Uzaktan ve esnek çalışmaya alışık olmayan birçok şirket dijitalleşmeye başlayacak

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan EY MENA Advisory Direktörü Serkan Memişoğlu, Koronavirüs sürecinin ülkesinde nasıl geliştiğini, alınan önlemleri ve kişisel hayatına nasıl yansıdığını bizlere aktardı.

Koronavirüs sebebiyle yaşadığınız ülke ne gibi önlemler aldı, nasıl değişiklikler yaşandı?

Birleşik Arap Emirlikleri ilk günden itibaren konuyla ilgili olarak gerekli tüm önlemleri aldı. Mart ayı başında okullar tatil edildi. Çok sayıda test yapılmaya başlandı ki anladigim kadariyla bu süreçteki en başarılı ülkeleri diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerden birisi de bu. Kişi başına düşen test oranında ulkenin dünyada ilk sırada olması hastalığın yayılmasını kontrol altina alan etkenlerden biri oldugunu dusunuyorum. Mart ayi basinda yurt dışı seyahatinden dondugumde uçaktaki tüm yolcular olarak öncelikle teste tabi tutulduk ve daha sonrasinda ülkeye girişimize izin verildi. Basta kamu kurumlari olmak üzere özel sektör de çalışanlarını hızlı bir şekilde uzaktan calisma modeline adapte etti. Özellikle devlet kurumları, telekom şirketleri ve bankalar olası tüm olumsuz etkiler için yardım paketlerini hızlıca devreye soktu. Daha sonraki aşamalarda yurt dışı seyahatin kısıtlanması, AVM’lerin ve halka açık birçok alanın kapatılması, akşam gerçekleştirilen sokağa çıkma yasakları ve en son olarak da 24 saat süreli sokağa çıkma yasakları ile Birleşik Arap Emirlikleri bu süreç içerisinde en az vaka sayısına sahip ülkelerden biri haline geldi ve virüsün yayılması kontrol altına alındı.

Koronavirüs için yapılan değişikliklere uyum süreciniz ne durumda? Aile hayatınızda ne tür değişiklikler yaşanıyor?

Şu anda ihtiyaçlarımızın çoğunu çevrimiçi alışveriş olarak gerçekleştiriyoruz, zorunlu olmadıkça evden çıkmıyoruz. Tabii bu süreçte ister istemez dezenfeksiyon takıntısı gelişti. İş yerim de yaklaşık 4 haftadır tamamen evden çalışma modeline geçmiş durumda. 4 yaşındaki büyük oğlumuzun okulu kapalı olduğu evimizin büyük kısmı onun oyun alanına dönmüş vaziyette. Yurt dışında olduğumuz için ailemiz ve arkadaşlarımızla zaten uzun zamandır iletişimimizi görüntülü konuşma ile sağlıyorduk, şimdi Birleşik Arap Emirlikleri içindeki arkadaşlarımız da bu grubun içerisine katıldı. Aslında ailece beklediğimden daha hızlı adapte olduk diyebilirim, şu an için sorunsuz devam ediyor ve bu sürecin geçmesini bekliyoruz.

Koronavirüs iş yaşamında nasıl zorunlu değişiklikler getirdi, iş yaşamınıza yansımalarından bahsedebilir misiniz?

İş yaşamı olarak biz pek zorlanmadık, uzaktan çalışma ile ilgili olarak altyapımız zaten olduğu ve kültürel olarak da işimizin bir kısmını bu şekilde zaten yürütmekte olduğumuz için geçişimiz hızlı ve sorunsuz oldu diyebilirim. Şu anda projem başka bir ülkede; 4 farklı ülkede yaşayan ekip arkadaşlarımla ve müşterimizin de hızlı adaptasyonu sayesinde sorunsuz olarak işimizi sürdürüyoruz. Bu süreç uzaktan ve esnek çalışmaya alışık olmayan birçok şirketin de günümüz şartlarına adaptasyonunu ve dijitalleşmesini hızlandıracak diye düşünüyorum.

Koronavirüs için kişisel olarak ne gibi önlemler aldınız?

Mumkun oldugu kadar saglik uzmanlarının önerilerini yerine getiriyorum, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyorum ve sosyal mesafeyi koruyorum. Dışarıda maske ve eldiven kullanıyorum. Günlük olarak daha güçlü bir bağışıklık sistemi için C ve D vitaminlerini almaya özen gösteriyorum. 

Powered by Openmedia