HABERCİLER: Ezilenlerin haberlerini yapıyor

Can Özelgün / Uluslararası İlişkiler 2004 / Newsweek Türkiye Muhabir

Newsweek Türkiye muhabirlerinden Can Özelgün; haber konularını eşcinseller, kadınlar, kürtler gibi toplumun ezilen kesimlerinden seçiyor.

Üniversitede okurken aklında hiç gazetecilik yoktur Can’ın… Mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bölümü’nde yüksek lisans yapar. Bir süre, ekonomik olarak geri kalmış bölgelere okullar kuran TEGV’de gönüllü satranç ve İngilizce öğretmenliği yapar. Bu öğretmenlik deneyimi onun için çok yararlı olur. Öğrenmek ve öğretmek arasındaki farkı gördüğünü söyleyen Can, bu dönem bilmenin yetmediğini öğretmek için farklı bir dil kullanmak gerektiğini görür. Çocukların sticker gibi çok küçük şeylerle mutlu olabildiğine bir kez daha şahit olur ve en önemlisi de çocuklardaki öğrenme azmi onu umutlandırır.

Yüksek lisans yaparken Mim Sanat Merkezi’nde Mario Levi’nin hocalığını yaptığı “Yaratıcı Yazı Kursu”na devam eden Can, bu kursta dilin kendine has bir dünyasının olduğunu gördüğünü vurguluyor. 2007 yılı Ağustos ayında askere giden Can, 2008 yılı Ocak ayına kadar Diyarbakır’da vatani görevini yerine getirir. Bir aylık acemi eğitiminden sonra subay, astsubay ve uzman çavuşlara ve onların yakınlarına eğitim veren “Aile Destek Birimi”ne öğretmen olarak seçilir ve askerde de beş ay boyunca İngilizce ve satranç eğitimi verir.

Ezilenler için haber yapıyor

Askerlik dönüşünden bir süre sonra hem gazetecilikle hem de Newsweek Türkiye dergisi ile tanışan Can Özelgün, tesadüfen girdiği bu meslek sayesinde aldığı eğitimi pratiğe yansıtma fırsatı bulduğunu belirtiyor. Bilgi’deki bir hocası sayesinde Newsweek Türkiye dergisinin kurulduğundan haberdar olan Can, 2008 yılı Haziran ayında bu dergide çalışmaya başlar. “Haberlerimi yaparken uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimine dair aldığım bilgileri haberlerime yedirme fırsatım oluyor. İşin teorik boyutunu bilmek pratiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Daha da önemlisi Türkiye dış politikasını ve iç siyasetini diğer ülkelerle kıyaslamak fırsatını veriyor” diyen Can, şu an Newsweek Türkiye dergisinde telifli muhabir olarak çalışıyor. İngilizce’den Türkçe’ye çeviri ve haber yapıyor. Konularını daha çok Kürt sorunu, eşcinseller ve kadın haklarından seçiyor. Bir başka deyişle ezilenlere dair haberler önerdiğini dile getiren Can, gazeteciliği şu an dergi bünyesinde yer almayan Kürşad Hakan Oğuz’dan öğrendiğini vurguluyor.

İdealindeki gazetecilikle şu anda yaptığı gazeteciliğin birbiriyle örtüştüğünü söyleyen Can, “Newsweek Türkiye’de ifade özgürlüğü bulunuyor. Kendi içinde tutarlı olduğunuz sürece istediğiniz fikir ve görüşleri dillendirebilirsiniz. Newsweek Türkiye dergisinde edilgen cümlelere yer yok. Mesela iddialara göre ve benzeriyle başlayanlara. Kim iddia ediyor ve bu iddiasını nerede dile getiriyor bunun söylenmesi gerek. Bence bu gazeteciliğin çok önemli bir unsuru. Ayrıca yaptığımız haberlerde bir tartışmanın ya da konunun bütün taraflarına yer veriyoruz. Bunun da hakkaniyet dolayısıyla sağlıklı bir tartışma açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum” diyor.

Eski Aktüel ekibiyle çalışmak keyifli

Şu andaki derginin ekibinin büyük çoğunluğunun eksi Aktüel ekibi olduğu söyleyen Can, birbirlerini tanıyan, birlikte çalışan insanlardan oluşan böyle bir ekipte tam bir arkadaş ortamı olduğunu, kendisinin de bu yapının içine eklemlendiğini, böyle bir ortamın iş yükünü hafiflettiğini belirtiyor. Gazeteciliğin internet ortamına doğru kaydığını düşünen Can, orta ve uzun vadede yazılı basının yerini dijitalin alacağını düşünmese de Kindle gibi elektronik kitap görüntüleyicilerinin ve bazı gazetelerin web sitelerini paralı hale getirmesinin bu süreci hızlandırdığı kanaatinde. Bu koşullar altında Türkiye’deki gazete ve dergilerin internet altyapısına daha fazla destek vermesi gerektiğini söyleyen Can, internet departmanlarına daha fazla sayıda IT personeli almaları gazetelerin yararına olacağı düşüncesinde.

Gazetecilik dışında çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de çalışıyor Can. Bu projelerden biri de bekaretle ilgili. Can kendini tanımasına ve dolayısıyla şekillendirmesine yardım eden en önemli insanlardan Melisa Üneri ile haber için gittiği Alanya’da tanışır. Bugün kardeşi gibi sevdiği Melisa Üneri’nin üzerinde çalıştığı bekâret kavramının evrimini konu alan, İstanbul odaklı bir yarı belgesel projeye yardım ediyor. Yarı İspanyol yarı Arjantinli arkadaşı Lucas Farioli Barbieri’nin çektiği Türkiye’de din, siyaset ve ordu üçgeninde geçen bir belgesel çalışmasında da yer alıyor.

Can’ın gazetecilikle ilgili hedeflerinin başında Newsweek Türkiye’de yükselmek geliyor. Gazetecilik dışındaki hedeflerinde yine sosyal sorumlulukla ilgili çalışmalar yer alıyor. İleride bir sivil toplum örgütünde yine öğretmenlik yapmak istiyor. Çünkü çocuklarla uğraşmaktan çok keyif alıyor.

Eski gazeteci Cengiz Tünay’ın başını çektiği “Kardeşini Seç” adındaki bir sosyal dayanışma projesinden arkadaşı sayesinde haberdar olan Can, bu projede de çalışıyor. Proje kapsamında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden Eyüp Memiş (12) ile iki yıldan fazla bir süredir kardeşlik ediyor. Onunla mektuplaşıyor, ihtiyaç duyduklarını elinden geldiğince Bismil’e göndermeye çalışıyor. Tüm bu projeler ve sosyal faaliyetler dışında santraç oynamayı, şiir okumayı, metal müzik dinlemeyi ve bilgisayar oyunları oynamayı seviyor.

Powered by Openmedia