Problemleri çözmek için psikodramayı kullanıyor

Esin Nur Akyıldız / Psikoloji 2002 / Değişim Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi Klinik Psikoloğu

Yaklaşık 10 yıldır çalıştığı merkezde, teatral yeteneklerini kullanarak terapiler yapıyor. Yakında grup terapisi yapılacak bir merkez açacak olan Esin bir de huzurevi açmayı hedefliyor.

Çocukluğundan itibaren insanları gözlemleyip, anlamaya çalışan, her daim beklenti ve ihtiyaçları görebilen bir yapıya sahip olan Esin, bu durumu daha profesyonel bir platformda ve doğru şekilde icra etmenin yolunun, psikolog olmaktan geçtiğini fark eder. Ortaokul ve lise yıllıklarında sınıf arkadaşlarının “Geleceğin başarılı psikologlarından Esin Nur Akyıldız’a başarılar dileriz” temennileri Esin’in meslek hedefinin daha da pekişmesine neden olur.

Üniversitenin ilk yıllarında klinik alanda hangi yaş grubuyla ve kimlerle çalışacağına emin olamayan Esin, hocası Levent Kuey sayesinde; İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde “Cinsel İşlev Bozukluğu” üzerine eğitim veren ve grup terapilerini yöneten psikolog Arsalus Kayır ile tanışma fırsatı bulur. Kayır’ın liderliğini yapıp yönettiği gruplara asistanlık yapma şansı yakalar ve böylelikle ‘cinsel işlev bozukluğu’ konusunda uzmanlaşır. Yine hocası Ayten Zara Page sayesinde Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde hem çeşitli alanlarda eğitim alma hem de çalışma fırsatı yakalar. Burada edindiği tecrübeyle; anne ve baba iyileştirilmeden çocuğun limitli iyileşebileceği realitesiyle, çocuklarla çalışmamaya karar verir.

Disiplinli staj çalışmaları, iş teklifi getirdi

Üçüncü sınıf bitince, staj yapmak ve klinik alanda hasta görebilmek için İstinye Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde Uzman Doktor Hüsamettin Güldoğan’la çalışmaya başlayan Esin, burada gösterdiği disiplinli ve başarılı çalışmalar sayesinde 10 yıldır çalıştığı merkezle tanışır. Çünkü Psikiyatri Uzmanı Hüsamettin Güldoğan, üniversiteden mezun olan Esin’e kendi özel kliniği Değişim Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi’nde çalışmayı teklif eder.

BİLGİ’nin psikoloji bölümünden ve minor olarak müzik bölümünden mezun olduktan sonra, Marmara Üniversitesi Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Yüksek Lisansı’na ve Değişim Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi’nde çalışmaya başlayan Esin, aynı yıl şu an grup terapisine yönelmesine neden olan, Zerka Moreno Enstitüsü tarafından verilen psikodrama terapistliği eğitimi sürecine girer. Yüksek lisans bittikten sonra, o dönem aşık olduğu erkek arkadaşı ile bir hayat kurmak için Amerika’ya giden Esin bir süre sonra boşanarak Türkiye’ye geri döner ve kaldığı yerden hayatıma devam eder.

Terapilerinde psikodramayı kullanıyor

Yaklaşık 10 seneden beri klinik psikoloğu ve psiko-terapist olarak çalıştığı Değişim Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi’nde; ergenler ve yetişkinlere bireysel terapi desteği veren Esin, burada cinsel işlev bozukluğu, onkoloji hastalarının hayatta kalma mücadeleleri gibi önemli konu başlıklarının dışında yetişkin ve ergenleri ilgilendiren her türlü psikolojik sorunlarla ilgileniyor. Bu problemleri çözerken aldığı eğitimlere psikodramayı (tiyatrel terapi) da katarak orjinal ve farklı bir renk yakalamayı hedefliyor. Şu sıralar, Türkiye ve dünyada var olan gelişmeleri yakından takip eden biri olarak aktif olan spor hayatıyla terapiyi birleştirerek yeni bir projeyi eyleme geçirme aşamasında olduğunu söyleyen Esin, öfke yönetimiyle baş edebilmek adına ergenler ve yetişkinlerle yaptığı bireysel ve grup psikoterapi sürecinin içine ek olarak, dövüş sporlarından oluşan bir ek program ilave etmeye başladığını belirtiyor.

Grup terapisinin faydalarına çok inandığı için ‘ENATHERAPIA’yı danışanların hizmetine sunmaya karar veren Esin, bu sayede insanların ödeme zorluğu çekmeden terapi ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak bir hizmet vermeye başlayacak. Çok yakında açmayı planladığı bu merkezin isminin, kendi isminin baş harfleri ile Therapia olan Tarabya’nın birleşiminden oluştuğunu söyleyen Esin’in hedefi burayı insanların faydalanabileceği bir merkez haline dönüştürebilmek.

Esin’in gelecek hedefleri arasında bir de Huzurevi Projesi’ni hayata geçirmek var. ‘ENATHERAPIA; YENİ BEYAZ EVİNİZ’ ismiyle açacağı huzurevlerinden sadece parası olanlar kalmayacak onun için bu projeden herkesin yararlanabileceği bir alt yapı oluşturmak niyetinde. Esin’in hayatının çok büyük bir kısmı iş yerinde geçse de spordan vazgeçemiyor. Her tür sporu yapmaya çalışan Esin’in kısa bir süre önce tanıştığı rüzgar sörfü en çok zevk aldığı sporlardan biri oldu.

Powered by Openmedia