BiLGiSpor’da Eğitim Zico ile başladı!

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Lisans Programı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, Sportsnet Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gülüm ve sporun efsane isimlerinden Zico’nun katıldığı basın toplantısı ile açıldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Sportsnet Group, Türkiye’de son yıllarda büyük gelişim gösteren spor endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılamak ve bu sektörde yer almak isteyen gençlerin önlerine farklı bir vizyon sunmak adına “Spor Yöneticiliği Lisans Programı”nı hayata geçirdi.

2015-2016 Akademik Yılı ile eğitime başlayacak Program, uluslararası standartlarda eğitim vererek sadece ülkemize değil dünya sporuna da yetkin spor endüstrisi profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlıyor. Programda eğitim alan öğrenciler özellikle Spor İletişimi, Spor Mülkiyetleri Yönetimi, Spor Odaklı Pazarlama İletişimi ve Tesis Yönetimi gibi alanlarda da uzmanlaşma şansı bulacak. Programda, iletişim biliminin spor dünyasıyla kesiştiği alanda faaliyet gösteren markalar ve ulusal/uluslararası ajanslara her iki alanda da deneyim ve bilgi birikimine sahip profesyoneller yetiştirilmesi amaçlanıyor. Öğrenciler spor mülkiyetlerinin nasıl oluşturulacağı, yönetileceği ve sponsorlarla nasıl bir araya getirileceği konusunda da eğitimlerini BİLGİSpor’da tamamlayabilecekler. Eğitimlerinin son yılında ulusal ve uluslararası kurumlarda çalışarak sektörel deneyim kazanacaklar.

Türkiye’yi spor yöneticiliği konusunda uluslararası haritada önemli bir yere getirmeyi amaçlayan BİLGİSpor eğitim serüvenine de tüm dünyanın tanıdığı bir spor efsanesiyle başladı. Brezilya ve dünya sporuna futbolcu ve teknik adam olarak hizmet vermiş, Brezilya’da Spor Bakanlığı görevinde bulunarak yöneticilik konusunda en üst düzeye gelmiş, Türk sporseverlerin de yakından tanıdığı ve takip ettiği bir isim, Arthur Andres Coimbra ya da tüm dünyanın bildiği ismiyle Zico, BİLGİSpor’un ilk dersini verdi. santralistanbul’da gerçekleştirilen etkinliğe basın mensupları ve aday öğrenciler katıldı.

Zico: Spor yöneticiliğinde eğitim çok önemli bir yer tutar.
Yöneticilik ve futbolculuk yaptığı ülkelerden doğru ve yanlış spor yönetim uygulamalarından örnekler veren Zico; yaptığı açıklamada, sporda eğitimin ve yöneticilerin eğitimli olmasının önemini vurguladı. Spor yöneticiliğinin sadece tecrübe ile sürdürülemeyeceğinin ve spor yöneticiliğinde eğitimin çok önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi. Zico yaptığı konuşmada gençlere seslenerek “Sektörün araştırmaya, gelişmeye açık, eğitimli gençlere ihtiyacı var” dedi.

Rifat Sarıcaoğlu: Spor Yöneticiliği konusunda profesyoneller yetiştirmeyi hedefliyoruz.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Sarıcaoğlu “İstanbul Bilgi Üniversitesi 20 yıldır Türkiye’nin eğitim hayatında yeni bir soluk, farklı bir pencere oldu. BİLGİ, ülkemiz için çok önemli ama bir o kadar da eksikliği herkes tarafından hissedilen Spor Yöneticiliği konusunda profesyoneller yetiştirmeye bu sene itibariyle başlıyor. Sporun başlı başına bir sektör olduğu fikrinden hareketle attığımız bu adım, sektörün yönetim kademesinde yer alacak yöneticilerin yetişmesini sağlayacak” sözleriyle girişimlerini anlattı.

Remzi Sanver: Spor dev finansal büyüklüğü olan bir etkinliktir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver yaptığı konuşmada, “İnsanlığın kentsel yaşama geçtiği tarih öncesi dönemlerden bu yana, sporcular daima toplumda beğenilmiş, benimsenmiş, rol model olarak algılanmışlardır. Spor, özellikle de futbol ve temaşa sporları, 21. Yüzyılda dünyada giderek küreselleşen, kitleleri kendisine çeken ve dev finansal büyüklüğe ulaşan bir etkinlik boyutu haline geldi” dedi. Sanver BİLGİSpor’un Türkiye’de spor eğitimi alanında yeni bir yaklaşım, yeni bir eğitim sistemi oluşturacağını vurguladı. Sanver konuşmasında “Spor Yöneticiliği Lisans Programı’yla bu dalda yetkin, yenilikçi ve çağın gereklerine yanıt verebilecek bir müfredat tasarladık” dedi.

Ahmet Gülüm: BİLGİSpor’ da spor dünyasının farklı ve çarpıcı yönleri var.Sportsnet Genel Müdürü Ahmet Gülüm ise basın toplantısında yaptığı konuşmada “Spor endüstrisi çok hızlı gelişen, parçası olan profesyonellerden her geçen gün daha fazla özellik talep eden bir sektör. Türkiye’de ve dünyada spor endüstrisindeki her açıdan donanımlı insan sayısını arttırmak için kurumumuz Sportsnet Group ve İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak çok heyecan verici bir işbirliğine gittik. Gençlerimizi sadece eğitim almak için değil, spor dünyasının tüm farklı ve çarpıcı yönlerini yaşamak adına BİLGİSpor’a davet ediyorum” dedi.

İlk dersi Zico verdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Lisans Programı kapsamında aday öğrenciler için açılan sertifika programında ilk dersi Zico verdi. Programa, Milli Voleybolcu Esra Gümüş, Milli Tenisçi Çağla Büyükakçay, Milli Basketbolcu Sinan Güler, Dünya Şampiyonu Bilardocu Semih Saygıner’in aralarında bulunduğu sporcular katıldı. Ayrıca, spor endüstrisinin ve yayıncılığının önemli isimlerinden spiker Melih Şendil ve Murat Murathanoğlu, yorumcu Bilgin Gökberk, Türkiye Basketbol Federasyonu Projeler Direktörü Dr. Emir Turam, TMOK Spor Direktörü Alp Berker, Kasımpaşa Spor Teknik Direktörü Önder Özen de eğitim programında verdikleri seminerler ile öğrencilere uzmanlık alanlarına göre kendi deneyimlerinden derledikleri konularla spor yönetimi üzerine eğitimler verdiler.

Zico kimdir?
Zico olarak tanınan Arthur Antunes Coimbra (d. 3 Mart 1953, Rio de Janeiro), Brezilya’nın ve dünya futbolunun 80’lerdeki en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilmektedir.

1978, 1982 ve 1986 Dünya Kupası finallerinde Brezilya Milli Takımı’nın formasını giydi. 88 kez Brezilya millî takımının formasi giymiştir. 1983 yılında World Soccer dergisi tarafından “Yılın Futbolcusu” seçilen Zico, 1982 Dünya Kupası’nda ise Brezilya’nın en golcü ismi olmuştur.

1991 yılında Fernando Collor de Mello tarafından Brezilya’nın ilk spordan sorumlu ulusal sekreterliği (Spor Bakanlığı) görevine getirilmiştir. Bir yıl süren görevi sırasında sonradan “Zico kanunu” olarak anılan yeni düzenlemeleri yürürlüğe koymuştur. Brezilya’da hâlen geçerli olan Zico yasası, futbolcuların bonservis sahipliğini futbolcular lehine güncelleyen, ayrıca özel kulüpler kurulmasına olanak veren bir içeriğe sahiptir.

Teknik direktörlük kariyerine daha önce oynadığı Kashima Antlers’de teknik menajer ve koordinatör (1995, 1996-2002) olarak başladı. 1998 Dünya Kupası’nda Brezilya Milli Takımı’nın teknik koordinatörlüğünü yaptı. Brezilya 2006 Organizasyon Komitesi Başkanı (2000) oldu. 2002–2006 yılları arasında Japonya Milli Takımı teknik direktörlüğünü yaptı.

Zico, Fenerbahçe’nin kulüp tarihinde, Avrupa kupalarındaki en başarılı teknik direktörüdür. UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında bir Türk takımına en fazla puan kazandıran, Şampiyonlar Ligi’nde Fenerbahçe’yi çeyrek finale yükselten ilk teknik direktördür.

 

 

Powered by Openmedia