Öğretmenliğin, bir yaşam koçluğu olduğunu düşünüyor

ONUR ALTUĞ

Medya ve İletişim Sistemleri 2001 – Açı Okulları Beden Hareket ve Müzik Öğretmeni

Öğretmenliğin sadece bilgiyi bir beyinden diğer beyne aktarma işi değil bir yaşam koçluğu olduğuna inanan onur, ilerde bu alanda bir merkez açmak istiyor.

Gazetecilik yaparken hafta sonları gitar dersleri veren Onur, bir gitar dersi sırasında, birinin hayatında yeni bir sayfa açtığını görür. O gün gazeteciliği bırakıp kendini müzik öğretmenliğine adar. Çocuklar ile çalışmanın çok eğlenceli olduğunu söyleyen Onur, “Öncelikle içinizdeki çocuk hiç kaybolmuyor. Bunu bir kez tattıktan sonra geri dönüşü olmayan bir yola girdiğimi fark ettim” diyerek öğretmenliğe başlama hikayesini anlatıyor.

1999 yılında üniversitede öğrenciyken, Milliyet gazetesinde staj yapmaya başlayan Onur, mezun olana kadar burada çalışır ve mezun olduktan sonra da kadroya geçerek profesyonel olarak çalışmayı sürdürür. O dönemde Milliyet gazetesinin yayın koordinatörlüğünü yapan Umur Talu’nun, Araştırmacı Gazetecilik derslerine geldiğini söyleyen Onur, Umur Talu sayesinde Milliyet gazetesinde çalışmaya başladığını ve o dönem gazetenin çıkardığı Milliyet 2000 adındaki ekte görev aldığını belirtiyor.

 

Gazetecilikten öğretmenliğe geçiş

Üniversite eğitimi sırasında iletişimin her aşamasını incelediklerini dile getiren Onur, bugün veli görüşmeleri veya seminerler gibi topluluk önünde yaptıkları her türlü irili ufaklı etkinlikte daha rahat olduğunu ve bunu okuduğu bölüme borçlu olduğunu dile getiriyor.

Üniversiteden mezun olduktan sonra, profesyonel olarak çalışmayı sürdürdüğü Milliyet gazetesinden ayrılarak, 2002 yılında Dünya gazetesinde teknoloji editörü olarak işe başlayan Onur, aynı dönemde MacWorld bilgisayar dergisini de aynı ekip ile çıkardıklarını anlatıyor. Boş zamanlarında Dünya gazetesinde bulunan bazı dergilerin teknoloji sayfalarını da hazırlayan Onur, 2003 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra 2004 yılı ile birlikte bambaşka bir sektöre geçerek, okul öncesi eğitim alanında çalışmaya başlar.

Yaklaşık 10 yıl boyunca birçok okulda müzik eğitmenliği yapan Onur’un bu yıl Açı Eğitim Kurumu’ndaki ilk yılı. 2003 yılında yurt dışında tanıştığı bir Avusturyalı müzisyenin hayatını değiştirdiğine dikkat çeken Onur, daha sonra her yıl yaz aylarında kendini yurt dışı eğitimlerinde bulur. Bu eğitimlerde ORFF yaklaşımı ile müzik eğitimi ile tanışan Onur, bu eğitimin kişisel gelişim açısından da oldukça etkileyici bir deneyim olduğunu düşünüyor.

Bu sayede farkındalığının arttığını, dünyaya daha sevgi ile baktığı bir hayata sürüklendiğini belirten Onur, “ORFF müzik öğretisinin benim hayatıma kattıkları kadar çocukların da müzik deneyimlemelerinde önemli farklar yarattığını gözlemliyorum. Dil problemi yaşayan, girişken olmayan çocukların bile ORFF öğretisi ve felsefesi ile kendilerini müzik yolu ile daha kolay ifade ettikleri kanıtlanmış bir gerçek. Benim bir hayalim var. Geleceğin ritim ustalarını yetiştirdiğimizi biliyorum ancak onların sene sonu gösterilerinden daha büyük konserler verecek bir projenin içinde yer alacakları bir programı hayata geçirmeyi planlıyorum” diye konuşuyor.

 

Kendini geliştirmeyi sürdürüyor

Bugün Açı Okulları’nda, AÇEV tarafından kurulan ve Özyeğin Üniversitesi bünyesinde bulunan İZ Anaokulu ve Kids Aloud Anaokullarında beden hareket ve müzik öğretmeni olarak çalışmaya devam eden Onur, müzik derslerinin yıllar içerisinde çok değiştiğini, eskiden öğretmenlerin çocuklarla org çalıp şarkı söylediğini, bugün gelinen noktada ORFF, Suzuki, Dalcroze ve Kodaly gibi birçok yaklaşımın kullanıldığını anlatıyor. Onur bu alanda kendini daha da geliştirmek için, her yıl farklı ülkelerde düzenlenen özel kurslara katılıyor. Öğretmenlik mesleğinin sadece bilgiyi bir beyinden diğer beyne aktarma işi olmadığına, aslında “erken yaşta yaşam koçluğu” olduğuna inanıyor. Onun en büyük hedefi, ileride bunu hayata geçireceği bir merkez açmak.

“Ortaokul yıllarında merak saldığım gitar artık hobim olmaktan çıkıp mesleğim oldu” diyen Onur, gitarının yerine hiçbir şeyi koyamadığını söylüyor. İş hayatının stresinden, trafik gibi günlük hayatın sıkıntılarından kurtulmak için sık sık sahilde uzun yürüyüşler yapıyor ve bisiklete biniyor.

 

 

Powered by Openmedia