Üç kafadar Singapur’da yazılım şirketi kurdu

Vehbi Sinan Tunalıoğlu-İşletme/Bilgisayar Bilimleri-2004

Can Burak Çilingir-Bilgisayar Bilimleri-2005

Mehmet Fatih Köksal-Bilgisayar Bilimleri-2006

Portföy takibi, finansal risk analizi ve algoritmik trading’e kadar geniş bir yelpazede hizmet verecek bir ürün üzerinde çalışıyorlar.

Bu yıl Haziran ayında Singapur’da Telosoft adında bir yazılım şirketi kuran Sinan, Can ve Fatih’in yolları, BİLGİ’deki öğrencilik yıllarında kesişir. Üç arkadaş meslekte yaklaşık 10 yıl tecrübe edindikten sonra birlikte iş kurmaya karar verir. Yurtdışında şirket kurmaya nasıl karar verdiklerini anlatan Sinan: “Bizim işimiz verilerle ve iş süreçleriyle. Bilgi teknolojilerinin kullanıldığı her alanda çözüm üretebiliyoruz. Piyasada olan çözüm ihtiyaçlarını gözlemleyebildiğimizi, anlayabildiğimizi düşünüyoruz. Gerisi deli cesareti” diyor.

Uzakdoğu’nun finans sektörünün hakim olduğu bir piyasaya ve hızlı çözümlere aç bir coğrafya olduğunu düşünen Sinan, şirket olarak müşterilerin ne problemleri olduğunu anlamak ve bu problemlere uygun teknolojileri bulup bir araya getirmek ya da ilgili teknolojileri geliştirmek işiyle uğraştıklarını dile getiriyor.

Şirketin kurucularından olsa da şu an Ideal Wealth Management adlı şirketteki görevine devam eden Fatih ise veri analizi ve finans uygulamaları alanında yaklaşık beş yıllık tecrübeye sahip olduklarını söylüyor. Yeni bir şirket oldukları için şimdilik sadece kendilerini istihdam ettiklerini, fakat çok kısa zaman içinde müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ilk çalışanları işe almayı planladıklarını dile getiren Can, zaman zaman işlerinin bir kısmını arkadaşlarına ve eski öğrencilerine “outsource” ettiklerini belirtiyor.

Uzakdoğu ilgilerini çekiyor

Uzakdoğu’nun gerek kişisel gerekse de ticari nedenlerden dolayı hep ilgilerini çektiğini söyleyen Sinan, buraya Markafoni projesinden sonra yine benzer bir konsept olan Brandsfever projesi için geldiklerini daha sonra ise burada iş kurduklarını açıklıyor. Bugün Sinan ile Can Telesoft ismini verdikleri ekmek teknelerinde yönetici olarak çalışırken, Fatih şimdilik Ideal Wealth Management’deki iş geliştirme yöneticiliği görevine devam ediyor.

Eskiden bilgisayarlarla arasının pek olmadığını, okuldaki özellikle Chris ve Harald hocasının etkisinde kalarak bu alanı sevdiğini söyleyen Sinan, mezun olduktan sonra bilgisayar bilimleri alanında çalışmaya başlar. Bilgisayar bilimlerine ilgisinin tembellik nedeniyle başladığını söyleyen Fatih, “Daha çocukken, benden bir şey istendiğinde, işe başlamadan önce ‘ben bu işi nasıl yaparsam daha kolay hallederim’ diye düşünür dururdum. Bazen bu düşünme, işin kendisini yapmaktan bile daha uzun sürerdi. Ama aynı işi bir kez daha istediklerinde hali hazırda bulunmuş çözüm işimi kolaylaştırırdı. Devamlı bir şeyleri otomatikleştirme eğilimi, bilgisayar programcılığı seçimimin doğal sebebi oldu” diyerek bu alana nasıl yöneldiğini anlatıyor. Üniversite sınavlarında veterinerliği tercih eden Can, dayısının son anda duruma el koyması ile bilgisayar eğitimi alır.

İhtiyaçlara göre çözüm üretiyorlar

Şirketlerinde, müşterilerin ihtiyacını, yaşadığı sorunları anlayıp çözüm geliştiren Sinan ile Can, bu çözümlerin kimi zaman iki sayfalık basit bir web sitesi olurken, kimi zaman da karmaşık algoritmalar içeren sistemler olduğunu belirtiyorlar.

Üç arkadaş bugüne kadar ayrı ayrı yaptıkları projeler dışında, Markafoni, Brandsfever, Brandmile, Voucherwow, Ideal Wealth Management Portfolio Management and IT Platform, Ideal Core Fund Algorithmic Trading Platform’un projelerini birlikte hayata geçirmiş. Son dönemde Telosoft’da Ringsocial (mobil sosyal adres defteri) ve ISVS (uzaktan İngilizce ve akademik yeterlilik belirleme test platformu) projeleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Sinan, aynı zamanda kendi ürünleri olan bir Portfölyö ve Risk Yönetimi Sistemi’nin ilk kurulumunu bitirdiklerini açıklıyor.

Telosoft’tan önce bireysel ya da diğer çalışma arkadaşlarıyla çok sayıda projede yer aldıklarını belirten Sinan, “Kurumsal şirketlerden aklıma gelenler; IBM, Novell, Lafarge, CNNTürk, Turkcell, AP’dir. Bunun yani sıra TÜBİTAK, Toplum Gönüllüleri Vakfı gibi kurumlara veya kurumlarda proje yürüttük” diye konuşuyor. Can, şu ana kadar ürettikleri projelerden en ‘popüler’ olanın Markafoni olduğunu düşünürken; Fatih ise; BİLGİ için yaptıkları projelerin de bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de HaberVesaire (eski adıyla MedyaKronik) olduğunu ifade ediyor.

Finansla ilgili bir projeleri var

Telosoft olarak bu aralar daha çok start-up’lara hizmet veriyorlar. Bunun yanı sıra uzun vadeye yaydıkları kendi projelerinin de olduğunu söyleyen Sinan, bunun veri analizi ve finans alanlarında hizmet verecek uygulamalar olduğunu açıklıyor. Müşterilerinden birinin üniversitelere öğrenci alımı sorunu üzerinde çalıştığını, diğerinin çevrimiçi iletişim kurma yöntemlerini tek bir çatı altında pratik bir şekilde bağlamaya çalıştığını söylüyor.

“Fakat bizi en çok finans piyasasına yönelik geliştirdiğimiz kendi ürünümüz heyecanlandırıyor” diyen Sinan, portföy takip etmekten başlayıp, finansal risk analizi ve algoritmik trading’e kadar geniş bir yelpazede özellikleri olan bu ürünü 2-3 sene içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Ürünün şu anki halini kullanan ve memnun olan müşterilerini, doğru yolda olduklarının bir işareti olarak görüyor.

Yaptıkları işten memnun olan üç arkadaş, sorun çözmeyi ve değer üretmeyi seviyor. İşlerini zanaat olarak görüyor ve bu şekilde çalışıyorlar. Büyük işlerde ve büyük paralarda gözlerin olmadığını, ekmek tekneleri çalıştığı sürece devam edeceklerini belirtiyorlar.

Powered by Openmedia