İşletme bölümü, rekabetçi dünyada ‘öğrenmeyi öğretiyor’

Yeni akademik yıla yenilenen ders programı, genç, dinamik akademik kadrosu ile girmeye hazırlanan BİLGİ’nin işletme bölümü; zor ve rekabetçi bir dünyada, girişimci ruha sahip mezunlar vererek benzerlerinden ayrılıyor.

Bugünün dünyasında bir ülkenin ilerlemesi, işletme ve üretim bilgisine sahip kişiler sayesinde mümkün olabiliyor. Bu noktada da işletme eğitiminin önemi ortaya çıkıyor. İşletme eğitiminde çok farklı alanlarda dersler verilse de mezunların asıl, sorun çözebilme, analiz edebilme yeteneği ile donatılması gerektiği düşünülüyor. Yani işletme eğitiminde, ‘öğrenmeyi öğretmek’ gerektiği dile getiriliyor. Yenilikçi, değişimi kucaklayan, eleştirel bakabilen, farklı görüşlere açık, yaratıcı, araştırmacı, sorumlu işletme mezunlarına ihtiyaç duyulduğu günümüzün daha zor ve rekabetçi dünyasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü, öğrencilerine ‘öğrenmeyi öğretiyor’.

Bu yıl Temmuz ayında tekrar BİLGİ’ye dönem İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selime Sezgin de aslında üniversitenin öğrenmeyi öğreten bir kurum olduğunu düşünüyor. Bunun; işletmelerde bir sorun çıktığında, cevaplarını nereden nasıl bulabileceğini, neleri analiz etmesi gerektiği bilgisine sahip işletmeciler yetiştirmek için önemli olduğuna inanan Prof. Sezgin’e göre zaten bunu yapabilen işletmecilerin çoğunlukta olduğu ülkelerin gelişme imkanı oluyor. “İşte girişimcilik de buradan çıkıyor. Girişimcilik merak üzerine kurulu bir olgudur” diyen Sezgin, ülkemizde, risk almaktan kaçınan, alışılmış yaşam tarzının dışına çıkmayan, bunun için zaten yeterli alt yapısı olmayan işletme mezunlarının fazla olması nedeniyle girişimci sayısının az olduğunu dile getiriyor.

“Girişimcilerin sayısını artırıyoruz”

Ancak, başta Amerika olmak üzere, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin girişimcilik üzerine kurulduğunu belirten Selime Sezgin, iyi işletme eğitimi ile artan girişimci sayısının, ülkelerin kalkınmasını artırdığını söylüyor. Türkiye’deki işletme programlarının hepsinde girişimcilik dersinin verildiğini ancak önemli olanın girişimcilik ruhunu yaratmak olduğunu vurgulayan Prof. Sezgin, BİLGİ’nin ülkemizdeki girişimci sayısını artırdığına inanıyor.

Türkiye’de sayısı fazla olan aile şirketlerinin, girişimci vizyoner anneler babalar tarafından kurulduğunu, ancak ikinci ve üçüncü kuşaklar tarafından bu şirketlerin bitirildiğini sözlerine ekleyen Sezgin, “Tabi ki profesyonel yöneticiler bu firmalara giriyor ama bu şirketleri kalkındıracak, daha da ileriye taşıyacak vizyona maalesef sahip değiller. Ancak, tam tersi başarılı işlere imza atmış, bayrağı devralmış profesyonel isimler de var. Mesela Can Boyner, Leyla Alaton işletme, Zeynep Bodur işletme mühendisliği mezunu. İlk aklıma gelenler bunlar, daha bir sürü isim verebilirim. İşletmeciler iş dünyasının sürdürülebilirliğini sağlayanlar, ivme verenlerdir” diyor.

Yeni dönem için; eksik olan alanlar ve hocalarla ilgili çalışmaları sürdürdüklerinin, buna göre ders programını elden geçirdiklerinin, genç ve dinamik hocaları kadroya eklediklerinin bilgisini veren Sezgin, yeni dönemde hayata geçirecekleri yeniliklerle ilgili de şu bilgileri veriyor: “Tecrübe ve dinamizmi bir araya getirmek istediğimiz için programı genç hocalarla desteklemeye başladık. Staja çok önem veriyoruz. Ancak klasik, görev niteliğinde yapılan stajlar değil, bir proje sistemine tabi olarak, muhakkak çok ciddi şekilde yapılmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bir de Laureate ağımızı daha fazla genişletmek istiyoruz. Yani İşletme Bölümü’nde okuyan her öğrenci muhakkak dışarıya gidecek. Bunu yaptığımızda bizim mezunumuz, çok iyi İngilizce bilen, hiç olmazsa dünyada bir ülkede tek başına ayakta durmuş, bir yaşam deneyimi edinmiş, dünya vatandaşı olmaya adım atmış olarak mezun olacak, bu çok önemli bir şey. Bunun yanında akademik yayınları da artırmak BİLGİ’nin ana misyonu. Yani dünyadaki sıralamaya baktığınız zaman üniversitelerin bilimsel çalışmaları da önem kazanıyor. Yeni genç öğrencilerle akademisyen adayları ile değişik çalışmalar, araştırmalar yaparak yayın sayısını artırmayı hedefliyoruz.”

Teknolojik gelişmeler derslere yansıyacak

Yeni dönemde, ders programında da bazı derslerde değişiklik yaptıklarını söyleyen Prof. Sezgin, Eylül ayında programı gözden geçireceklerini, gelişen teknolojinin artılarından yararlanmak istediklerini belirtiyor. Yeni ders programını buna uygun hale getireceklerini dile getiren Sezgin, “Seçimlik ders havuzumuz çok geniş onların içinden belki bazılarını eleyip, yeni dersler açacağız. Mesela internetin gelişimi, e-ticaret alanındaki gelişmelerle ilgili, yeni dersler açmayı planlıyoruz. Bu yapılanma sonunda aslında işletme lisans programı, yüksek lisans programları ve üstüne doktora programları ile çok güçlü bir yapıya sahip olacak” diye konuşuyor.

Bir de London School of Ekonomics programının işletme alanında da açılması için çalışmalara başlayacaklarını açıklayan Selime Sezgin, bu programın 2013 yılının Eylül ayında bu açılabileceğini dile getiriyor. Uluslararası işbirliklerinden birinin de Liverpool’la ortak yürüttükleri çift diploma programından olduğunu belirten Sezgin, bu programa katılan öğrencilerin son sene Liverpool’da okuyun çift diploma aldığını, çift ana dal ya da yan dal yapma imkanı olduğunu vurguluyor. “Hukuk, uluslararası ilişkiler, ekonomi, psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler ve reklamcılık dallarında çift ana dal ve yan dal yapmış öğrencimiz var. Önemli olan Liverpool gibi programların sayısını artırmak” diye konuşan Sezgin, uluslararası üniversite olmanın en büyük getirisinin, yabancı hocaların BİLGİ’de, BİLGİ’li hocaların yabancı ülkelere gidip ders vermeleri olduğuna dikkat çekiyor. Sezgin, Laureate ağını daha da sağlamlaştırıp yaygınlaştırmak istediklerini belirtiyor.

Program sürekli revize ediliyor

Aslında Türkiye’deki işletme programlarının çok büyük farklılıklarının olmadığını, BİLGİ’deki İşletme Programı’nın geçmişi olan bir program olması ile fark yarattığını ifade eden Sezgin, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bu bölümde ortak değerleri paylaşan öğretim üyeleri var. Ben yeni geldim ama eski bir BİLGİ’liyim. BİLGİ’nin en önemli değerlerinden biri sosyal sorumluluk projeleridir. Mesela kurulduğumuz yerlerde kentsel dönüşümü sağlıyoruz. Öğrencilerimize bu bilinci aşılamak önemli bir vizyonumuz. Bunun yanında sürekli programın revize ederek, benzerlerimizden ayrılıyoruz. Sürekli daha iyi olmak için çalışıyoruz. Ülkemizde Laureaute ağında olan tek üniversite BİLGİ, bu ağın parçası olabilmek bile çok büyük bir ayrıcalık. Bir de sertifika programlarına ağırlık verme imkanımız var.”

Şehir merkezinde kampüs üniversitesi olmalarının da avantaj olduğunu söyleyen Prof. Sezgin, öğrencilerin ders aralarında okuldan çıkıp sinemaya, tiyatroya gitme, işlerini halledip okula geri dönme imkanı olduğunu belirtiyor. Bunun son derece önemli olduğunu düşünen Sezgin, bunun yanında çok sayıda öğrenci kulübü olduğuna, yönetimin de bu kulüpleri desteklediğine değiniyor. Sezgin, “BİLGİ, ülkemizde Bilkent’ten sonra kurulan ikinci vakıf üniversite. Nereden bakarsanız mezunları bir yerlere gelebilmiş. Ve mezunlar arasında bir ağ oluşmuş durumda. Çok kuvvetli bir mezunlar derneği var, bir BİLGİ mezunu bir yerde bir kademeye gelmişse, işe başvuranlardan kendi üniversitesinden olan birini tercih edecektir. Bunu devam ettirebilmek, bu ailenin bir mensubu olma gururunu yaşatabilmek isteyen öğrenciler bizi tercih etmeli” diyor.

Toplam 1508 mezun verdi

Bugüne kadar toplam bin 508 öğrenci mezun eden BİLGİ’nin İşletme Programı’nda bugün toplam 622 öğrencinin eğitim görüyor, program kapsamında toplam 8 profesör, 3 doçent, 12 yardımcı doçent, 2, öğretim görevlisi, 11 asistanın ders veriyor. Öğrencilerin Laureate ağında toplam 29 ülkede, 60 üniversitede, 675 bin öğrenci ile eğitim görme imkanı var, ayrıca 25 Avrupa üniversitesi ile Erasmus değişim imkanları da bulunuyor. Sosyal sorumluluk projelerine de önem veren BİLGİ İşletme Programı; Dünya Bankası Enstitüsü ile sosyal sorumluluk programı, Birleşmiş Milletler ile Principles for Responsible Management Education, Türkiye Etik ve İtibar Derneği işbirliği, One World Youth Project gibi çalışmalar yapıyor. Ayrıca dört büyük denetim ve danışmanlık firmasına (KPMG, Ernst&Young, PricewaterhouseCoopers, Deloitte) mezun yerleştiren programdan geçen sene mezun olan 25 kişiyi bu dört kurum tarafından işe alındı.

Programın sektörle ilişkiler de çok güçlü. Sertifika programları için, Coca-Cola, Limak Enerji, Pepsico, Siemens, TAV, Boyner Holding, Fox TV ile ilişkisi olan programa; Koç Holding, Ülker, Siemens, Arçelik, Doğuş Otomotiv, Bilim İlaç, Schneider Electric, Acıbadem, Turkcell, Coca-Cola, Nestle, Trendyol, TEB, Deloitte, KPMG, PriceWaterhouseCoopers, Ernst & Young, Grant Thorton gibi kurumlardan konuşmacılar geliyor. Öğrenciler, EnerjiSA, Coca-Cola, Sahibinden.com, TAV, Conteks, Royal Bank of Scotland, BSH, Anadolu Sigorta, Vodafone, LOGO Yazılım, LUKOIL, Beymen, Alarko, Borusan, Novartis, Doğuş Otomotiv, Arzum, Garanti Emeklilik, Greenpeace, Vaillant, Sanko, THY, Koç Holding, Haribo, Eczacıbaşı Vitra’da staj yapabiliyor.

KUTU

Neden BİLGİ İşletme?

-Türkiye’nin en köklü vakıf üniversitelerinden biri

-Uluslararası deneyim

-Çift diploma

-Deneyimsel öğrenmeye vurgu

-Sektörel ilişkiler

-Takım çalışmasına verilen önem

-Sorumluluk konusunda lider

-Türkiye’yi anlayan, küresel değişim ve dinamikleri takip eden programlar

Prof Dr. Selime Sezgin kimdir?

1975 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimini, aynı üniversitede 1976’da yüksek lisans ve 1981’de Doktora-Pazarlama çalışmalarını bitiren Prof. Dr. Selime Sezgin, 1981’de Yrd. Doç., 1985’te Doçent ve 1990’da Profesör olarak İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. İTÜ Yabancı Diller Müdürlüğü (1994-2002) ve 1991-2002 yılları arasında İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Bölümü, Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı (1991-2002) gibi idari görevlerde bulundu.

Türkiye Pazarlama Derneği Başkan Yardımcılığı görevini 2001-2010 yılları arasında yürüttü. 2002-2006 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Sezgin, 2006’dan itibaren Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevine devam etti. Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’nü 2007-2011 yılları arasında sürdüren Prof. Sezgin, Temmuz 2012’de tekrar BİLGİ’ye geri döndü.

2001’de İTÜ Rektörlük Hizmet Ödülü’nü alan Prof. Dr. Selime Sezgin, Hartford University, Barney School of Business, Queensland University of Technology ve Berlin Teknik Üniversitelerinde farklı dönemlerde misafir öğretim üyesi olarak yüksek lisans ve lisans dersleri verdi. Farklı alanlarda araştırma projeleri yanında Pepsi Challenge-Pepsi Cola tat testinin Türkiye ayağının koordinatörlüğünü (1996-1998) yaptı. Alarko, ATM / NCR araştırmaları, Carrefour, Marshall Club, Schafer Shop, Kurtsan, Pfizer gibi firmalara araştırma ve danışmanlık hizmetleri verdi. Sezgin’in, Yönetimde Pazarlama, Global Pazarlarda Yönetim ve Uygulamalar, Pazarlama Stratejileri ve Karar Alma Mekanizmaları gibi yayınlanmış makaleleri de bulunuyor.

Powered by Openmedia