Erasmus öğrencilerinden fotoğraf sergisi

Erasmus Programı’nın Avrupa’da 25. yılını kutlaması nedeniyle BİLGİ’de de 25 Erasmus öğrencisinin katıldığı ‘Erasmus Gözüyle İstanbul 2012’ adıyla bir fotoğraf sergisi ve yarışma düzenlendi. 21 Mayıs’ta 70 fotoğrafla düzenlenen sergi, Dolapdere Kampüsü ana giriş fuaye alanında ziyaretçilerin ilgisi ile karşılaştı.

Bu yıl tüm Avrupa ülkelerinde Erasmus programı 25. yıl kutlamaları yapılması nedeniyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Erasmus Ofisi de bu kutlamalara bir ucundan katılmak amacıyla öncelikle ‘Istanbul through the Eyes of Erasmus 2012 – Erasmus gözüyle İstanbul 2012’ adlı bir fotoğraf yarışmasını düzenledi. Yarışmaya 25 Erasmus öğrencisi birçok fotoğrafıyla katıldı. En çok beğenilen ilk 5 fotoğrafa özel ödüller ve tabi tüm katılımcılara Türkiye’yi hatırlatmak için birçok hediye verildi. Yarışmanın sergisi de 21 Mayıs tarihinde yaklaşık 70 fotoğrafla Dolapdere Kampüsü ana giriş fuaye alanında açıldı.

Sergiye 25 öğrennin 150’nin üzerinde fotoğrafla katıldığını açıklayan Erasmus Ofisi Kurumsal Koordinatörü Beyhan Demir Langlois, ancak bu kadar fotoğrafı sergilemenin lojistik olarak mümkün olmaması nedeniyle eleme yapmaları gerektiğini dile getiriyor. Her katılan öğrencinin en az 1 fotoğrafını sergilemek kaydıyla çok zorlanarak 70 fotoğrafa kadar eleyebildiklerini belirten Langlois, “Sergiye katılanların çoğunluğu Erasmus öğrencisiydi. Ancak Erasmus Ofisi olarak Bilateral (ikili) değişim anlaşmalarıyla gelen yabancı öğrencilerimize de hizmet verdiğimiz için bu programla gelen ve sergiye katılmak isteyen öğrencilerimizi de kırmadık. Onlara da sergimizde yer verdik” diyor.

“Onların gözüyle şehrimizi tanıdık”

Tarihte birçok medeniyete, imparatorluğa ev sahipliği yapmış olan bu şehri kısa bir dönemde olsa yaşama fırsatını elde eden, bizimle aynı havayı teneffüs eden İstanbullu Erasmus öğrencilerine hem bir hatıra bırakmak hem de onları gözüyle şehrimizi tekrar tanımak istedikleri bu amaçla yarışmayı ve sergiyi düzenlediklerini söyleyen Beyhan Demir Langlois, “Onların objektifinden İstanbul nasıl bir yer, İstanbul’da kimler yaşar, İstanbul onlara neyi simgeler, neler anlatır? İstanbullular ne yer, ne içer? diye sorduk” diyerek serginin hedefini dile getiriyor.

Fotoğrafları değerlendirmek üzere çoğunluğun öğrencilerden oluştuğu bir jüri oluşturduklarını açıklayan Langlois, jürinin çok yoğun bir çalışma sonrası tüm fotoğrafları değerlendirdiğini ve ilk 5 resim için oylama yaptığını belirtiyor. “Muhteşem fotoğraflar vardı ve inanın ilk 5’i seçmemiz çok zor oldu. Öğrencilerimiz bizi fazlasıyla terletti” diyerek dereceye girenleri belirlemekte zorlandıklarını sözlerine ekleyen Langlois, serginin amacıyla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Bu serginin amacı hem 25 yıl Erasmus kutlamalarına katılmak hem de Erasmus Ofisi olarak bir hayalimizi gerçekleştirmekti. Yabancı öğrencilerimizin gözünde İstanbul’u görmek ve sergimizle beraber en çok beğenilen 12 resmi 2013 masa takviminde kullanmak da bir başka amacımızdı. Takvimimiz hazırlanınca tüm partner üniversitelere hediye olarak göndereceğiz. Bu proje yıllardır yapmak istediğimiz ancak bir türlü fırsatını bulup gerçekleştiremediğimiz bir projeydi. Erasmus 25. yıl kutlamalarına rast gelmesi projeyi ayrıca farklı ve özel kıldı.”

Öğrencilerin sergi için; kesinlikle bir İstanbullu olarak kendisinin İstanbul’un görmediği, keşfetmediği ya da bildiği ancak görmezden geldiği yönleriyle resmettiklerine dikkat çeken Langlois, “Yani klasik Boğaz Köprüsü, Sultanahmet, Topkapı gibi yerlerden ziyade İstanbul’un arka sokaklarını, hiç gitmediğimiz semtlerini, insanlarını, varoşları, pazarlarımız, pazarcımızı, modern-gelenekselci çatışmamızı kısacası bizden olan herşeyi fotoğraflamışlar. Biz bu fotoğraflarla İstanbul’u tekrar tanıdık diyebilirim” diye konuşuyor.

Serginin devamı da gelecek

Bu ilkini yaptıkları sergiyi mutlaka gelenekselleştireceklerini vurgulayan Beyhan Demir Langlois, seneye Mayıs ayında ikinci sergiyi açacaklarını ve her sene sergi ve yarışmayı yapacaklarını belirtiyor. “Bu Avrupa ve Türkiye’de bir ilktir ve Bilgi Erasmus Ofisi projesidir. Bu sergi ve yarışmanın yaratıcıları olarak çok gururluyuz. BİLGİ birçok alanda olduğu gibi Erasmus programı ile de parmakla gösterilecek işleri yapıyor ve daha birçok farklı projeler ile karşınıza çıkmaya hazırlanıyoruz. Tabi bu proje her yıl devam edecek” diye konuşan Langlois, ancak bunun yanında çok önemli bir başka projelerinin daha olduğunun bilgisini veriyor. Bu projenin, Erasmus ve BİLGİ öğrencilerinden oluşan bir ekiple İngilizce uluslararası öğrenci katalogumuzu hazırlamak olduğunu söyleyen Langlois, bununla ilgili de; “Eğer başarabilirsek bu katalog için çalışan tüm ekipteki öğrencilerimiz bu projeyi derslerinin bir parçası olarak yapmalarını sağlayacağız ve öğrenciler bu projeye katılımları için kredi ile ödüllendirilecekler. Yani hem Erasmus Ofisi yabancı öğrenciler katalogunu hazırlayacak hem de bu emekleri için dersin bir kısmı/veya tamamı için kredi alacaklar. Bunun için çalışmalara Eylül’de başlıyoruz” diyor.

Serginin hem öğrenciler hem de tüm çalışma arkadaşları tarafından takdir gördüğünü de söyleyen Langlois, konuşmasını şöyle sürdürüyor. “Hem görsellik hem de kalitesiyle bizi de fazlasıyla gururlandıran bir iş oldu. 25 Mayıs akşamı sergiye katılan öğrencilerimize ve tüm diğer davetlilere bir kokteyl ve ödül töreni düzenledik. Rektörümüz Prof. Remzi Sanver bizi onurlandırdı ve jürinin seçmiş olduğu ilk 5 fotoğrafın ödüllerini kendisi takdim etti. Öğrencilerimizin heyecanını görmemek, hissetmemek mümkün değildi. Muhteşem bir duygu ve en güzeli de bu duyguyu 25 genç amatör fotoğrafçı ile paylaşmaktı.”

BİLGİ’nin Erasmus Ofisi’nin kurulduğu 2004 yılından beri başarılarıyla Türkiye’deki sayılı vakıf üniversitelerinden biri olduğunu ve bu farklılığını her alanda sürdürmeye devam ettiğini düşünen Langlois, son birkaç yıldır Erasmus programıyla en çok yabancı öğrenci getiren vakıf üniversitesi olma gururunu yaşadıklarını, programın artan öğrenci sayısıyla giderek büyüdüğünü, bu büyüme ile bundan sonra da çok farklı projelere imza atacaklarını dile getiriyor.

Powered by Openmedia