Ayça ve Gökçe’nin Cenneti: “Sihirli Spatula”

Hangimiz istemez ki bir gün hayatın bütün koşuşturmacasını bir kenara bırakıp, kendi cennetini yaratmayı. İster ama yapamaz. Cesaret gerektirir. Ayça ve Gökçe İlkel ikiz kardeşler bu cesareti gösterenlerden.

Ayça ve Gökçe İlkel kardeşler, üniversite yıllarına kadar hiç ayrılmamışlar. Üniversite yıllarında ise aynı üniversiteyi fakat farklı bölümleri tercih etmişler. Ayça, BİLGİ Bilgisayar Programcılığı, Gökçe ise BİLGİ İşletme-İktisat Bölümü Mezunu. Fakat onları dergimizin sayfalarına taşıyan konu, kendi cennetleri “Sihirli Spatula”yı kurma hikayeleri. BİLGİ eğitiminden sonra girişimci ruhlarını özgür bırakan mezunlardan onlar.

Üniversite eğitimleri boyunca derslerin yoğunluğundan farklı alanlarda bir şeyler yapmaya fırsat bulamasalar da, Ayça, o yıllar hakkında «Çok güzel yıllardı» diye bahsediyor.

Aslında okudukları bölümleri çok bilinçli bir şekilde tercih etmemişler. Gökçe, İşletme ve İktisat’ı dönemin popüler meslek gruplarından olduğu için seçmiş. Ancak, şu anda yaptıkları işte hesap kitap işleri de devreye girince, seçimi hakkında “Doğru bir seçim yapmışım” diyor. Ayça ise, nasıl olduğunu bilmeden kendini Bilgisayar Programcılığı’nda bulduğunu anlatarak, bugün yaptığı işe geçişini şöyle anlatıyor: “Gönlümde yatan meslek mimarlıktı. Nasıl oldu bilmiyorum. Kendimi Bilgisayar Programcılığı›nda okurken buldum. Aile büyüklerinin katkısı yadsınamaz tabii… :) Doğru bir tercih olmadığını fark ettiğimde vazgeçmek için artık çok geç olduğunu da fark etmiştim. Okulu bırakmaktan daha iyi bir fikrim vardı. Bir yandan okula devam ederken bir yandan da sevdiğim bir alanda bir meşguliyet edinecektim. Ritz Carlton Otel’in mutfağında çalışmaya başladım. İş hayatımın akıbeti artık belliydi.”

Mezun olduktan sonra Amerika’ya giden Ayça, Culinary İnstitute of America ve Wilton Pastacılık Okulları’nda ve çeşitli pastacılardan özel eğitimler almış.

Boş zamanlarında da durmayıp çikolatacılarda çalışmış. Amerika’dan döndükten sonra Doors Group’tan, mutfak koordinatörlüğünü yürüttüğü İstanbul Marriott Hotel Asia’ya kadar geçen sürede çeşitli firmalarda çalışmış. Gökçe ise, mezun olduktan sonra yaklaşık bir yıl Bernaylafem İletişim Danışmanlığı’nda, daha sonra da yaklaşık beş yıl sahibi oldukları inşaat firmasında çalışmış. Bunca eğitim ve iş tecrübesinin ardından da büyük bir karar vererek işlerinden ayrılmış ve kendi cennetleri “Sihirli Spatula”yı kurmuşlar.

İnsan merak etmeden ve sormadan duramıyor tabii, iki kız kardeş olarak, hatta ikiz kız kardeş olarak birlikte çalışmak nasıl? Anlaşamadığınız durumlar oluyor mu?

Ayça: Birlikte çalışmak çok güzel. Çünkü birbirimizi tamamlıyoruz. Birimiz mutfak ile diğerimiz mağaza içiyle ilgileniyor. Anlaşamadığımız noktalar elbette oluyor ama gün içerisinde herkes kendi işini yaptığı için sıkıntı yaşamıyoruz.

Gelenler burada neler bulabilir?

Paris’te bir patisserie düşünün ve aklınızdan geçenleri hayal gücünüze teslim edin. Bir patisserie’de olan, olmayan ama yapınca olabilecek olan her şey var bizde. Aslında yeri gelmişken belirtmek isterim, Sihirli Spatula artık sadece bir pastane değil. Aynı zamanda kafe hizmeti veren bir mekan. Sabahın erken saatlerinde poğaçalı, börekli, peynirli, zeytinli güzel bir kahvaltı ile güne başlıyoruz. Çorbalı, beğendili, salatalı, makarnalı, mantılı, börekli öğle ve akşam yemeğiyle güne devam ediyoruz. Tatlı-tuzlu her türlü ürünümüz mevcut. Özellikle çeşit çeşit pastalarımız var. Kişiye özel doğum günü pastaları, nişan, düğün pastaları yapıyoruz. Hayalinizde canlandırdığınız her şeyi size pasta olarak sunabiliyoruz.

Üretim ve hizmet sırasında öncelikleriniz neler?

Ayça: Bu işe başladığımız ilk günden beri söylediğimiz bir şey var: “Kendimiz yemeyeceğimiz hiçbir şeyi kimseye yedirmeyiz”. Ürünlerimizde tereyağı ve sıvı yağ kullanıyoruz. Krem şanti asla kullanmıyoruz. Kremalarımı h azırlarken pişmiş krema ve çikolata kullanıyoruz. Doğal, sağlıklı, taze malzemeler önceliğimiz.

Yorumlar nasıl?
Ayça: Genellikle olumlu hatta bizi çok mutlu eden yorumlar alıyoruz. Zaman zaman memnun olmayan misafirlerimiz de oluyor. Onlar için elimizden gelen, yapabileceğimiz ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Ancak çok nadiren de olsa ne yapsak sonuca etki edemediğimiz durumlar yaşıyoruz. Her işletmede yaşandığı gibi.

Üniversitede aldığınız eğitimlerin şu an yaptığınız işe katkısı nedir?

Gökçe: Hangi bölümü okursanız okuyun iş hayatınızda olup bitenlerle okulda öğrendiklerinizin bir ilgisi olmuyor maalesef. Ancak hiçbir şekilde fayda sağlamadığını da söyleyemem. Hatta pek çok faydasını yaşayarak gördüm.

Ayça: Bilgisayar programcılığının yaptığım işe katkısından bahsedemem ama pastacılıkla ilgili aldığım eğitimlerin çok işime yaradığını söyleyebilirim. O dönemlerde İstanbul’da butik pastacılık çok iyi bilinmediğinden öğrendiğim pek çok şey ile fark yarattığımı düşünüyorum.

Bundan sonrası için hayallerinizde neler var?

Gökçe: Aynı kalite ve müşteri memnuniyetinde kalarak markamızı her gün daha ileriye götürmek istiyoruz.

Ayça ve Gökçe kardeşlerden, BİLGİ mezunlarına, yaz aylarında evlerinde rahatlıkla uygulayabilecekleri hafif bir tarif… Afiyet olsun :)

Çikolatalı kek

2.5 su bardağı un

1/4 su bardağı kakao

1 çay kaşığı karbonat

3/4 çay kaşığı tuz

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı krema

250 gram bitter çikolata (ince ince doğranmış)

225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az miktarda tereyağı (oda sıcaklığında)

1 su bardağı şeker

4 yumurta

1 çay kaşığı vanilya

Çikolata sosu

Malzemeler

150 gram bitter çikolata (ince ince doğranmış)

1/2 su bardağı krema

2 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

Hazırlanışı

Fırınınızı 170 derecede ısıtın. 25 cm çapındaki kek kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın (ortası çukur bir kap seçilebilir)

Büyük bir kaba un, kakao, karbonat ve tuzu eleyin, bir kenarda bekletin.

Kremayı ocakta kaynama noktasına getirip ateşten alın. Doğradığınız çikolataları ısıya dayanıklı bir kaba koyup üzerine kaynar kremayı dökün ve çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın. Ardından sütü ekleyin ve soğuyana kadar bekletin.

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.

Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.

Vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.

Kuru ve ıslak malzemeleri dönüşümlü olarak çırpılan karışıma ekleyin, aralarda çırpmaya devam edin.

Ardından yağladığınız kalıba döküp fırına verin.

Yaklaşık 55-60 dakika pişirin

Keki servis tabağına çevirin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

O sırada çikolata sosunu hazırlayın. Kek soğuduğunda üzerine sosu gezdirin. Sos biraz katılaştıktan sonra kesip servis yapın.

 

 

Powered by Openmedia