Mezunlara mentorluk fırsatı

Kariyer Merkezi’nin hayata geçirdiği Mentorluk Programı kapsamında bu yıl da BİLGİ mezunu mentorlar, iş hayatında edindikleri deneyimlerini BİLGİ öğrencileriyle paylaşacaklar. Program başvuruları 29 Ekim tarihinde sona erecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından, üçüncü ve dördüncü sınıftaki BİLGİ öğrencilerini iş dünyasına hazırlamak için hayata geçirilen Mentorluk Programı’nın üçüncüsü başlıyor. Mentorluk Programı, en az beş yıl önce BİLGİ’den mezun olmuş ve iş hayatında en az üç yıllık deneyime sahip mezunlara birikimlerini öğrencilerle paylaşma ve onlara rehberlik etme fırsatını sunuyor. İlk kez 2008-2009 akademik yılında düzenlenen programın başvuruları 29 Ekim tarihinde tamamlanıyor.

Mezunlar ve öğrenciler arasındaki iletişim ağını etkin kılan Mentorluk Programı, mezunlar için, BİLGİ öğrencilerine iş hayatına ilişkin deneyimlerini aktararak rehberlik yapabildikleri bir platform sağlıyor. Öğrencilerin kişisel ve kariyer gelişimlerine yardımcı olmak ve başarılı mezunlar vermek amacıyla gerçekleştirilen program sayesinde BİLGİ’liler, rekabetçi, talepkâr ve sürekli değişen günümüz iş dünyasına daha bilinçli ve donanımlı şekilde adım atıyor.

BİLGİ kültürü güçleniyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kariyer Merkezi Direktörü Zeynep Arzu Çevik, Mentorluk Programı’nın, öğrencilerin mezunların deneyimlerinden faydalanmalarını, iş hayatında nelerle karşılaşabileceklerini görmelerini ve kariyer beklentileriyle ilgili gerçekçi fikirler edinmelerini sağladığını belirtiyor.

Programın öğrenciyi iş dünyasına hazırlarken aynı zamanda kendini keşfetmesine ve kariyer bilinci geliştirerek hedeflerini belirlemesine önemli bir katkı sunduğunu ifade eden Çevik, “Mentorluk Programı, BİLGİ’lilere kariyerlerine daha bilinçli başlama ayrıcalığını kazandırıyor” diyerek, programın diğer temel kazanımlarını şöyle aktarıyor:

“Öğrencilerin beceri ve potansiyellerinin ortaya çıkmasında, profesyonel hayata dair farkındalıklarının artmasında büyük katkısı olan bu program sayesinde, hem öğrencilerimiz iş dünyasının nasıl işlediğini görüyor hem de mezunlarımızın BİLGİ ile bağları güçleniyor. Mezunların öğrenciler ile kurduğu ilişkiler, öğrencilere aynı zamanda profesyonel arkadaşlıkların nasıl kurulduğunu öğretiyor. Program, mezun-öğrenci bağlılığıyla BİLGİ kültürünü de güçlendiriyor.”

Mentor adaylarına çağrı

En az beş yıl önce BİLGİ’den mezun olmuş ve iş hayatında en az üç yıl deneyim kazanmış profesyonelleri Mentorluk Programı’nda yer almaya davet eden Kariyer Merkezi Direktörü Çevik, öğrencilerle zaman geçirmeye gönüllü, insan ilişkileri kuvvetli ve liderlik özelliğine sahip mezunların mentorluk için uygun olduğunun altını çiziyor. Çevik, programa katılacak mentorlardan beklentileri ise şu şekilde özetliyor:

“Mentorlardan, öğrencilerin iş hayatıyla ilgili yönelttikleri soruları kendi olumlu ya da olumsuz deneyimleriyle cevaplamalarını ve onlara bu deneyimler ışığında yol göstermelerini bekliyoruz. Mentorlar, öğrencilerin istek ve beklentilerini dinleyerek, araştırma ve projelerinde onlara katkı sağlayarak, ilgilendikleri sektör ya da sektörler hakkında araştırma yaparak, bir organizasyonel yapının işleyişini anlamalarına yardımcı olarak, potansiyellerini keşfetmelerine destek sunarak, yeni bağlantılar kurmalarında rehberlik ederek ve onların yanında olduklarını ve olmaya çalışacaklarını hissettirerek Mentorluk Programı’nı amacına ulaştıracaklardır.”

Program Kasım’da başlıyor

Mentorluğun gönüllülük esasına dayandığını hatırlatan Çevik, Kasım ayının başında yarım gün süren mentorluk eğitiminin verilip eşleşmelerin yapılacağını ve program başlamadan önce mentorlar ile öğrencilerin tanıştırılacağını belirtiyor. Kasım ayının ortasında başlayacak ve ikinci dönem sonuna kadar sürecek program kapsamında mentorlarla öğrencilerin her ay dört saat bir araya geleceğini kaydeden Çevik, programın işleyişine ilişkin olarak şu bilgileri veriyor:

“Programa başvuran öğrenciler ile mentorların özgeçmişlerine göre eşleştirme yapıyor ve öğrencinin ilgi duyduğu sektöre uygun iş kolundan bir mentorla eşleşmesine özen gösteriyoruz. Mentorluk Programı’nda önceliği dördüncü sınıf öğrencilerine veriyoruz ancak ihtiyaç halinde üçüncü sınıfları da programa katabiliyoruz. Görüşmeleri takip ediyoruz ve programın sonlarına doğru öğrenciler ve mentorlarla yapılan bir anket çalışmasıyla görüşmelerin nasıl geçtiğini, programdan verim alınıp alınmadığını anlıyoruz. Bu yılki programa en az 50 öğrenci ve mentor dahil etmeyi planlıyoruz.”

Mentorluk Programı ile ilgilenen BİLGİ mezunları ve öğrencileri, daha ayrıntılı bilgi için kariyermerkezi@bilgi.edu.tr adresine e-posta gönderebilir ya da Melisa Biryol Pektaş (0212 311 51 68) veya Gonca Saraç’a (0212 311 51 48) ulaşabilirler.

OZAN ÇAĞRI GAZİTÜRK

İşletme-Ekonomi Üstün Başarı Programı 2002

Finansal Ekonomi Yüksek Lisans 2006

Şekerbank – Ekonomist

İyi tasarlanmış bir program

İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki Mentorluk Programı’nın iyi tasarlanmış olduğunu ve öğrencilerin iş yaşamına hazırlanmalarına katkı sağladığını düşünüyorum. Mezuniyet öncesinde bu programa katılmanın yarar getireceğine inanıyor ve programı öğrencilere tavsiye ediyorum.

DUYGU SU AKDEMİR

Uluslararası İlişkiler 2002

Avrupa Etüdleri Yüksek Lisans 2005

Türkiye İş Bankası – Kurumsal Şube Uzmanı

Tam bir kazan-kazan durumu

Mentorluk Programı, öğrenciliğin heyecanını iş hayatının tecrübesiyle birleştirerek, programa katılan öğrencilerin okuldan sonraki yaşamlarını etkileyebilecek ilk kararlarını daha akılcı ve bilinçli vermelerini sağlamayı hedefliyor. Program, öğrencilere, ulaşmayı planladıkları kariyerlere kendilerinden bir nebze daha yaklaşmış olan abla ve ağabeyleri ile samimi bir fikir alışverişi ortamı sağlamanın yanı sıra mentorlar için de öğrenciliğin heyecanını yeniden teneffüs etme imkânı yaratarak motivasyon tazeliyor. Kısacası, tam bir ‘kazan-kazan’ durumu.

YUNUS EMRE KENTMEN

Uluslararası İlişkiler 2002

Kariyer.net – Satış Takım Lideri

Tecrübelerimizle onlara yol gösterelim

Mentorluk Programı kapsamında, hem bir öğrencinin kafa karışıklığını gidermek hem de kendi tecrübelerinizle ona yol göstermek hoş bir deneyim. Son sınıfta olan bir öğrencinin geleceğe dair doğal endişeleri oluyor. Bunu bizler de yaşadık. O süreçte deneyimli birinin size yol göstermesi kadar güzel bir şey olamaz. Bizim yaptığımız da bu.

BAYCAN AKSU

İşletme 2003

Çağdaş Bağımsız Denetim – Kıdemli Denetçi

Zorlukları önceden gösteriyoruz

Bu program öğrencinin iş hayatında karşısına çıkacak zorlukların farkına varmasını ve hangi konularda kendini geliştirmesi gerektiği ile ilgili karar verebilmesini sağlıyor.

PINAR ÖZGEN

Ekonomi-İşletme Üstün Başarı Programı Öğrencisi

Mezunların deneyimi bizim için önemli

Öğrencilik hayatının sonlarına yaklaştıkça, iş yaşamında hangi alanda ilerleyeceğimizi, kariyerimize nereden başlamamız gerektiğini daha sık düşünür oluyoruz. Ne yazık ki, gerek staj gerekse katıldığımız diğer programlardan elde ettiğimiz tecrübeler kafamızdaki soru işaretlerini gidermekte yeterli olmuyor. Bu noktada, Kariyer Merkezi’nin Mentorluk Programı, kariyerini başarıyla devam ettiren BİLGİ mezunlarını bizlerle bir araya getiriyor ve program süresince bize, onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı sağlıyor. Ben de mentorumla yaptığım görüşmeler sayesinde hem çalışmak istediğim alan hakkında bilgi sahibi oldum hem de çalışma hayatının her yönünü birinci ağızdan dinleme şansına eriştim. En önemlisi, zamanında benimle aynı süreçlerden geçmiş ve başarılı olmuş koçumun tecrübelerine ortak oldum. Mentorluk Programı’nın yanı sıra diğer pek çok sertifika programıyla da BİLGİ öğrencilerini sürekli destekleyen BİLGİ Kariyer Merkezi’ne teşekkür ediyorum.

TUNA ŞAROĞLU

Ekonomi-İşletme Üstün Başarı Programı Öğrencisi

Mentorumun tavsiyeleri yol gösterici oldu

BİLGİ’deki eğitim hayatımın son senesinde, geleceğe dair planlarımın karar aşamasında mentorumun verdiği fikirler ve tavsiyeler benim için çok yol gösterici oldu. Bana, üniversite hayatımdan sonra da görüşmeye devam edebileceğim değerli bir mentoru tanıma şansını verdiği için Kariyer Merkezi’ne teşekkürler.

Powered by Openmedia