“Ortak Gelecek” çatısı inşa ediyor

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2008 yılında mezun olan Baybars Örsek, yüksek lisans ve doktorasını tamamlarken, öğrencilikten bir adım daha ileriye giderek BİLGİ profesyonelleri arasındaki yerini almış. İki yıl boyunca BİLGİ’de idari pozisyonlarda görev yapan Örsek, sosyal konulara daha çok zaman ayırabilmek için Ortak Gelecek için Diyalog Derneği’nin kurucularından olmuş. 

BİLGİ’nin, kurulduğu günden bu yana farklı düşüncelerin kendini ifade edebildiği özgürlükçü bir yapıyı benimsediğini ve öğrenci merkezli olduğunu söyleyen Örsek, “BİLGİ, öğrencilerine sunduğu ifade özgürlüğüyle geleceğin liderleri için her zaman ev sahibi olmuştur ve olmaya devam edecektir” diyor.

 

Öğrencileri, çalışanları ve mezunlarıyla BİLGİ’yi bir aile olarak gören Örsek, BİLGİ mezunu olmayı şu ifadelerle anlatıyor: “BİLGİ mezunu olmak, hayatın farklı alanlarında başarı hikâyelerinin peşinden giden ve bir hedefi her zaman daha yukarıya taşımayı kedisine ilke edinen bir ailenin parçası olmak anlamına geliyor. Sadece bir etiket olmakla kalmayan, girişimcilik ve liderlik özellikleriyle öne çıkan BİLGİ’li olmak kavramı her geçen gün biraz daha yükseliyor.”

 

“Gençlerin katılımcılığını artırabilmek için sivil toplumda yer aldım”

İş dünyasından siyasete, medyadan kamuya kadar birçok alanda daha iyiye ulaşmak için mücadele etmenin mümkün olduğunu belirten Örsek, sivil toplumla beraber ortak idealler doğrultusunda paylaşımcı bir şekilde mücadele etmek gerektiğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Özellikle gençlerin katılımcılığını artırabilmek adına sivil toplumda yer almaya karar verdim.”

 

Bir arada yaşam ve ortak gelecek idealinde çalışmalar gerçekleştiriyor

Yöneticilerinden olduğu Ortak Gelecek için Diyalog Derneği’nde sürdürülebilirlik esaslı çalışmalar yürüten Örsek, “Derneğin, Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce gönüllüsü ve üyesi ile bir arada yaşam ve ‘Ortak Gelecek’ idealinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda 2014 yazından bu yana Türkiye’nin ilk ve tek siyasi hakikat (fact-checking) platformu olan Doğruluk Payı ile siyasetten doğruluk talep eden bir topluluk oluşturuyoruz.”

 

“Yeni yüzler öne çıkacak”

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan büyük değişimlerin özellikle gençler üzerinde etkili olduğunu ifade eden Örsek, gençlerin daha katılımcı ve haklarına sahip çıkan bir konuma geldiğini söylüyor. Holdingleşmiş sivil toplum kuruluşlarının hantallaşmış yapılarıyla, her geçen gün sayıları ve etkileri artan yeni nesil sivil toplum yapılanmaları karşısında zorlandıklarını gözlemleyen Örsek, “Yaratıcılık ve girişimciliğin demokratikleşmesiyle birlikte haklar ve sorunlar temelli yeni yapıların Türkiye’de güçlü ve katılımcı bir sivil toplumu hâkim kılacağını ve yeni yüzlerin Türkiye’de artık daha çok öne çıkacağını düşünüyorum” diyorç

 

Sosyalliği çalışkanlığından önde giden Örsek, aktif bir öğrencilik hayatı geçirenlerden… O yıllara dair en çok özlediği şey ise, final dönemi öncesinde arkadaşlarıyla birlikte kütüphaneyi işgal edercesine çalıştığı anlar…

 

Amansız bir teknoloji düşkünü

Amansız bir teknoloji düşkünü olan Örsek, yeni çıkan ürünleri deneyerek bu ürünlerin potansiyelleri üzerine heyecanla kafa yoruyor. Dünyada gittikçe yaygınlaşan DIY (Do it Yourself / Kendin Yap) modüllerini uyguluyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Özellikle teknolojinin sosyal fayda için kullanılabildiği buluşları incelemeye ve öğrenmeye çalışıyor. Son bir kaç yıldır amatör yelkencilikle de uğraşan Örsek, kendisine “Bir gün dünya turuna çıkabilecek seviyeye gelebilecek miyim” sorusunu soruyor.

 

Üniversitedeki favori mekânınız neresiydi?

Kuştepe Spor Salonu

 

Favori hocanız kimdi?

Prof. Dr. İlter Turan

 

En son hangi kitabı okudunuz?

Ya Sefalet ya Özgürlük – Doç. Dr. Selçuk Şirin

 

En son hangi filmi izlediniz?

The Martian

 

En son hangi şehre gittiniz?

Napoli& Roma

Powered by Openmedia