enerji Müzesi’ni gezen Blair’e, eşi Cherie Blair de eşlik etti. Blair, aralarında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Sözen, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri, mezunları, akademisyenleri ile iş dünyasından önemli konukların katıldığı yaklaşık 300 davetliye seslendi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, sözlerine Tony Blair’e teşekkür ederek başladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Türkiye’deki eğitim hayatına yaptığı katkıya dikkat çeken Sanver, Laureate International Universities ağı sayesinde BİLGİ bünyesinde dünya liderlerini ağırlamaya ve onların vizyonlarını öğrencilerine sunmaya devam ettiklerini vurguladı. Sanver konuşmasında iktidarı sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine verdiği destekten dolayı Blair’e ayrıca teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Sanver’den sonra kürsüye gelen Tony Blair ise konuşmasına Türkiye’nin dünyada değişen rolüne ve mükemmel ekonomik potansiyeline vurgu yaparak başladı. Bugün içinde yaşadığımız dünyanın değişen dinamiklerine dikkat çeken Blair, sözlerine şöyle devam etti: ”Bugün içinde yaşadığımız dünya, insanları birbirine çok daha fazla yaklaştığı bir dünya. En önemli soru şu: kültürel entegrasyonu bir tehdit, bizi endişelendiren, kendi kimliğimizi kaybettiren bir şey olarak mı görüyoruz, yoksa çeşitlilik ve toplumu zenginleştiren ve kuvvetlendiren bir öge olarak mı? Çağımızın en önemli meselesi bu. 21.yüzyıl, 20’inci yüzyıla egemen olan temel siyasi ideolojilerin çatışmasına sahne olmayacak gibi görünüyor; ancak kültürel ve dini ideolojilerden kaynaklanan bir çatışmaya sahne olabilir. Bu nedenle medeniyetler ittifakı kavramı son derece önemli.”
Tony Blair, konuşmasının sonunda İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri ve mezunları tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Konferansın ardından Tony Blair’e Paşabahçe’nin özel ürünlerinden “Şükreden Vazo” hediye edildi. Sükreden Vazo, pek çok mucizenin bir araya geldiği Aşure gününü yani 10 Muharremi sembolize eder ve birlikte yaşamın mucizevi huzurunu anlatmak üzere tasarlanmıştır. El imalatı camdan üretilen Şükreden Vazo’nun vitray performansındaki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile özel cam boyası kullanılarak dekorlanmıştır.
Her yıl dünya sahnesinde dönüm noktalarına imza atan önemli isimleri ağırlamaya devam eden ve Laureate International Universities ağının en önemli üniversitelerinden olan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin açılışı ile paralel olarak BİLGİ’yi ziyaret eden Tony Blair, 1997 yılında yapılan seçimlerin ardından, henüz 43 yaşında Birleşik Krallık’ın Başbakanı oldu. Böylece Tony Blair, 1812’de Başbakan olan Lord Liverpool’un ardından “En Genç Başbakan” unvanını taşıyan ikinci isim oldu. Üç dönem üst üste Başbakanlık koltuğunda oturan Blair, 27 Haziran 2007’de her görevini dönemin Maliye Bakanı Gordon Brown’a devretti.