“BİLGİ ile kalıplarımı yıkarak bir girişimciye dönüştüm”

Üstünova Mühendislik ve AR-GE Genel Müdürü Tolga Üstünova, BİLGİ MBA eğitimi almaya nasıl karar verdiğini, eğitim sürecinin girişimci olmasına hangi noktalarda katkıda bulunduğunu ve girişimi ile ilgili detaylı bilgileri bizlere aktardı.

1) Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Evliyim ve dünyaları tatlısı bir kız çocuğum var. Üstünova Mühendislik ve AR-GE şirketinin kurucusu ve genel müdürüyüm. Aslen Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu bir elektronik mühendisiyim. Çok uzun süre savunma sanayi, otomotiv ve sağlık gibi farklı sektörlerde görev aldıktan sonra Üstünova Mühendislik ve AR-GE’nin kuruluşu ile girişimcilik faunasında kendime yer edindim. Bu andan itibaren BİLGİ MBA eğitiminin de rehberliğinde, mühendislik şapkamı kısmi de olsa terk ederek işletmeci kimliğim ile çalışmaya devam ediyorum.

2) BİLGİ’yi tercih etme sebebiniz neydi? Üniversite yıllarınız nasıl geçti, neler yaptınız?

Eğitim hayatım bir sayısal öğrencisi olarak geçti. Dolayısıyla meslek hayatım da sayısal bilimler çatısı altında başladı. Fakat sosyal bilimlerin yalnızca çalışma değil yaşam ve doğru iletişim için de bir gereklilik olduğu kanısındayım bu sebeple BİLGİ’nin kuruluşundaki Sosyal Bilimler Üniversitesi mottosu beni çok etkilemişti. Bu motto yıllar içerisinde biraz farklılaşsa da günün birinde MBA yapma kararı alınca da direkt tercihim BİLGİ oldu. 

Buradaki dönemim başarılı, sektörel deneyimi yüksek, doğru akademisyenler ile tanışmanın ve onlardan eğitim almanın keyfini yaşadığım yıllardı. Örgütsel yönetim, pazarlama yönetimi, oyun teorisi gibi alanlarda yaptığımız çalışmalar ve mezuniyet projem, kalıplarımı yıkıp bir girişimciye dönüşmemde büyük rol oynadı. Şirket kuruluşundan itibaren MBA eğitimimin ailemin desteği ile beraber en büyük rehberim olduğunu söyleyebilirim.

3) Girişiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz, nasıl bir deneyiminiz oldu?

Üstünova, savunma sanayi ile hayat bulmuş bir girişim olmakla beraber yıllar içerisinde yazılım ve iş geliştirme departmanlarının kurulumuyla, kendi kabuğunu da kırarak farklı sektörler için ve son kullanıcı odaklı ürünler geliştirmeye başladı.

İşin savunma sanayi kısmında yaptığımız tüm çalışmalar, ‘Sistem Entegrasyonu ve Test Mühendisliği’ başlığı altında değerlendirilebilir. Mühendislerimiz ve teknik ekibimiz ile beraber hem ofiste hem sahada ve üstlendiğimiz görevler ile birçok farklı coğrafyada hizmet veriyoruz.

Yazılım geliştirme departmanımız ise savunma sanayi projelerine destek olmanın yanında yapay zeka, görüntü işleme, artırılmış gerçeklik gibi alanlar üzerinde çözümler üretiyor.

İş geliştirme departmanımız ise 30 civarı mühendisimizin iş yetenekleri ve gelen talepler ışığında sanayileşme yönetimi çalışmaları gerçekleştiriyor. Savunma dışında sağlık ve tarım sektörlerinde AR-GE odaklı girişimlerin filizlerini atarken partnerlik yaptığımız firmalara, yüksek teknolojiye doğru sanayi dönüşümleri için destek oluyoruz.

4) Girişimci olma yolculuğunuzda BİLGİ’nin size ne gibi katkıları oldu, nasıl kolaylıklar sağladı?

BİLGİ zihinsel sınırları ortadan kaldıran, birey olmayı ve özgürlüğü anlamanın kapılarını aralayan bir okul. Bu sebeple öğrencilerine cesaret ve girişim ruhu aşıladığını söylemek yanlış olmaz. Bu ruh, işinin ehli akademisyenler ile daha da somut bir yapıya bürünüyor. BİLGİ çatısı altında siz eğer doğru adımları atarsanız, kesinlikle geri dönüşünü alırsınız. 

Powered by Openmedia