New York’ta bir BİLGİ’li

Türkiye’de yalnızca BİLGİ’nin üyesi olduğu Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı ile New York World Business Forum’a katılma ve ülkemizi temsil etme şansını yakalayan erçin deniröz ile bu eşsiz deneyimi üzerine konuştuk…

BİLGİ İngilizce MBA programına 2012 yılında başlayan ve hala eğitimine devam eden bir öğrenci Erçin Deniröz. Dünyanın en büyük üniversiteler ağı olan Laureate ile New York World Business Forum’a katılarak BİLGİ’li olmanın ayrıcalığını yaşayan yüzlerce öğrenciden yalnızca biri. Peki nedir bu Laureate? Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı, dünya çapında özel yükseköğretim kurumlarından oluşan küresel bir ağ. Bill Clinton’ın Onursal Başkanlığını yaptığı, 29 ülkede 80’den fazla kurumun üye olduğu ve 950 bini aşkın öğrencisi olan bu ağ üyelerine birçok fırsat sunuyor. Küresel dünyanın bir parçası olmak ve her bir üyenin ortak bir paydada birleşerek yeni oluşumlar içerisinde yer alması gibi etkenler bu fırsatlardan yalnızca bazıları…

New York’ta dünyanın dört bir yanından gelen kişilerle World Business Forum gibi bir deneyime sahip olan Erçin Deniröz; bu eşsiz tecrübesini, BİLGİ’yi ve New York’u anlattı…

 

Şu anda okumakta olduğunuz yüksek lisans programı nedir? Ne zaman başladınız?

Bilgi İngilizce MBA bölümünde 2012 yılından beri devam ediyorum.

Sohbetimize sizi tanıyarak başlayalım…

1977 Amasya doğumluyum. Samsun Anadolu Lisesi ve Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. Türkiye’nin büyük diyebileceğiniz hemen her ilinde ya yaşadım ya da iş nedeniyle bulundum.

Mezun olduktan sonra neler yaptınız? Kariyerinizi nasıl şekillendirmeyi tercih ettiniz, biraz bahseder misiniz?

Mezuniyet sonrası Bayındır Holding’te 1 yıla yakın Samsun Serbest Bölgesi pazarlama bölümünde çalıştım. Askerliğimi asteğmen olarak yaparken satın alma bölümünde görev yaptım. Sonrasında 1,5 yıl kadar Avrupa Serbest Bölgesinde pazarlama müdür yardımcılığı görevinde bulundum. Şu anda Arçelik A.Ş.de 10. yılımın içerisindeyim. İlk 9 sene satış departmanında çalıştıktan sonra son 1 senedir pazarlama uzmanı olarak görev yapıyorum.

Şu anda çalışmakta olduğunuz şirketteki görevleriniz neler?

Arçelik Pazarlama Uzmanı olarak sorumluluk alanımda elektrik motorları, su filtrasyon cihazları, su pınarları ve vantilatör ürün grupları bulunuyor. Bu ürünler ile ilgili olarak fiyatlama ve reklam dâhil her türlü pazarlama faaliyetinden sorumluyum.

MBA programı için BİLGİ’yi seçmenizin nedeni nedir?

BİLGİ MBA, esnek ve isteğe uyarlanabilir yapısı ile size uzmanlaşmak için fırsatlar sunan bir program. Akademik kadrosu iş dünyasında kendini kanıtlamış uzmanlar ile size her soru ve sorunda sürekli destek veren akademisyenlerden oluşuyor. Zorunlu dersler ile işletme anlayışını anlatmaya çalışırken sizi gelecekte yer alabileceğiniz yönetici pozisyonlarına çok iyi hazırladığını söyleyebilirim.

Lisans ve yüksek lisans eğitiminiz boyunca okul bünyesinde ne gibi projeler içerisinde yer aldınız?

MBA programı saat 19.00 -21.00 saatleri arasında yer aldığından ve yoğun bir iş temposuna sahip olduğumdan dolayı aldığımız dersler dışında bir proje ve oluşum içerisinde yer almam mümkün olmadı. Ancak BİLGİ’nin en çok istediği aslında ders ve notlar yerine öğrenciler arasında oluşacak paylaşım ve network. Zaten tüm program boyunca tekil çalışma ve projeler yerine hemen her derste 3-5 kişi arası grup çalışmaları veriliyor olması ve farklı şirket ve birikimlerden öğrencilerin hem birbirlerini tanımaları hem de ortak çalışma yaparak takım çalışmasına alışmalarının sağlanmasına çalışılıyor.

BİLGİ Laureate hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Siz bununla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Bilgi Laureate bağlantısını MBA programlarında kullanmıyor. Lisans bölümlerinde nasıl uygulamalar yapıldığını bilmiyorum ama Laureate üyeliği Türkiye’de diğer üniversitelerde olmayan çok ciddi bir artı. Dünyada bu programda olan birçok farklı ülke ve anlayışlardan üniversiteler ve öğrenciler var. Erasmus gibi öğrenci değişim programları düzenlenebilir ve Laureate organizasyonları ile sosyal sorumluluk bilinci yaygınlaştırılması sağlanabilir. Aynı zamanda Laureate’in farklı ülke ve üniversitelerde düzenlediği her türlü aktivite bilgisinin paylaşılması, ortak organizasyonlar düzenlenmesi, öğrenci ve öğretmenlerin kısa süreli ziyaretleri gibi aktiviteler yapılması üniversitelerin ve öğrencilerin kaynaşması açısından çok önemli bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum.

Laureate bağlantısı ile New York World Business Forum’a katıldınız. Bu foruma katılacağınızı öğrendiğinizde ilk olarak neler hissettiniz?

Böyle harika bir organizasyona seçilmiş olmak benim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Şirketimdeki tüm yöneticilerim, arkadaşlarım ve ailem her biri mutluluklarını ve başarıları dileklerini ilettiler. Kariyerim ve kişisel gelişimim açısından oldukça yararlı olduğunu söyleyebilirim.

Bu nasıl gerçekleşti? Biraz süreçten bahsedebilir misiniz?

Üniversite öğrenci ilişkileri bölümü ile bölüm yöneticilerimin ortak kararı doğrultusunda bu seçimin yapıldığını öğrendim. Burada not ortalamamın 3,85 olmasının yanında hemen her derse katılıyor olmamın ve iş hayatımdaki tecrübeler ile derslerde öğrendiğimiz teorik bilgileri birleştirirken bunu derslerde aktif olarak arkadaş ve hocalarımızla paylaşmış olmamın etkisi olduğunu düşünüyorum.

Oradaki deneyimlerinizden ve izlenimlerinizden bahsedebilir misiniz?

New York’a gitmek zaten başlı başına bir deneyim. Forum ile ilgili bahsetmek gerekirse dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden gelen arkadaşlar ile harika zaman geçirdik, dünyanın iş merkezinde, iş dünyasının en sofistike düşünürlerinin fikirlerini, deneyimlerini ve gelecek ile ilgili görüşlerini dinledik. New York’un eşsiz mekânlarını dolaştık ve unutulmaz anılar depoladık.

Oraya gittiğimde nelerle karşılaşacağımı az çok tahmin edebiliyordum ama öncelikle şunu söyleyebilirim ki kendimi 10 sene önceki üniversite yıllarındaki gibi hissettim. Kırkın üzerinde ve dünyanın dört bir köşesinden arkadaşlar ile tanıştık ve onlarla WhatsApp ile halen yazışma ve paylaşımlarımız devam ediyor. Herkese Türkçe birkaç kelime öğrettim, gelebilme durumu olacak herkesi Türkiye’ye beklediğimizi belirttim. Kuzey Irak ve Suriye’deki savaş hakkında ve Ortadoğu’da olanları çok merak ediyorlardı, meraklarını gidermeye çalıştım. Gelen öğrencilerin çoğu yaş itibari ile benden çok küçüktüler ve birçoğu daha kariyerlerinin başındaydı. İş hayatı ile ilgili olarak onlara ağabeylik yaptım diyebilirim.

Bu deneyimin size katkıları ne oldu?

İnsan belli bir süre sonra iş ve ev hayatı içerisinde monoton bir hayat yaşamaya başlıyor. Küçük bir daire içerisinde hafta ve aylarınız geçerken aynı şeyleri tekrar etmekten dolayı köreldiğinizi hissediyorsunuz. Bu seyahat bana tekrar sivrilmek ve bileylenmek açısından büyük bir fırsat sağladı. Daha pozitif ve enerjik hissetmeme yol açtı. Gelecek ile ilgili planlarımı tekrar gözden geçirmek ve farklı planlar yapmak için tekrar kendimde büyük bir istek doğmasına neden oldu.

Peki kariyerinize ne gibi artılar kazandırdı?

Kısa vadede çalışma arkadaşlarımdan başlayarak en üst yöneticilerime kadar övgü dolu sözler aldım. Orta ve kısa vadede de bu seyahatin artılarını yaşayacağımı düşünüyorum.

Program haricinde New York’ta başka şeyler yapma fırsatı buldunuz mu? Neler yaptınız?

New York Amerika denince ilk akla gelen yerlerden birisi, bir gazetede dünyada en çok ziyaret edilen yer olarak Times Square açık ara öndeydi. Sanatın kalbi Broadway’de olmak, iş ve borsa dünyasının merkezi Wall Street’i gezmek, bir zamanlar dünyanın en yüksek binası olan Empire State Building’i ziyaret etmek, World Trade Center yıkımı anısına yapılmış havuzları ve yeni WTCyi görmek, metrekare başına dünyanın en pahalı yerlerinden birisi olmasına rağmen bünyesinde devasa Central Park’a sahip Manhattan’da dolaşmak ve daha sayamayacağım birçok anısı ile her anından keyif aldığım müthiş bir deneyimdi.

Konu ile ilgili başkalarına vereceğiniz tavsiyeler neler?

Bu tür organizasyonlara katılabilmek büyük bir şans ve fırsat. Bu fırsatı elde edebileceğini hangi ortam olursa olsun değerlendirmek için insanın elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyorum.

Bu deneyimden sonra katılmayı düşündüğünüz başka programlar var mı?

Laureate Ambassador Programı’ndan orada bilgim oldu ve başvuruda bulundum. Dünyanın farklı yerlerinde bu tür paylaşımların olacağı ortamlarda Laureate temsilcisi olarak görev alma fırsatını elde edebilmeyi düşünüyorum.

Kariyeriniz ile ilgili bundan sonrası için neler düşünüyorsunuz?

Arçelik’te kariyer yapmak sabır ve azim gerektiriyor. Ama dünya çağında çok hızlı büyüyen ve farklı yerlerde yeni kariyer fırsatları sunan bir şirketimiz var. Gelecek adına kendime ve şirketime değer katacak farklı yönetici pozisyonları ile ilgili beklentilerim var. Şartların oluşması halinde onları değerlendirmek istiyorum.

Biraz da sosyal hayatınızdan bahsedelim. Neler yapmaktan hoşlanırsınız, hobileriniz neler?

Kan grubuna göre kişilik analizlerinde B Rh + olan kişilerin takım çalışmasından çok bireysel işlerde ve oyunlarda daha başarılı oldukları ile ilgili bir makale okumuştum. Benim hayatımda da hep bireysel çalışmalar ön planda oldu. Bilgisayar oyunları, satranç ve masa tenisi oynamak; Uzakdoğu sporları ile ilgilenmek hoşuma gidiyor. Özel kalemlere ilgi duyuyorum ve küçük bir koleksiyona sahibim. Avcılık hoşuma gitmese de atıcılık konusu ile ilgiliyim. Ateşli silahlar konusunda, dünya savaşları konusunda ciddi bir bilgi birikimim var diyebilirim. Akvaryum balıkları ile ilgili olarak da zamanında ciddi bir zaman ve emek harcamışlığım vardır. İlgi duyulan her farklı kategorinin insana farklı özellikler kattığına inanıyorum.

Powered by Openmedia