BİLGİ’nin kabına sığmayan kulübü: BİLGİ Extreme

Macera ve spor tutkunu BİLGİ’lileri çatısı altında toplayan BİLGİ Extreme Sporlar Kulübü, düzenlediği etkinliklerle ses getiriyor. En aktif öğrenci kulüpleri arasında yer alıyor ve spor yaparken köklü dostluklar kurduruyor.

 

BİLGİ’nin en başarılı öğrenci kulüplerinden BİLGİ Extreme, snowboard erkekler takımıyla Türkiye şampiyonluğuna, kayak kadın ve kayak erkek branşında ise kişisel derecelere sahip. 2011 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okuyan Murat Ferhat Kayar, BİLGİ Extreme Sporlar Kulübü’nün başkanlığını yapıyor. İlk olarak Ekonomi bölümünde okuyan Kayar, sonrasında yeniden üniversite sınavına girerek BİLGİ Reklamcılık’a geçmiş. Şu anda son sınıf öğrencisi. Kulüp başkanlığına ek olarak snowboard kayak takımının kaptanlığını da yapıyor. BİLGİ Extreme’i Kayar’dan dinledik.

BİLGİ Ekonomi’den sonra tekrar sınava girip BİLGİ Reklamcılık’a geçiş yaptınız. Bu kararınızda ne etkili oldu?

Üniversiteye girerken hangi bölümü okuyacağım konusunda kararsızdım. Lisede web tasarımı okudum, sonrasında ekonomi bölümüne girdim. Bunda ablamın tavsiyesi etkili oldu. Ancak ekonomiye başladıktan sonra bana uygun bir bölüm olmadığını fark ettim ve iletişim fakültesinde reklamcılık okumaya karar verdim. Reklamcılığa geçişim böyle oldu.

Ne zamandır BİLGİ Extreme’desiniz?

Okula başladığım dönemde snowboarda da başlamıştım. Sonrasında okulla görüştüm ve snowboard kayak takımları olup olmadığını sordum. Onlar da bana olmadığını ilettiler. Ben de “ne yapabilirim” diye kafa yordum ve bir kulüp açılabilir diye düşündüm. Bu arada yakın arkadaşım olan Mert Can Geyik dalga sörfü yapıyordu ve okulda hali hazırda dalga sörfü kulübü vardı. Biz de dalga sörfü ve rüzgâr sörfü kulüpleriyle birleşerek Ekstreme Sporlar Kulübü’nü kurmaya karar verdik. İlk yıllarda çok fazla etkinlik yapamadık ama kulübün temellerini atmış olduk.

Bu süreç öncesinde sporla ilgileniyor muydunuz?

Ortaokulda bir kürek takımı geçmişim var. Onun dışında fitnes ve koşuyla ilgilendim. Snowboard benim televizyondan takip ettiğim ve çok yapmak istediğim bir spordu. Fakat fırsat bulamadığım için pek yapamamıştım. Üniversiteye gelince bu sporu yapmaya ve ilerletmeye karar verdim. Snowboard serüvenim böyle başladı ve devam ediyor. Çok severek yapıyorum.

Aynı zamanda wakeboard da yapıyorsunuz. Hangisi daha ağır basıyor?

Tabii ki snowboard. Benim için çok önemli ve hayatımı değiştiren bir şey. Arkadaş çevrem ve yaptığım bütün işler snowboarddan besleniyor. Dağa gittiğimde ve snowboard yaparken, şehirdekinden çok daha farklı hissediyorum. Oldukça özgür bir ortam, kendinizi gerçekten özgür hissediyorsunuz.

Tabii snowboard sadece kışın yapılabilen bir şey. Sıralama yapmam gerekirse snowboard öncelikli. Daha sonra dalga sörfü, ondan sonra ise wakeboard geliyor.

Türkiye’de en çok hangi pisti seversiniz?

Ben ilk olarak Uludağ’da başladım. İstanbul’a yakın olduğu için Uludağ ve Kartalkaya’ya sık sık gittim. Yurtdışındaki pistlere de gittim. Bence şu anda Kayseri Erciyes ve Erzurum Palandöken pistleri çok başarılı. Çünkü genel olarak baktığınızda Uludağ otelleşmeyi seçmiş ve tamamen ticari odaklı. Kartalkaya’da ise fiyatlar çok yüksek. O yüzden bu iki pisti tercih etmiyorum. Ama Kayseri Erciyes çok daha ayrı bir yerde duruyor ve yurtdışındaki dağlara rakip olabilecek konumda. Bunun için gerekli yatırımlar da yapılıyor. Erciyes, kayağın spor olarak yapılabileceği bir yer. Fiyatları da gayet uygun. Teknik anlamda da üst düzey bir yatırım yapılmış.

Kulüp bünyesinde hangi sporlar var?

Şu anda genel olarak wakeboard, yamaç paraşütü, rafting gibi etkinlikler yapıyoruz. Her ay bir etkinlik organize ediyoruz. Bu ay yarışlarımız vardı. Nisan’da ise yamaç paraşütü ve wakeboard eğitimlerimiz olacak.

Kulüp 2011 yılında kuruldu ve üzerinden 5 yıl geçti. Bu 5 yılı özetlemek gerekirse neler söylersiniz?

İlk zamanlar yeterli sayıya ulaşamadığımız için okuldan yeterince destek alamıyorduk ve etkinliklerimiz gerçekleşmiyordu. Zaman içinde sosyal medyayı kullanarak takipçi sayımızı arttırdık. Bu sayı şu an 2 binin üzerinde. Bu sayede 2013 yılına doğru etkinliklerimiz çoğalmaya başladı. Ama ilk dönemlerde küçük gruplar halinde etkinlere gidiyorduk. Sonra insanlara yaymak istedik ve eğitim programlarımız başladı.

2014-2015 döneminden itibaren bayağı yoğun bir taleple karşılaştık. Mesela sayı vermem gerekirse şu ana kadar 500 kişiyi etkinliğe götürmüş durumdayız.

Kulübümüzün başarılı olarak görülmesinin en önemli sebeplerinden biri de snowboard ekibimizin aldığı başarılar. İlk olarak 2012-2013 senesinde yarışlara katıldık. O sene Türkiye Şampiyonası’nda snowboard erkek takımı olarak üçüncülük kazandık. Ayrıca kayak kadın branşında da kişisel derecelerimiz vardı. Bunun yanı sıra kayak erkeklerde de bir Türkiye Şampiyonumuz var. Bir sonraki sene olan 2013-2014 ise biraz daha durgundu. Sadece bireysel olarak yarışlara katılabildik. Takım olarak gidemediğimizden bir kupa getirme şansımız olmadı. Fakat 2014-2015 senesinde tekrar bir takım oluşturduk. Türkiye’de yapılan bütün özel yarışlara katılma şansı yakaladık. Bu yarışlarda snowboard erkekler takımı olarak Türkiye şampiyonluğu kazandık. Onun dışında bireysel olarak katıldığımız özel snowboard yarışlarında derecelerimiz var.

Özet olarak, BİLGİ Extreme ile ciddi bir yol aldık. Ama daha kat etmemiz gereken daha çok yol var diyebilirim.

Kulübün bilinirliğini arttırmak için neler yaptınız?

Kulübü duyururken bir reklam kampanyası yürütüyor gibi davrandım. “Arkadaşlar böyle bir etkinlik var, gelin” dediğinizde kimse gelmiyor çünkü. Reklam çalışması bir etkinliğin duyurulması için çok önemli. Örnek olarak yaptığımız tüm etkinliklerin fotoğraf albümünü oluşturuyorum ve instagramda video paylaşımları yapıyorum. İnsanlar kendi fotoğrafları paylaşılınca gruba çok daha kolay entegre oluyorlar. O yüzden kendilerini gruba daha bağlı hissediyorlar ve fotoğraflarında arkadaşlarını da etiketliyorlar. Ayrıca, kulüp sadece spor yapılan bir yer değil, önemli bir networkü var. Tüm BİLGİ’lilerin bizi takip etmesini tavsiye ederim.

Önemli dereceler alıyorsunuz. Peki, yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz?

Aslında kış dönemi Türkiye’de kısa olduğu ve zaman zaman dağlarda sisle karşılaşıldığı için çok sık antrenmana gidemiyoruz. Aynı zamanda bazı dönemlerde bütçe problemleri de yaşıyoruz. Sonuçta snowboard pahalı bir spor. Elimizden geldiğince kendi imkânlarımızla antrenmanlarımızı sürdürüyoruz.

Takımda bulunan arkadaşlar geçmişten geldiği için belli bir antrenman geçmişleri var. Bu sayede çok fazla antrenman yapmadan bile iyi dereceler alabildik. Antrenman yapacağımız zaman Kayseri ve Erzurum’a gitmeyi tercih ediyoruz. Ayrıca yurt dışı programlarımız da oluyor. Yarışlara gidip derece kazanıyoruz ama bunun şöyle bir getirisi de oluyor: O sene düzenlenen yarışmalar, ısınmamızı ve tecrübe kazanmamızı sağlıyor. Böylece Türkiye Şampiyonası geldiği zaman, hazır olmuş oluyoruz.

 

BİLGİ Extreme bütün branşlarda kendisi mi eğitim veriyor, dışarıdan eğitim desteği aldığınız oluyor mu?

Snowboard kayak branşında iyi seviyelerde olan arkadaşlarımız eğitim veriyor. Aynı zamanda dalga sörfü eğitimini de bu şekilde veriyoruz. Ama diğer branşlar daha tehlikeli sporlar olduğu için ciddi bir teknik bilgi gerektiriyor. Gittiğimiz tesislerde sertifikalı hocalardan eğitim alıyoruz.

Etkinliklerimize katılan öğrenciler genellikle İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden ama eksiklik olursa diğer üniversitelerden de kabul ediyoruz. Aynı zamanda İstanbul Üniversiteleri’yle küçük bir ekibimiz var. Snowboard kayak kaptanları olarak bir araya gelip toplantılar yapıyoruz. Yarışlara veya antrenmanlara gittiğimiz zaman yaşadığımız bazı problemler var. Bunların başında pist kapama, skipass ve konaklama gibi sorunlar geliyor. Bu konularda dağlarda bize destek sağlanmıyor ve diğer kaptanlarla bir araya geldiğimizde nasıl bunların üzerinden gelebiliriz diye konuşuyoruz. Ayrıca üniversite bünyesindeki çalışmalarımızı nasıl geliştirebiliriz konuları üzerine yoğunlaşıyoruz.

Türkiye’de yapılan yarışlar çok profesyonelce değil de herkesin ortak emeği ile yapılıyor. Biz de snowboard kaptanları olarak bunun üzerine kafa yoruyor ve nasıl çözebileceğimizi konuşuyoruz.

Kulüp olarak eğitimler dışında da bir araya geliyor musunuz?
Biz ilk başladığımız zaman küçük bir gruptuk. Ama şu an okul içinde her gün bir araya gelen bir topluluk olduk. Yaptığımız etkinlikler genel olarak sosyalleşmeye yönelik. İnsanların ortak bir hobi bulup birbiriyle iletişime geçip etkinliklere gitmelerini sağlıyoruz. Kulüp bu bünyede BİLGİ’de çok önemli bir yere sahip. Çünkü insanların kampüs dışında sosyalleşebileceği bir alan sağlıyor. Okuldan mezun olduktan sonra da bu devam edecek diye düşünüyorum. Çünkü ilgilendiğimiz sporlar gayet sürdürülebilir branşlardan oluşuyor.

Bu sene mezun oluyorsunuz? Mezun olunca kulüple iletişiminizi devam ettirecek misiniz?

Kulüple iletişimim mezun olduktan sonra da devam edecek ve deneyimlerimi yeni gelen üyelere aktaracağım. Kulüplerin genel yapısı zaten bu. İlk başta ne yapmanız gerektiğini tam olarak bilemiyorsunuz, gerekli kararları biraz tecrübe kazandıktan sonra verebiliyorsunuz. O yüzden gruptaki yerim, biraz daha danışmanlık tarzında bir şey olacak.

Kulüp şu anda tek bir yönetim kuruludan yönetiliyor. Benim düşüncem ileride spor branşlara göre yönetim kurullarının oluşturulması.

BİLGİ’nin hocalarından kulübe gelenler var mı?

Hocalardan değil ama BİLGİ Öğrenci Destek Merkezi’den katılım oluyor. Spor koordinatörü hocalar ve merkezde çalışan arkadaşlar kulübe geliyor. Biz de kulüp olduğumuz için direkt onlarla iletişime geçiyoruz ve onlar da bizim yorumlarımızı daha üst birimlere iletiyor.

Reklamcılık bölümünü bu sene bitiriyorsunuz. Fakültenizle ilgili neler söylersiniz ve mezuniyet sonrası nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

Bence BİLGİ, reklamcılık sektörde ciddi bir yere sahip. Şu an en iyi ajanslarda BİLGİ mezunlarıyla karşılaşmanız mümkün. Yine aynı şekilde Reklamcılık bünyesinde bize verilen eğitimler teknik ve uygulamalı olarak çok iyi tasarlanmış. Bu eğitimle reklam dünyası hakkında ciddi bir fikir sahibi olabiliyorsunuz. Ben bu açıdan bölümü çok başarılı buluyorum.

Kesinlikle reklam dünyasında bir şey yapmak istiyorum. Ama branş olarak ne yaparım diye düşündüğüm de şu an net bir fikrim yok. Çünkü reklamın birçok boyutu var. Medya planlama da reklama giriyor sosyal medya da. O yüzden ben daha çok daha nitelikli bir ortamda çalışmak istiyorum.

Powered by Openmedia