Haydi bir şeyler yapalım!

Letz. Aktivite bazlı insan bulmanızı sağlayan, geleceğe yönelik sıra dışı bir platform. İngilizce’deki “LET’S” kelimesinden adını alan, geniş kitlelere yayılan bir uygulama.

Reklamcılık ve Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi’nde çift dal yapan, kurucu ortağı olduğu proje ile adından söz ettiren Simge İçen ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. BİLGİ’li olmayı, başarının sırlarını ve daha pek çok şeyi konuştuğumuz renkli bir söyleşi sizi bekliyor.

Kaç mezunusunuz, hangi bölüm?
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden 2015 yılında mezun oldum. Ana bölümüm olarak Reklamcılık okudum, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi ile çift dal yaptım.

BİLGİ ile yollarınız nasıl kesişti; en başından beri istediğiniz bir bölüm müydü?
Lise son sınıftayken herhangi bir TM bölümünün ilgimi çekmediğini fark ettim. Hep sosyal bölümlere merakım olduğunu anladığımda neden o tarafa yönelmiyorum diye düşündüm. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin namını duyuyordum. Sözel olmaya karar verdikten sonra, ilk İzmir’deki temsilcilikle konuşmaya gittim. Daha sonrasında, Nisan ayında okulu ve Reklamcılık bölümünü gezmeye geldim. O gün, Celil Oker’le tanıştım, onunla çok güzel bir sohbet ettik. O gün çıkarken, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin tek tercihim olacağını biliyordum. Nitekim, öyle de oldu.

Markanızdan bahsedecek olursak. “Hadi Bir Şeyler Yapalım” mottosuyla sıradışı bir uygulama Letz… Proje nasıl hayata geçti, bu fikir nereden geldi aklınıza?
Fikir, kurucu ortağım İdil Mayzel’le benim farklı zamanlarda ortak yaşadığımız bir problemden doğdu aslında. Ben geçen sene çok istediğim bir konser öncesi son dakikada arkadaşım tarafından ekildim. Konserin başlamasına bir saat kalmıştı ve diğer hiçbir arkadaşım ilgilenmiyordu. “Keşke benimle gelecek birini hızlıca bulabilsem” diye düşündüm ve not aldım. İdil de aynı şekilde bir gün evde otururken canı bir şeyler içmek istemiş ama arkadaşları uygun değillermiş ve İdil’in asıl istediği yeni birileriyle sohbet etmekmiş. O da aynı şekilde böyle bir platform olsa diye düşününce, bir araya geldik ve hemen Letz üzerine çalışmaya başladık. İlk buluşmamızdan bugüne de bir an bile durmadık.

Letz nedir, ne sunar, takipçiyi ne bekler?
Letz kelimesinin açılımını da merak ettik doğrusu :) Letz, aktivite bazlı insan bulmanızı sağlayan geleceğe yönelik bir sosyal platform aslında. Canın bir şeyler yapmak istediğinde, ister insanların oluşturduğu aktivitelerden ilgini çekenlere katılabiliyorsun, ister kendi yapmak istediğin aktiviteyi yazarak sana katılacak insanları bulabiliyorsun. Letz, İngilizce’deki “Let’s” yani “hadi” kelimesinin daha gençler arasında olanı. Sloganımızın “Hadi “ olmasının sebebi de bu. Hayatı yaşa, farklı bir şeyler yap, keşfet gibi mesajlar vererek insanları sosyal yönden harekete geçirmeyi amaçlıyor. Uygulama nasıl kullanılıyor? Uygulamaya ilk girdiğinizde karşınıza takip ettiğiniz insanların Letzleri çıkıyor. Buradan istediklerinize katılabilirsiniz, kimler geliyor, yeri nerede kolayca görebilirsiniz. Onun dışında, “Discover” sekmesinden takip etmeseniz bile çevrenizde neler oluyor görebilir ve ilginizi çeken aktiviteleri oluşturan kişileri takip edebilirsiniz. Eğer uygulamaya girerken aklınızda ne yapmak istediğiniz varsa da tek yapmanız gereken aktivitenizi maksimum 50 karakterde girip, yer ve zaman girerek ister arkadaşlarınızla ister takipçilerinizle paylaşmanız.

Okula dönecek olursak… Nasıl bir öğrenciydiniz?
Ben iki bölümümü de büyük bir merak ve sevgiyle okudum. Hem okul için, hem de okul dışında kendimi profesyonel olarak geliştirmeye de çok önem verdim. BİLGİ’nin akademik kadrosunda sektörel deneyime sahip birçok öğretim görevlisi yer aldığı için gerçek hayata dair güzel deneyimler edinme şansı yakaladım. Şu an bile hala birçok hocamla görüşmeye ve onlardan yardım almaya devam ediyorum. Letz’i gerçekten destekliyorlar ve tıkandığımız noktada danıştığımızda yardımcı oluyorlar. Mezun olduktan sonra bile BİLGİ’nin networkü bana ve işime birçok alanda katkı sağlamaya devam etti. Sanırım öğrenciliğim açısından, hem akademik hem de profesyonel olarak bolca beslenmeye çalışan bir öğrenciydim diyebilirim.

BİLGİ’li bir girişimci olarak, öğrencilere vereceğiniz en büyük tavsiye ne olurdu?
Üniversite yılları gerçekten çok kıymetli. Bu yılları iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Asla sadece ders açısından değil. Sosyal, profesyonel, kişisel olarak bolca insan tanısınlar, kaynaklardan yararlanmaktan hiç çekinmesinler, ihtiyaçlarını dile getirmekten ve çözüm aramaktan asla korkmasınlar. Eğer çoğu yeni mezunun yaşadığı boşluk ve bilinmezlik duygusunu yaşamak istemiyorlarsa, üniversite yıllarını keşif ve pratiğe ayırmalarını tavsiye ederim. En kısa zamanda bir şeyler oluşturmak, ileride çok yardımcı oluyor.

Sizin için BİLGİ’li olmak ne demektir, okul yaşantınız ve eğitiminiz iş hayatınıza ne gibi katkılar sağladı?
Ben özellikle BİLGİ’deyken sosyal ve yaratıcı yönden çok geliştiğimi düşünüyorum. BİLGİ sadece birtakım bilgileri vermek yerine bunları uygulamayı ve hayata geçirmeyi öğreten ayrıca da teşvik eden bir okul. O sebeple, üniversite seçimimden dolayı hep çok mutluydum. Faydalarını da görmeye devam ediyorum. Gerek sağladığı network, gerek daha ilk sınıflardayken kendimi profesyonel hayatta da bulmam ve deneyimler edinmem, gerek bölüm arkadaşlarımla kurduğum sağlam ve kalıcı ilişkiler olsun, hepsi mezun olduktan sonraki hayatımda bana pozitif etki yaratmaya devam ettiler. Bağımızın asla kopmadığını hissediyorum.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir, takipçileri bekleyen yeni uygulamalar var mıdır?
Şimdilik ikinci bir uygulama planımızda yok, Letz henüz bir bebek ve daha büyümesi gerekiyor. Biz de, İdil’le ve teknik ortağımızla beraber tamamen buna odaklanmış durumdayız. Günlük büyüme ve aktif kullanım şu anki ana hedefimiz. İstediğimiz büyümeyi yakaladığımızda da, en yakın planlarımızda uygulamayı yabancı bir pazarda da test etmek var. Böylelikle, Türkiye’den çıkan ve globalde başarıya ulaşan nadir sosyal platformlardan biri olmak istiyoruz. Ve/varsa eklemek istedikleriniz… Eğer bu yazıyı okuyanlar arasında sosyal, meraklı, dışa dönük öğrenciler varsa benimle iletişime geçmelerini çok isterim. Hem beraber bir şeyler yapabiliriz hem de kurmaya çalıştığımız güzel hayalimizin bir parçası olabilirler. Tabii ki, bir de eğer uygulama ilginizi çektiyse kullanmanızı çok isterim. Lütfen indirin ve bir şeyler yapın! :)

Powered by Openmedia