santralistanbul 100 Yaşında!

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından hayata geçirilen santralistanbul, sadece bir üniversite kampüsü değil. Bir müze, kültür alanı, eğlence merkezi hatta bir yaşam alanı… Mimarisiyle göz dolduran bu benzersiz kompleks şimdi 100 yaşında!

 

 BİLGİ tarafından 8 Eylül 2007 tarihinde hayata geçirilen santralistanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk enerji tesisi olan Silahtarağa Elektrik Santrali’nin korunarak bir Çağdaş Sanatlar Müzesi, bir Enerji Müzesi, bir kültür ve eğitim merkezine dönüştürülme projesi… İstanbul’un en eski endüstri bölgesi olan Haliç’te 1911 yılında kurulumuna başlanan tesis, 1914’ten 1983’e kadar tüm kente elektrik sağlayan büyük bir enerji kompleksi. Kuruluşuyla 118 bin metrekarelik bir alana yayılan eski santral, İstanbul’un kültür ve sanat başkenti olmasında, 100. yılında da büyük rol oynuyor.

 

Boğaz’ın incisi Haliç’te

Mayıs 2004’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne tahsisi gerçekleşen Silahtarağa Elektrik Santrali, yaklaşık üç yıl süren renovasyon çalışmaları sonunda şimdiki halini aldı. İstanbul’un göz bebeği Haliç’te yok olmaya yüz tutmuşken BİLGİ’nin devreye girmesiyle Türkiye’de kültür-sanat alanında bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı dönüşüm projelerinden biri haline gelen santralistanbul, benzersiz ulusal endüstriyel mimarisiyle de göz dolduruyor. Bünyesinde, eski makine dairelerinin korunarak dönüştürülmesiyle oluşturulan, Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olan ve 2012’de Avrupa Müze Akademisi tarafından “DASA Ödülü”ne layık görülen Enerji Müzesi’nde; çağdaş sanat sergilerinin ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği “International Architecture Awards 2010” ödüllü Ana Galeri binası, eski santralin tamirhane ve depo binalarının dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan tasarım ödüllü yeme-içme mekanları, amfi, santralresidence ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin eğitim binaları yer alıyor. Aynı zamanda sahip olduğu geniş yeşil alanıyla hem öğrencilerin hem de ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

 

Hem çocuklara hem yetişkinlere hitap ediyor

Silahtarağa Elektrik Santrali’nin 1913’te ve 1921’de inşa edilen ilk makine dairelerinin güçlendirilip korunarak dönüştürüldüğü santralistanbul Enerji Müzesi, 1 ve 2 no’lu Makine Daireleri’nde Silahtarağa Elektrik Santrali’nde üretimin en önemli unsurları olan ve dönemin ileri teknolojisinin tipik çizgilerini yansıtan AEG, Brown Boveri, Siemens ve Thomson Houston markalı türbin-jeneratör gruplarını ziyaretçilere sunuyor. Elektrik üretiminin ve İstanbul’un farklı semtlerine dağıtımının denetlendiği Kontrol Odası ise ayrıntılı kumanda aygıtları ve teçhizatıyla bir bütün olarak korunmuş durumda. Giriş katında ziyaretçilerin kendi elektrik enerjisini üretebileceği, manyetik heykeller yapabileceği, binlerce volta çekinmeden dokunabileceği ve daha birçok deneyi gerçekleştirebileceği, tam 22 etkileşimli ünitenin yer aldığı, eğlence ile bilimin buluştuğu Enerji Oyun Alanı bulunuyor. Ayrıca santralistanbul’un kuruluşundan bu yana bünyesinde gerçekleştirdiği çeşitli ulusal ve uluslararası panellerin, konuşmaların ve seminerlerin çoğu Enerji Müzesi giriş katında bulunan Sinema/Seminer Salonu’nda yapılıyor.santralistanbul’un en etkileyici yapılarından biri olan Enerji Müzesi, hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap ediyor ve hafta içi her gün saat 10.00-18.00 arası, hafta sonları ise saat 10.00-20.00 arası ziyaretçilerini ağırlıyor.

 

Çağdaş sanatın kalbi

Çağdaş Sanatlar Müzesi; ana galerisi, dekorasyonu ve gri metal cepheli mimarisiyle kompleksin dikkat çeken bir başka yapısı… Açılışından bu yana Modern ve Ötesi, Haritasız ve Yüksel Arslan Retrospektifi’nin de aralarında yer aldığı birçok sergiye ev sahipliği yapan müze, 500 binden fazla ziyaretçi ağırladı. Binada ana galerinin dışında, güney girişten gelirken sol tarafta, bir de VCD Bölümü’nün sergilerinin yapıldığı ikinci bir sergi alanı bulunuyor. 7 bin metrekarelik alandan oluşan Çağdaş Sanatlar Müzesi, ziyaretçilerine çağdaş sanat üretiminin ve sanat izleyicilerinin rahatlıkla etkileşimde bulunabileceği bir ortam sunuyor. Müze, sanat üretiminin keyifli bir ortamda izlenebileceği bir mekan olmasının yanı sıra sanatın günümüz dünyasındaki işlevinin araştırılıp sorgulandığı bir tartışma platformu olmayı da amaçlıyor.

 

Ayrıcalıklı üniversite yaşamı

santralistanbul’da BİLGİ öğrencilerinin derslerini gördükleri, stüdyoların ve akademik ofislerin yer aldığı eğitim binaları bulunuyor. Yani BİLGİ’liler santralistanbul Kampüsü’nde hem akademik hem de kültürel enerjiyle dolma fırsatı yakalıyor. 100 yaşındaki bu eski elektrik santrali, kültürel yapısı ve mimari dokusuyla fırsatlarla dolu ayrıcalıklı bir öğrenci yaşamı sunuyor. Yıl içinde birçok etkinliğe ev sahipliği yapan BİLGİ santralistanbul Kampüsü öğrenim ve kültürel paylaşımların gerçekleştiği, öğrencilerin sadece okulla değil hayatla bütünleştiği mekanlar haline geliyor.

 

İstanbul’un gözde mekanları burada

Kültürel ve akademik özelliklerinin dışında İstanbul’un gözde mekanlarına sahip olması, kampüsü bir cazibe merkezi haline getiriyor. Çeşitli festivallere, lansmanlara, konferanslara ve açık hava aktivitelerine ev sahipliği yaparak uluslararası pek çok önemli sanatçı ve düşünürü de bünyesinde ağırlayan santralistanbul’da herkese hitap edebilecek yeme ve içme alanları bulunuyor. Etkinliklere ev sahipliği yapan Papaz restoranı, Friends, Şütte, Starbucks ve Lokma’nın yer aldığı kampüs, şehir merkezine yakın oluşuyla yeme-içme seçeneklerinin arttığı bir alan haline geliyor. Amfisi ve geniş yeşil alanıyla açık hava etkinliklerine de ev sahipliği yapan ve öğrencilerin renkli bir üniversite yaşamına sahip olmaları için gereken her şeyin bulunduğu santralistanbul’un, bünyesinde barındırdığı birçok sivil toplum kuruluşu ve platformu da unutmamak gerek.

Powered by Openmedia