Çocuklar nerede Asuman orada

Asuman Güner / Psikoloji 2003 / Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi – Nöron Sağlık Danışmanlık Merkezi Uzman Psikoloğu

Çocuk ve genç psikolojisi üzerine anaokulundan hapishaneye değişik alanlarda çalışarak uzmanlaştı. Bugün hem üniversitede öğrencilere ders veriyor hem de uzman psikolog olarak çeşitli projelere süpervizörük yapıyor.

Daha 16 yaşındayken BİLGİ’de Halkla İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimine başlayan Asuman, hazırlık okuduktan sonra devam ettiği birinci sınıfta seçmeli olarak Psikolojiye Giriş dersini alır. Bu ders diğer dersler arasında ona keyif veren tek derstir. Yılsonunda bölüm değiştirmek istediğine karar verir ve Psikoloji Bölümü’ne geçer. BİLGİ’de çalışan öğrenci statüsünde çalışan Asuman, bir yaz tatilinde Honda Motosiklet Türkiye’de bir ay staj yapar.

Mezun olduktan birkaç ay sonra ilk iş deneyimini, özel eğitim alanında çalışan bir rehabilitasyon merkezinde yaşar. Burada özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar ve onların aileleri ile çalışan Asuman, Şubat 2005’te o dönem BİLGİ’de yeni açılacak olan Kariyer Merkezinde “kariyer danışmanı” olarak göreve başlar. Kariyer Merkezi’nde öğrencilere kariyer planları konusunda danışmanlık yapan, çeşitli testler uygulayan, seminerler veren, kariyer günleri düzenleyen ve bu alanlarda yayınlar hazırlayan Asuman, yaklaşık iki yıl Dolapdere Kampusu’nda kariyer danışmanlığı görevini yürütür.

Suça sürüklenen gençlerle çalıştı

2007 yılında suça sürüklenen ve risk altındaki çocuklara yönelik çalışmalar yürüten Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nda (TCYOV) çalışmaya başlayan Asuman, Gençlik Merkezi’nin sorumlusu olarak 12-18 yaş grubu suça sürüklenmiş ya da risk altındaki çocuklar ve gençlerle çalışır. Burada, Bayrampaşa Çocuk Tutukevi’nde Toplum Gönüllüleri Vakfı ile ortaklaşa yürütülen ‘Aynı Gökyüzüne Bakıyoruz Projesi’nin proje danışmanlığını yürüten Asuman, her hafta iki gün Bayrampaşa Cezaevi’ne gider. Bu arada üniversiteden mezun olduktan birkaç yıl sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başladığı ‘Yönetim ve Çalışma Psikolojisi’ yüksek lisans programını tamamlar. Daha sonra Neş’e Erberk Joyfullhouse Anaokulu Ataşehir Şubesi’nde okul psikologu olarak yarı-zamanlı çalışmaya başlar. Burada, 2-6 yaş grubu çocukların gözlem ve değerlendirmeleri, aile danışmanlığı, anne/babalara yönelik seminerler vermek görevlerini yürütür. Bir yandan anaokuluna devam ederken bir yandan da Universal Hospital Kadıköy’de psikolog olarak (yarı zamanlı) çalışır.

İki yıldır, Nöron Sağlık Danışmanlık Merkezi’nde uzman psikolog olarak danışmanlık yapan Asuman, aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü’nde yarı zamanlı olarak, ‘Gestalt Psikoloji’, ‘Grupla Psikolojik Danışma’ ve ‘Grupla Psikolojik Danışma Uygulamaları’ dersleri veriyor.

Aldığı eğitimlerle kendini geliştiriyor

Mesleğiyle ilgili farklı alanlarda eğitim alan ve çeşitli alanlarda çalışma fırsatı yakalayan Asuman, BİLGİ’nin öğretim görevlilerinden Hanna Nita Scherler’in verdiği ve iki yıl süren ‘Gestalt Terapi’ eğitimi ile Kalamış Terapi İstanbul’da dört psikiyatr ve iki uzman psikolog tarafından verilen ve bir yıl süren Aile ve Çift Terapisi eğitimini tamamladı. Bunlar dışında pek çok eğitime, seminere ve kongreye katılarak; bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık konusunda uzmanlaştı.

Bugünlerde yeni bir proje üzerinde çalışan Asuman, ilköğretim öğrencilerine yönelik bu projeyi Eylül 2011’de başlatmayı planlıyor. Projenin süpervizörlüğünü yürütecek olan Asuman, projenin gönüllülerinin yani aktif çalışanlarının Yeditepe Üniversitesi PDR Bölümü son sınıf öğrencilerinin olacağını söylüyor. Asuman, “Bu projede 8-14 yaş grubu ilköğretim öğrencileriyle grup çalışmaları gerçekleştirilecek” diyor. Bir de Koç Üniversitesi’nin yürüttüğü ‘Minik Yürekler Projesi’ (KUMYÜP) ile ilgili çalışmalar yapan Asuman, bu projede de Ekim 2010’dan beri süpervizörlük yapıyor. Koç Üniversitesi öğrencilerinin haftada bir gün Bahçelievler Çocuk Esirgeme Kurumu’na giderek 2-6 yaş grubu çocuklarla ilgilendiği projede gönüllü üniversite öğrencileri ile süpervizyon toplantıları yapıyor.

Kariyerine psikolojik danışmanlık yaparak devam etmeyi düşünen Asuman, sosyal sorumluluk projelerinde de yer almayı ve akademik kariyerine devam etmeyi düşünüyor. Çalışma koşullarını yeniden düzenleyerek doktora programına başlamak istediğini söyleyen Asuman, iş dışında ailesi ve yakın çevreyle sosyalleşiyor. Düzenli yürüyüş yapan Asuman, İFSAK’tan mezun amatör bir fotoğrafçı olarak fotoğraf çekiyor. Fırsat buldukça, daha önce görmediği yerleri görmek için kültür turlarına katılıyor.

Powered by Openmedia