Dostluk hayallerinin kesişim noktası: Design.CO

Günlük kullanım alanlarımızı rafine, özgün ve fonksiyonel tasarımları çeşitli yapım teknikleri kullanarak kişiselleştiren, özgünleştiren bir marka; Design.CO. Markanın yaratıcıları, mezunlarımızdan Kübra Karahan ve Dilara Rzazade…

Design.CO, Kübra ve Dilara’nın ‘dostluk hayalleri’in kesişim noktası oldu. Henüz öğrenciyken kurdukları hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorlar şimdilerde. Genç yeteneklerle BİLGİ’li olmayı ve markaları Design.CO’yu konuştuk. Önce BİLGİ ile başlayalım.

Kaç mezunusunuz, hangi bölüm?
Kübra Karahan: 2016 Haziranda Mimarlık Bölümünden Onur Öğrencisi olarak mezun oldum. Dilara Rzazade: 2017 yılında mezun oldum. Mimarlık Bölümü öğrencisiyim.

BİLGİ ile yollarınız nasıl kesişti; en başından beri hayal ettiğiniz bir bölüm müydü?
K: İlk olarak; başka bölümler tercih etsek de bir arkadaşımın BİLGİ’den bahsetmesi üzerine araştırmaya karar verdim ve kampüsü gezdim. Fakülteyi gezmek için binaya girdiğimizde çok sevdiğim, üniversitemizin değerli hocalarından Yrd. Doç. Dr. Emre ALTÜRK ile karşılaştım. Çok kısa ve açık bir şekilde BİLGİ’yi tercih edersem neler kazanacağımdan bahsetti. Bunun üzerine Antalya’da ki tanıtım ofisinde Bölge Müdürü Haluk BİLAL Beyden aldığım tüm bilgiler doğrultusunda sadece öğrenci iken değil mezun olduktan sonrada öğrencisine değer katan ve destek olan bir üniversite olduğuna ikna oldum. D: Lise hayatı bittikten sonra ne olmak istediğime değil de nasıl bir işle hayatıma devam etmek istediğimi biliyordum sadece. Bir mimar olmaktan çok tasarımcı olmayı arzuluyordum açıkçası. BİLGİ ile de üniversite araştırmalarım sonucu tanıştım. Mimarlık fakültesinin yeni açılması fakat buna rağmen mimarlık eğitimindeki farklılığının ve başarısının büyük bir ün kazanması, birçok okuldan kabul görmeme rağmen (YÖS öğrencilerin şansı) BİLGİ’yi seçmeme vesile oldu.

Markanızdan bahsedecek olursak; Design.CO. Ne zaman kuruldu ve proje nasıl hayata geçti?
Design.CO çok yeni kurulmuş fakat çok uzun zamandır gerçekleşmeyi bekleyen bir projeydi. Öğrencilik hayatımızın sonlarına doğru kurduğumuz dostluk hayallerimizin de kesişim noktası oldu. Öğrenciliğimizden itibaren yeni, farklı, fonksiyonel ürünlere ve malzeme kavramlarına ilgimiz vardı. Kendimiz için tasarlayıp bir köşeye attığımız ürünler bir araya gelerek şuan ki Design.CO ürün yelpazesini oluşturdu. Daha önceden yapmış olduğumuz işlerden edindiğimiz deneyimler ve tasarladığımız ürünlerin beğenilmesi bizi cesaretlendirdi. Deneysel bir üretim süreci başladı

Design.CO neler yapar, ne gibi hizmetler sunar?
Design.CO günlük kullanım alanlarımızı rafine, özgün ve fonksiyonel tasarımları çeşitli yapım teknikleri kullanarak kişiselleştiren, özgünleştiren bir markadır. Malzemelerin tasarımları, tasarımlarında malzemeleri ön plana çıkardığı mutualist dengeyi sağlamaya çalışan Design.CO ürünleri mekânsal ölçütler düşünülerek tasarlanmış olsa da farklı fonksiyonel seçenekleri ile yerinde tutamayacağınız hatta tutmak istemeyeceğiniz dinamiğe ve özgün kişiliklere sahip ürünlerdir. Şuan için dekoratif ve fonksiyonel ürünlerin bulunduğu Design.CO tasarım ve üretim aşamasında olan mobilya, tekstil, dekoratif yapı malzemeleri gibi birçok farklı alanda hizmet vermeye hazırlanıyor.

Design.CO’dan önce ne gibi çalışmalar yapardınız? Kariyer basamaklarınızı tırmanırken hangi iş tanımlarında görev aldınız?
K: Design.CO’dan önce okulumuzun zorunlu stajlarını yaparken bulunduğum ofislerde part-time olarak çalıştım. Öğrenciyken fakültemizin ve farklı mimari kuruluşların düzenlediği yarışmalarda ödüller aldım. Daha sonra dünya çapında başarıları ve projeleri ile tanınmış Mim. Zaha HADİD ile Londra ofisinde 7 sene ‘’ Lead Architect ’’ pozisyonunda başarılı projelere imza atmış, eğitimini kendisini kanıtlamış Architectural Association AADRL bölümünde taçlandıran, ülkemizin yakın gelecekteki en gözde yapısı olması beklenen; Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi yarışmasını kazanarak İstanbul’da bulunan mimari ofisinde uygulamaya geçirmiş, sayısız başarıları ve yenilikçi projelerin sahibi aynı zamanda okulumuzun değerli hocalarından Y. Mim. Melike ALTINIŞIK’ın ofisi; Y.Mim. Melike ALTINIŞIK Architects’de mimar pozisyonunda çalıştım. BİLGİ’nin bana getirdiği en büyük şanslardan birisi olan bu çalışma ortamına uzanan yolculuğum daha mezun bile değilken, bitirme projemin sunumunda Melike Hanım’ın ofisine davet etmesiyle başladı. Melike ALTINIŞIK ile beraber çalışmak çok yoğun çalışma saatleri, yüksek özveri gereklilikleri olan ama her küçük detaydan alınacak birçok şeyin olduğu bir okul gibiydi. Mimari yarışmalara katılmak, uygulama projesi çizmek, farklı disiplinler ile koordine çalışmak, mobilya tasarlamak gibi en küçük ayrıntıdan başlayarak tasarımı bütün detaylarıyla ele alan bir ofiste çalışmak ilk iş tecrübem için Melike ALTINIŞIK’ın ve BİLGİ’nin bana altın tepside sunduğu bir imkandı.

Dilara Rzazade: Her şeye bir merakım vardır benim. Nasıl yapılıyor? Ben yapabilir miyim? Malzemesi ne? Üretim tekniği nasıl? Bu ürünü nasıl geliştirebilirim? Bu sorular hep tekrar etmek üzere aklımın bir köşesindelerdir. Bu nedenle de küçüklüğümden beri hep bir üretim içerisindeydim. Dönem dönem farklı hobiler edinirken buldum kendimi ki halada devam etmekte. Takı tasarımı, örgü, dikiş, resim aklınıza gelebilecek her şey. Mimarlık son sınıfta da keçe çanta tasarımına başladım. Zaman içerisinde arkadaşlarım ve hocalarım tarafından ilgi duyulmaya başlayınca da frizzly.design adında bir tasarım sayfası oluşturdum. Daha sonrada Kübra ile beraber bitmek bilmeyen üretim duygusuyla Design. CO’nun temellerini attık. Şuan bir yandan Design.CO’yu geliştirmek bir yandan da tasarım sayfamı geliştirmekle uğraşıyorum.

Okula dönecek olursak… Nasıl bir öğrenciydiniz?
Kübra Karahan:Mimarlık okuyan bir öğrenci için cevabı asla net olamayacak bir soru. Sürekli olarak çalışmanız ve kendinizi geliştirmeniz gereken bir bölüm. Benimde öğrencilik hayatım tam olarak dalgalı kur gibiydi. İnişli çıkışlı, her seviyeyi gören bir grafiği vardı. Çoğu mimarlık öğrencisinde olduğu gibi tecrübeleri üst üste koyarak yavaş ama yükselen ivmeye sahip öğrencilik hayatım son senesinde kendi zirvesini yaptı diyebilirim. Genel çerçevede başarılı bir öğrenciydim fakat geriye dönsem; kendimi daha az yormuş olmayı ve hayatı kaçırmadan okulumun bana sağladığı tüm güzelliklerinin – tadını çıkarmadım diyemem ama – daha çok tadını çıkarmayı dilerdim.

Dilara Rzazade: İrregular bir öğrencilik dönemi geçirdim. Mimarlık eğitimim boyunca tüm öğrenciler gibi bende iniş çıkışlar yaşadım öğrencilik döneminde yapmam gerekenlerden çok yapmak istediklerimle uğraşıyordum ki bunlar bahsettiğim gibi hobilerimdi.

BİLGİ’li girişimciler olarak, öğrencilere vereceğiniz en büyük tavsiye ne olurdu?
Çok yeni girişimciler olarak söyleyebileceğimiz çok büyük laflar yok ama doğru zamanı kollayarak size sunulan tüm imkanları küçük büyük ayırt etmeksizin bir araya getirirseniz yapamayacağınız hiç bir şey yoktur. Çünkü siz ‘’ BİLGİ’lisiniz ’’

Sizin için BİLGİ’li olmak ne demektir, okul yaşantınız ve eğitiminiz iş hayatınıza ne gibi katkılar sağladı?
Kübra Karahan: Benim için BİLGİ’li olmak hiç beklemediğiniz anda hayallerinize giden kapıların zaten sizin için açılmış olmasıdır. Tercihler yaparsınız, araştırırsınız ve küçük bir kıvılcım sizi BİLGİ’nin açtığı kapılardan geçerek başarıya ulaşırsınız. Dilara Rzazade: ‘’BİLGİ’yi tavsiye eder misin?’’ sorusuyla karşılaştığımda hiç düşünmeden ‘’Evet!’’ cevabını vermekteyim. Akademik kadronun araştırmacı bir eğitim ile bizlere çizdikleri yollarda başarı bize erken geldi diyebilirim. Belli kalıpları olmayan, her daim ufkumuzu genişleten, araştırmaya teşvik eden, eğitimimiz ve eğitmenlerimiz içimizdeki tasarımcı ruhunu hep kamçılamıştır.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Bundan sonraki hedefimiz; Design.CO’yu özgün ve fonksiyonel ürün arayışı içinde olan herkes ile tanıştırmak, halihazırda olan yurt dışı bağlantılarımızı güçlendirerek gelecek planlarımızda var olan mimari ve iç mimari proje hizmeti vermek istediğimiz ofis ile birleştirmek.

Powered by Openmedia